Un țăran va sta 14 ani în pușcărie pentru ultraj!
Dimensiune font:
* e vorba de agricultorul care a ieşit cu bărdiţa şi ciobănescul mioritic ca să înfrunte luptătorii SAS * aceştia au dat cu lacrimogene şi grenade, dar degeaba * l-au răpus abia după ce i-au dat cu cada în cap * condamnatul a solicitat Curţii de Apel anularea hotărârii penale, rejudecarea cauzei şi achitarea sa * zadarnic, însă...
Mitică Tufă (61 de ani) din Sireţel deţine recordul naţional în ce priveşte pedeapsa pentru ultraj. A fost condamnat la 14 ani de temniţă, după ce a înfruntat cu îndîrjire şi curaj un întreg pluton de luptători S.A.S.
Totul a plecat de la o bucată de pământ, iniţial a fost o dispută între Mitică Tufă şi un vecin de-al lui, dar apoi lucrurile au degenerat, pas cu pas. Astfel, la începutul lui 2009, agricultorul, nemulţumit că Judecătoria Paşcani nu i-a dat câştig de cauză, a intrat în greva foamei. N-a obţinut nimic, a renunţat repede la această formă de protest şi a început să-şi şicaneze vecinul.
S-a lăsat cu ameninţări, câteva bătăi şi chemat poliţia. Mitică a înjurat oamenii legii şi nu s-a sfiit să-i ameninţe cu furca. I s-a deschis dosar penal şi, la sfârşitul lui 2013, a suferit prima condamnare: un an şi şase luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de „tulburare de posesie” şi „şantaj”. Fusese judecat în stare de libertate, dar, după pronunţarea sentinţei, trebuia dus la Penitenciar.
Ştiindu-l aprig la mânie, poliţiştii din cadrul Biroului Urmăriri au apelat la sprijinul luptătorilor S.A.S. pentru a-l încătuşa pe agresivul Mitică. Acesta n-a fost deloc impresionat de desantul plutonului de luptători. A dezlegat câinele, un ciobănesc mioritic şi a pus mâna pe topor, strigând: „Cine se apropie de mine, îi iau capul!”.
Poliţiştii au decis să intervină în forţă, cu spray-uri şi grenade lacrimogene. Fără spor. Mitică rotea ameninţător toporul, a fost la un pas să taie gâtul unui luptător S.A.S. Câinele, deşi vădit afectat de lacrimogene, făcea şi el probleme, război în toată regula.
La un moment dat, unul dintre agenţi a zărit undeva în curte o cadă din tablă zincată, a făcut semn către doi colegi, au luat recipientul şi l-au aruncat peste Mitică. Acesta s-a prăbuşit sub greutatea căzii, luptătorii au izbit în tablă cu ce-au apucat, astfel încât şocul fonic l-a anesteziat pe ţăran.
Avea ochii iritaţi şi nu vedea nimic în jurul său
Tufă a ajuns în arestul preventiv şi a început procesul. Unul destul de anevoios, mulţi martori, multe declaraţii, inculpatul a invocat încă o dată abuzul magistraţilor păşcăneni, pe care i-a considerat mereu vinovaţi că i-ar fi furat ogorul. Ţăranul a fost acuzat de comiterea unui număr de nouă infracţiuni de ultraj, loviri şi alte violenţe, avea şi cazier.
Sentinţa a fost pronunţată pe 26 octombrie 2017, chiar de Sfântul Dumitru, ziua onomastică a celui judecat. Un cadou cinic, 14 ani de puşcărie.
Condamnatul n-a acceptat niciun moment verdictul magistraţilor, a atacat decizia în toate modurile posibile. Ultima tentativă, la începutul acestui an. Cerere de revizuire, prin care a solicitat anularea hotărârii penale, rejudecarea cauzei şi achitarea sa.
În sprijinul demersului său, Mitică a invocat faptul că procurorul de caz „nu a desfăşurat o ancheta corectă, săvârşind abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, favorizând poliţiştii şi jandarmii care l-au torturat”, că investigaţia a fost făcută sub presiune, avocatul fiind prezent doar formal, iar instanţele de judecată nu au administrat probele pe care le-a propus.
Mai departe, Mitică a susţinut că poliţiştii sunt cei care au distrus probele la faţa locului, întrucât nu se regăsesc filmările în care se vedea că era bătut. Zice că, la momentul ieşirii sale din bucătăria de vară, deşi avea toporul în mână ridicată, în niciun moment nu l-a îndreptat înspre vreuna dintre persoanele prezente şi în niciun moment nu a pus în primejdie sănătatea sau viaţa acestora, pentru simplul fapt că avea ochii iritaţi şi nu vedea nimic în jurul său. Şi că nu erau doar nouă luptători SAS, aşa cum s-a consemnat la dosar, ci vreo 20. În concluzie, rechizitoriul întocmit ar fi fals şi ar ascunde adevărul.
N-au mai fost reaudiaţi martorii, doar s-a luat la puricat dosarul şi s-au revăzut filmărilor. Concluzia magistraţilor Curţii de Apel a fost că Mitică a avut parte de un proces corect, iar sentinţa iniţială nu conţine nicio exagerare. I-au respins demersul, iar hotărârea de marţi, 25 aprilie a.c., este definitivă. Răzvrătitul rămâne în puşcărie. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau