Vacanță cu buget redus
Dimensiune font:
Pe măsură ce soarele strălucește mai intens și temperaturile cresc, vacanța de vară își face simțită prezența. Pentru copiii din toată țara, aceasta este perioada mult așteptată pentru a scăpa de rutina școlară și a se bucura de libertatea oferită de lunile calde. Pentru părinți, însă, vacanța de vară poate aduce o presiune suplimentară asupra bugetului familiei, mai ales când vine vorba de menținerea copiilor activi și distrați. Cu toate acestea, soluțiile creative și accesibile pot transforma vara într-o experiență de neuitat fără a cheltui o avere.
Aventuri în aer liber
Pădurile și parcurile oferă o oportunitate excelentă de a explora natura, de a învăța despre plante și animale și de a petrece timp de calitate în aer liber. În fiecare duminică, familia Simion, din Iași, se pregătește pentru o zi de aventură în pădurea de la Bârnova ori de la Dobrovăț. Cu rucsacurile pline de apă, sandvișuri și fructe proaspete, Andrei, Florin și Elena pornesc la drum. Destinația lor: Poiana cu Cetate de la Bârnova, o destinație care oferă peisaje pitorești și trasee de drumeții pentru toate vârstele. Curiozitatea este stârnită și, pe parcursul drumului, sunt fascinați de fiecare descoperire: un arici ce se ascunde sub frunze, cântecul unei privighetori și o potecă pe care s-au oprit ca să se odihnească. „Ne distrăm și ne relaxăm în același timp. Nu e scump, Bârnova e aproape, transportul e la îndemâna oricui, sandvișuri face cu ce este prin frigider, iar apă avem din belșug de la fântâna din fața casei”, a spus Florin, capul familiei. Când nu sunt drumeții, e sport. În fiecare după-amiază, familia se aduna pe esplanada Nicolina pentru a juca fotbal, badminton sau pentru a face curse de alergare. „Este important să rămânem activi și să ne bucurăm de aerul curat”, a subliniat tatăl, care a organizat mici competiții pentru a-i motiva pe copii. Aceste activități nu doar că le-au menținut energia la cote maxime, dar au și consolidat legăturile familiale.
Biblioteca de vacanță
Pentru alți copii, Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” este o alternativă. „Mi-am făcut permis și merg deseori să împrumut cărți. Îmi place și să citresc, dar și să scriu povești”, am aflat de la Amalia Juverdianu, o elevă în clasa a V-a de la Școala „Titu Maiorescu”. Ea participă cu drag la evenimentele instituției, pe care le urmărește cu mare interes. „Pentru mulți dintre prietenii ei, biblioteca a devenit un loc de întâlnire unde își fac noi prieteni și își dezvoltă imaginația”, am aflat de la mama fetiței. Când nu este la bibliotecă, Amalia își petrece timpul citind în hamac ori scriind scurte povestioare pe care le publică în revista Clubului de jurnalism, a cărei membră este. „Este frumoasă și o astfel de vacanță. Vom merge și în Creta, dar restul verii așa îl petrec”, a spus copila. În zilele mai călduroase, când aerul devine greu de suportat în aer liber, familia ei își amenajează un colț creativ acasă, unde invită prietenii. Pe masa din sufragerie, se adună diverse materiale reciclate: tuburi de carton, sticle de plastic, resturi de textile și culori acrilice. Ultima provocare a fost să construiască un castel medieval din carton. „Astfel de activități îi țin ocupați și îi învață să fie creativi și inventivi. În plus, reciclăm și economisim bani, ceea ce este un avantaj dublu”, a zâmbit Rareș, unul dintre prietenii fetiței
Valuri la ștrand
Cei pentru care litoralul a rămas undeva uitat într-o agendă, Ștrandul Municipal este o alternativă, una dintre cele mai populare destinații de recreere și relaxare. Situat pe strada Cicoarei, este una dintre cele mai populare destinații de recreere și relaxare pentru locuitorii și vizitatorii orașului. Acest complex modern oferă o varietate de facilități care atrag persoane de toate vârstele, dornice să petreacă momente de neuitat în aer liber. Are trei bazine, dintre care unul pentru copii. Este un loc preferat de către ieșeni, dovada fiind numărul mare de persoane care i-au trecut porțile. Ce-i drept, și prețul de intrare este mult mai mic decât în alte locuri, costând doar 13 lei pentru adulți și 3 lei pentru copii. Are și un parc de joacă, unde cei mici se pot da în leagăne sau pe tobogan, atunci când s-au plictisit de apă, loc de unde puteți cumpăra mâncare și băuturi, cu terasă, dar și un număr destul de mare de copaci, pentru a sta la umbră. „Sigur că este mai bine pe Litoral, dar în acest an nu ne permitem așa că venim la ștrand cu cei mici”, a spus Vlad Crețu,
După cum se vede, vacanța de vară pe buget mic nu înseamnă renunțarea la distracție sau educație. Cu puțină planificare și creativitate, fiecare zi poate deveni o nouă aventură, plină de învățături și amintiri prețioase. Fie că este vorba de explorarea naturii, participarea la activități culturale, proiectele handmade sau evenimentele comunitare, există nenumărate modalități de a transforma vara într-o perioadă magică pentru întreaga familie, fără a epuiza resursele financiare.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau