Unire Principatelor, sărbătorită la Iaşi cu huiduieli!
Dimensiune font:
Peste 6.000 de ieşeni au avut parte de o vreme primăvăratică şi, în consecinţă, au venit în Piaţa Unirii la sărbătorirea a 161 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească. Prezenţa la Iaşi a preşedintelui, a premierului, a altor membri din Executiv şi a ambasadorului Statelor Unite a constituit un alt motiv care i-a adunat pe ieşeni în centrul oraşului, la o manifestare „condimentată” cu muzică populară şi plăcinte moldoveneşti. Şi parada militarilor a încântat asistenţa cu toate că, spre deosebire de alţi ani, a fost lipsită de tehnica militară. Însă, ca orice întrunire publică, au existat şi animozităţi, venite din zona societăţii civile. Practic, susţinătorii Autostrăzii nu au ratat ocazia de a-i taxa vocal pe oaspeţii de la Bucureşti atât timp cât, timp de 12 ani, nu au avut parte decât de promisiuni.
Seria manifestărilor desfăşurate ieri, la Iaşi, a debutat în cursul prânzului, pe scena amplasată într-o laterală de Hotelului Traian cu un concert de muzică populară. Dumitru şi Tudor Furdui Iancu, Veta Biriş, Ştefan Pintilie sau Laura Lavric i-a ţinut, cum se spune, în priză pe ieşeni, în cele două reprize de folclor care au încadrat discursurile politicienilor. Sigur că, punctul de atracţie l-a constituit anunţata venire la Iaşi a preşedintelui României. Fix la ora 13.00, Klaus Iohannis a coborât din maşina prezidenţială, însoţit de soţia sa, Carmen, dar şi de consilierii personali. A trecut în revistă garda de onoare, şi-a aşteptat soţia şi, mână-n mână, au urcat la tribuna oficială, nu înainte de a se saluta cu primarul Mihai Chirica şi cu Ludovic Orban, veniţi în piaţă la cu puţin timp înaintea preşedintelui.
Un preşedinte emoţionat!
Preşedintele Klaus Iohannis a trecut la microfon de îndată ce i s-a dat cuvântul. I-a salutat pe ieşeni, moment în care din mulţime s-au auzit huiduieli, ceea ce l-a făcut pe Iohannis să spună, zâmbind, văd ca părerile sunt împărţite. Oarecum stânjenitor, momentul a trecut în plan secundar, întrucât şeful statului a ţinut un discurs coerent şi mobilizator, presărat cu laude la adresa ieşenilor. „Mi-am dorit ca prima mea întâlnire cu românii din acest al doilea mandat să aibă loc aici, la Iaşi, unul dintre centrele simbolice ale modernităţii, spiritualităţii şi românităţii noastre. Vă mărturisesc că sunt emoţionat de fiecare dată când revin în frumoasa noastră Capitală Istorică şi vă mulţumesc pentru primire!”, a spus Iohannis.
Pro autostradă!
Discursul preşedintelui s-a axat şi pe teme actuale, cum ar fi veşnica dispută PNL - PSD şi alegerile anticipate. „Am încredere că actualul Guvern înţelege pe deplin nevoile pe care românii le au şi că va lua în continuare măsuri concrete pentru a îndrepta toate lucrurile strâmbe. Primele luni au arătat clar că năzuinţele oamenilor au fost auzite. Din Parlament, însă, PSD vrea să blocheze toate reformele, şi de aceea avem nevoie de alegeri anticipate. Acesta nu este un moft, ci o dorinţă stringentă a societăţii pentru ca România să se schimbe în bine. Românii vor vota din nou în acest an. Sunt convins că prin alegerile lor vor demonstra, încă o dată şi încă o dată, că nu mai acceptă persoane superficiale şi slab pregătite în funcţii publice. Cei care urmăresc alte scopuri, cei care nu se vor mobiliza pentru susţinerea unor reforme oneste, în beneficiul oamenilor, cei care vor încerca să submineze lupta împotriva corupţiei vor fi excluşi automat de la treburile publice de către cetăţeni, prin vot”, a spus Iohannis. În final, acesta a avut un mesaj şi către clasa politică, avertizând că cine va dezamăgi va fi „sancţionat” de electorat. „La rândul său, clasa politică trebuie să demonstreze că îmbrăţişează aceleaşi idealuri şi principii. Ceea ce am învăţat din realizarea Unirii Principatelor şi din modul în care cetăţenii au votat anul trecut este că atunci când românii îşi propun un ideal şi luptă cu hotărâre pentru realizarea lui, nimeni şi nimic nu le poate sta în cale. Fac aici, la Iaşi, din locul în care s-a înfăptuit unirea, un apel către toţi politicienii, indiferent de culoarea politică: nu ignoraţi forţa şi puterea glasului cetăţenilor, nu ignoraţi voinţa lor!”, a spus Iohannis.
Firesc, ultimul pasaja al discursului s-a referit la cea mai arzătoarea dorinţă a ieşenilor. „Pentru că ne aflăm la Iaşi, în inima Moldovei, transmit un semnal ferm către guvernanţi: românii şi România au nevoie de Autostrada Unirii, proiect consfinţit prin lege, care obligă statul să realizeze un drum de mare viteză peste Carpaţi. Provinciile istorice, Moldova şi Transilvania, trebuie să fie unite! Fără această autostradă, Moldova nu va putea recupera decalajul economic”, a punctat Iohannis.
Orban, pus în dificultate!
În schimb, premierului i-a fost mult mai greu să se exprime în faţa vociferărilor venite din zona societăţii civile. S-a ajuns în situaţia ca Orban să renunţe la discursul pregătit, pentru a promite autostrada.
„În ceea ce priveşte autostrada, nu vreau să vă spun foarte multe lucruri, dar nu noi suntem cei care am inventat un PPP, ca să mai tragem de timp câţiva ani de zile, şi i-am pus pe unii, care nu au nicio legătură cu construcţia autostrăzii, respectiv Comisia de strategie şi prognoză - e ca şi cum ai pune un profesor de drept să construiască autostrăzi. Marţi, în şedinţa de guvern, vom adopta ordonanţa de urgenţă prin care vom încheia parteneriatul public-privat şi vom muta de la Comisia de strategie şi prognoză, acolo unde este locul, la Ministerul Transporturilor, obligaţia de a gestiona acest proiect. De asemenea, vă spun clar că circulă pe piaţă o mulţime de minciuni, de fake news-uri. Obiectivul nostru este ca pe exerciţiul financiar multianual 2021-2027, autostrada Unirii să fie finanţată din fonduri europene, atât studiile de fezabilitate, cât şi construcţia. Există două mari priorităţi: Autostrada Unirii şi Autostrada Sibiu - Piteşti, care sunt fundamentale pentru a asigura legătura între provinciile istorice şi mai ales pentru dumneavoastră, să asigure cu adevărat conectarea la reţeaua de transport europeană pe profil de autostradă”, a spus şeful Executivului.
„Moldova are nevoie de atenţia domniilor voastre”
Au urmat la microfon primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean. Chirica l-a felicitat pe Iohannis pentru că a câştigat un nou mandat de Preşedinte al României, urându-i succes şi amintindu-i că are în el un partener, însă le-a adresat oaspeţilor rugămintea de se implica activ în procesul de modernizare al ţării. „Profit de faptul că astăzi alături de noi se află cei mai importanţi decidenţi ai statului român. Profit, de asemenea, că atât Preşedintele, cât şi Primul Ministru fac o echipă bună, iar alături de Parlament şi autorităţile locale pot, în sfârşit, să demareze reformele profunde ale statului şi investiţiile! Domnule Preşedinte, Domnule Prim-Ministru vă cer, în numele românilor din Iaşi şi din Moldova să vă implicaţi cât mai activ în procesul de modernizare a ţării! Aşa cum a făcut-o şi Cuza-Vodă! România are şansa de a recupera timpul risipit în cei 30 de ani de postcomunism. Iar Iaşul şi Moldova au nevoie mai mult decât oricând de atenţia domniilor voastre”, a spus Chirica.
La rândul său, Maricel Popa a afirmat că „trebuie reconstruită şi perpetuată povestea statalităţii româneşti”.
Horă, paradă şi plăcinte!
După discursuri şi depunerea de coroane, cei prezenţi au format o imensă Horă a Unirii în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Momentul a fost urmat de o paradă militară, prin faţa ieşenilor defilând forţe ale Ministerului de Apărare şi Ministerul Afacerilor Interne. La finalul acţiunii, ieşenii s-a aşezat cuminţi la rând pentru a primi câte una dintre cele 6.000 de plăcinte moldoveneşti pregătite de municipalitatea ieşeană, alături de ceai şi vin fier. Tudor DAMASCHIN
* * *
Iohannis, despre huiduieli: „Nu m-a deranjat”
Președintele Klaus Iohannis a declarat, la plecarea de la manifestările dedicate Unirii Principatelor, că nu l-a deranjat că a fost huiduit și fluierat în timpul discursului în care s-a referit și la PSD. „Nu m-a deranjat. Fiecare român are dreptul la opinia lui”, a spus șeful statului. „Este foarte trist că Moldova a rămas puţin în urmă, vom rezolva o mare parte din probleme”, a mai declarat şeful statului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau