Una dintre cele mai frumoase şi valoroase bijuterii din Europa se află la Iași
Dimensiune font:
De pe 8 mai, coroana Reginei Maria va putea fi văzută de orice persoană. Timp de o lună, coroana va fi expusă, în premieră, la Muzeul Municipal, fiind adusă de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.
Muzeul Municipal ,,Regina Maria” din Iaşi a făcut demersuri pentru a organiza expoziţia ,,Maria a României, Regină şi artistă”, în cadrul căreia, graţie unei excelente colaborări cu Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional de Istorie a României, Brukenthal National Museum / Muzeul Naţional Brukenthal Arhivele Nationale ale Romaniei şi colecţionari particulari, pentru a aduce la Iaşi piese cu o valoare excepţională ce au aparţinut suveranei României.
Coroana reginei Maria este una dintre cele mai frumoase bijuterii din Europa secolului XX, fiind purtata de regina Maria la încoronarea de la Alba Iulia, din 1922, moment prin care se marca, simbolic, Marea Unire din 1918. „Muzeul Municipal ,,Regina Maria" Iaşi, prin colaborarea pe care o are cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi, a făcut posibilă aducerea în siguranţă a valorilor de patrimoniu ce vor fi expuse în cadrul expoziţiei Maria a României, Regină şi artistă. Pe întreg traseul, jandarmii ce au însoţit transportul bunurilor culturale au dat dovadă de un înalt profesionalism, fapt pentru care le mulţumim în mod public. Adresăm mulţumiri publice Primăriei Municipiului Iaşi pentru sprijinul pe care ni l-a acordat în organizarea acestui eveniment de o importanţă deosebită, care permite evocarea Reginei Maria în cea de a doua capitală a României”, a spus Aurica Ichim, directoarea Muzeului Municipal „Regina Maria”, din Iaşi.
Coroana a fost asigurată ca piesă de tezaur, la valoarea de 25 milioane de euro
Coroana a fost făcută din aur transilvănean în stil art-nouveau la Paris, după proiectul unui român, Costin Petrescu. Ideile privind felul în care trebuia să arate au venit chiar de la suverană, principala sursă de inspiraţie constituind-o coroana Despinei Miliţa, soţia lui Neagoe Basarab, pe care regina Maria o văzuse pe fresca mănăstirii de la Curtea de Argeş. Regina şi-a dorit în mod special acest lucru, pentru că dorea să se facă trimitere şi la trecutul ţării, dar şi la bogăţia şi fertilitatea pământului românesc.
Comanda pentru coroană a fost făcută de Parlamentul României şi de colonelul Drosso - din partea regelui Ferdinand, pe data de 5 august 1921, plătindu-se celebrei case de bijuterii Falize din Paris suma de 65.000 de franci. Lucrarea a fost terminată în luna septembrie 1922. Coroana reginei Maria este din aur masiv şi pietre semipreţioase: turcoaze (16 bucăţi), ametiste (12 buc.), opaluri (68 buc.), chrysoprazuri (32 buc.), granate (16 buc.), plus indispensabila catifea. Cântăreşte 1.854 de grame, are diametrul la bază de 17,5 cm şi înălţimea de 18 cm. Regina Maria a purtat coroana în premieră la o lună după ce a fost terminată, respectiv la momentul încoronării soţului său, Ferdinand, ca rege al României. Evenimentul a avut loc pe 15 octombrie 1922, la Alba Iulia.
Coroana a mai fost expusă în ţară, în anul 2008, la Suceava. Ea a fost asigurată ca piesă de tezaur la valoarea de 25 milioane de euro. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau