Vacanța de vară în casa bunicilor

1vacanta

Dimensiune font:

| 19-08-2023 10:15

 

Odată cu apusul soarelui în spatele dealurilor împădurite, se lasă o liniște asurzitoare în micul sat. Aerul cald al zilei se împletește cu adierea ușoară a serii, creând acea atmosferă specifică serilor de vară la țară. În depărtare, câteva clopote de biserică anunță ora rugăciunii.

Casa bunicilor se află la marginea satului, o căsuță tradițională cu pereții albi și acoperiș din țiglă roșie, înconjurată de un gard din lemn sculptat manual. Grădina, mândria bunicii, e plină de flori colorate și legume proaspăt crescute, emanând un parfum dulceag de vară. La un capăt al grădinii, câțiva copaci înalți de prun și măr își etalează mândri fructele.

Amintirile se învârt în jurul acestei case ca niște spectre pline de afecțiune: copilăria petrecută aici, jocurile cu vecinii, serile când bunica povestea la lumina lămpii cu petrol. Fiecare colț al casei, fiecare piatră și fiecare floare sunt părți integrante din puzzle-ul memoriei.

După cina simplă, dar gustoasă, pregătită cu mâna iscusită a bunicii, familia se adună în jurul mesei din fața casei. Fiecare seară de vară este o ocazie de a redescoperi bucuriile simple ale vieții. Pe cer, stelele încep să-și facă apariția una câte una, ca niște bijuterii lucitoare pe o pânză de catifea neagră.

„Bunicul aprindea o țigară, după ce răsucea foile de tutun, și începea să povestească. Își amintea de zilele sale când era june, de primele sale iubiri, de sărbătorile satului și de nenumăratele aventuri pe care le-a avut alături de prietenii săi. Amintirile ajungeau și până la linia frontului. Bunicul a fost sanitar în al doilea război mondial. A luptat la Cotu Donului, a văzut nenorocici cât peste o mie de vieți, dar nimic nu i-a acoperit frumosul din suflet. Casa lui mereu era plină cu flori, le cultiva cu o dragoste aparte”, a zâmbit Livia Poinescu, amintindu-și cu drag de verile petrecute la bunicii de la Puiești, o comună din județul Vaslui. Poveștile bunicului erau pline de înțelepciune și umor, și sunt o adevărată cufundare în trecutul satului și al țării.

O călătorie nostalgică printre amintiri

Pe fundal, se aud cântecele greierilor și cocoșii care își anunță teritoriul. Copiii, cu ochii măriți de uimire și curiozitate, ascultă poveștile bunicilor, învățând lecții prețioase despre viață, familie și importanța tradițiilor.

Pe măsură ce noaptea înaintează, luna se înalță pe cer, aruncându-și lumina argintie peste casă și grădină. E o scenă pictată cu culori și sentimente intense, un tablou viu al vieții la țară.

Cum soarele apune peste dealurile împădurite, serile de vară la țară își intră în drepturi. Căldura zilei se disipează treptat, lăsând loc unei brize răcoroase ce mângâie obrajii înroșiți de soare și care aduce cu ea mireasma inconfundabilă a florilor de tei și a fânului proaspăt cosit.

În grădina bunicii, viața își trăiește ultimele clipe efervescente ale zilei. Găinile se adună treptat spre cuibar, ciripitul vrăbiilor se amestecă cu cel al greierilor și, undeva în depărtare, se aude măritul blând al vacilor care se întorc de la păscut.

Pe verandă, bunica așază pe masă o sticlă cu limonadă de casă, făcută din lămâițe și mentă proaspătă. Alături, un bol cu vișine și cireșe, roșii ca jarul, strâng acum răcori din umbra copacilor sub care au fost culese. Copiii, cu picioarele pline de praf și cu obrajii înflăcărați, se adună în jurul mesei, râzând și povestind despre aventurile lor din ziua respectivă.

Într-un colț al grădinii, sub o pergolă îmbrăcată în viță de vie, un radio vechi cântă melodii de demult, ale căror versuri sunt știute de toți. În jurul focului, mâini bătrâne și tinere mânuiesc șeptari și furci, pregătind mămăliga și frigărui de miel care își vor găsi loc alături de castraveți murați și brânză de capră.

Serile acestea, departe de luminile neon ale orașelor și de goana după timp, oferă sufletului un respiro, un moment de regăsire. Este un timp al poveștilor spuse la lumina focului, al jocurilor cu prietenii până târziu în noapte și al misterelor ce se ascund în umbrele nopții. Fiecare sunet, fiecare miros, fiecare clipă trăită devine o amintire prețioasă, ce va fi purtată în inimi pentru totdeauna.

Pentru cei care au avut norocul să trăiască aceste momente, sunt o amintire neprețuită, o legătură eternă cu rădăcinile și cu esența vieții. Aceste serate reprezintă o adevărată lecție despre simplitate, bucuria lucrurilor mărunte și importanța momentelor petrecute alături de cei dragi.

Serile de vară la bunici sunt mai mult decât simple amintiri. Sunt o reamintire a faptului că, în aceste zile rapide și tehnologizate, există încă locuri unde timpul pare să se oprească, unde natura și oamenii trăiesc în armonie și unde tradițiile și poveștile sunt păstrate și transmise din generație în generație. Sunt serile în care redescoperim esența pură și nealterată a existenței, înconjurat de dragostea și căldura familiei.

În fiecare copil care crește în tumultul orașelor mari se ascunde o dorință arzătoare, adesea neexprimată: aceea de a evada într-un colț de rai, unde timpul parcă s-a oprit în loc, lăsând loc naturii să-și împlinească cicloanele nestingherită de om. Pentru mulți dintre noi, acest colț de rai se numește „casa bunicii”.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Peste 1.000 de persoane pregătite să-i scoată pe ieșeni din nămeți
17/11/2024 23:13

 * „Dacă ne vom confrunta cu zăpadă abundentă, viscol, frig extrem, vom lua măsuri ferme, de la inchiderea unor străzi principale pentru circulatia auto, cu exceptia mijloacelor de transport pu ...

Peste 1.800 de tineri au susținut rezidențiatul la Iasi
17/11/2024 20:15

 1.814 candidati au sustinut examenul de rezidentiat la Iasi, cei mai multi, 999, la medicină generală. Timp de 4 ore, acestia au avut de răspuns la 200 de intrebări. Punctajele ii vor duce sau nu in l ...

Sala de sport a Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei a devenit realitate
17/11/2024 20:14

* proiectul Centrului Multifunctional din zona Cicoarei prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de IT si auditii muzicale, a unei biblioteci, dar include si o ...

Unul dintre marii violoniști ai lumii cutreieră școlile Iașului cu un Stradivarius
17/11/2024 20:07

De marti, 19 noiembrie, va debuta o nouă stagiune de muzică clasică din cadrul proiectului educational „Un Stradivarius in scoli”, 2024 – 2025, organizat de Fundatia Culturală Gaudium Anim ...

Parcarea publică de la Mănăstirea Golia are un nou sistem de control al accesului
17/11/2024 19:55

Primăria Municipiului Iasi a cumpărat, montat si pus in functiune un nou sistem de control al accesului si plată pentru această parcare. Astfel, parcarea este supravegheată video si are un sistem automat ...

Revoluția roboților redefinește piața muncii la Iași
17/11/2024 13:35

La Iasi, oras unde traditia si modernitatea se intrepătrund, schimbările tehnologice incep să contureze un viitor in care masinile si inteligenta artificială devin tot mai prezente in viata de zi cu zi. &Ic ...

Crimă la o petrecere de majorat, la Siret
17/11/2024 12:33

Un tanăr in varstă de 18 ani a murit, sambătă, după ce a fost injunghiat la o petrecere organizată la o pensiune din proximitatea oraşului Siret, a declarat purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Po ...

România, lider european la abandon școlar
17/11/2024 12:24

Într-o Europă care priveste educatia ca pe un pilon al prosperitătii, Romania continuă să rămană in urmă, purtand povara celui mai ridicat procent de abandon scolar timpuriu din Uniunea Europeană. ...

Turmă de capre, lăsată nesupravegheată pe un drum european din județul Neamț, lovită de un autoturism. Nouă animale au murit
17/11/2024 09:02

Un accident mai puţin obişnuit s-a produs, sambătă seară, pe drumul european 85, in judeţul Neamţ. Un autoturism a intrat in plin intr-o turmă de capre care, lăsate nesupravegheate, au ajuns pe şosea. ...

Șoferul unei camionete a murit la spital după ce l-a lovit trenul Iași-Hârlău. Nu ar fi auzit sirena locomotivei
17/11/2024 09:01

Imagini socante, vineri seară, in judetul Iasi. Un sofer de 54 de ani nu a fost atent la calea ferată, iar camioneta pe care o conducea a fost izbită in plin de un tren si aruncată apoi pe camp, aproape 40 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei