Zeci de legumicultori ieşeni sprijiniţi de Guvern
Dimensiune font:
Anul trecut, zeci de legumitori din Iaşi au aplicat pentru programele de subvenţii oferite de Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Conform Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Iaşi, anul trecut, 58 de legumitori ieşeni au beneficiat de programul de ajutor de minimis pentru tomate.
De asemenea, Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Iaşi are în evidenţă 24 de producători de usturoi care aplică an de an pentru programe de finanţare.
Încă de la începutul anului au fost organizate dezbateri în toate judeţele cu reprezentanţii structurilor asociative din legumicultură pentru susținerea legumelor deficitare: tomate, castraveţi, ardei gras şi lung, fasole păstăi, spanac, salată, ceapă verde şi usturoi. „Sperăm că în urma discuţiilor purtate cu autorităţile vom reuşi să aducem îmbunătăţiri în activitatea legumicultorilor din toată ţara. Va creşte şi ajutorul de minimis pentru tomate şi alte legume, lucru extrem de benefic pentru noi toţi pentru că vom reuşi să mai acoperim din cheltuielile pe care le avem”, a declarat Feodorov Eusehnie, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Legume din Târgu-Frumos.
Bani pentru producţia de legume
Pe baza acestor discuţii au fost elaborate noile propuneri ale actului normativ. „Ținând cont de factorii de risc prezenți în agricultură și de tot ceea ce se întâmplă la nivel european și chiar global, legumicultorii au nevoie de un sprijin concret pe care l-am prevăzut în actul normativ. Am pornit toate programele MADR de la analiza indicatorilor de rezultat, de la modul în care noi ne situăm în balanța comercială, plecând de la producție și asigurarea consumului din resurse proprii naționale raportat la ceea ce înseamnă importuri. Încurajez cetățenii români să consume produse românești și fermierii să producă mai mult pentru piața internă, astfel încât lanțul scurt dintre fermieri, producători și consumatori să fie unul cât mai eficient”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Cei care se vor înscrie în 2022 în program vor putea încasa maxim de 4.000 euro (3.000 euro/beneficiar pentru ciclul I și 1.000 euro/beneficiar pentru ciclul II). Producțiile vor trebui să fie valorificate în anumite perioade: pentru ciclul I – între 1 martie și 10 iunie, iar pentru ciclul II – între 15 octombrie – 9 decembrie.
În privința producțiilor minime necesare, trebuie realizate cantităţi de 3.000 kg/1.000 mp, față de forma inițială a actului normativ care prevedea realizarea unei cantități de 5.600 kg/1.000 mp.
Referitor la susținerea legumelor deficitare, beneficiarii pot primi 1.000 euro pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie. Comparativ cu programele din anii anteriori, producțiile minime necesare pentru 1.000 mp trebuie să fie pentru: castraveți 4.000 kg, față de 5.600 kg, ardei gras/ lung 2.000 kg, salată 15.000 plante, față de 1.440 kg, ceapă verde 100.000 bulbi, față de 1.000 kg. Bugetul total al programului producției de legume în spații protejate este de 225 milioane lei.
Conform noilor prevederi, valoarea sprijinului pentru producătorii de usturoi este de 3.000 euro / cultură / ha / beneficiar, suma care se va acorda pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Şi aici legislaţia prevede ca producția minimă necesară să fie de 3 kg usturoi/10 mp. Programul beneficiază de un buget total de 22,2 milioane lei. Ruxandra CAŞU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau