Zimbrul-prieten cu călugării de la Mănăstirea Neamţ. „Simbolul măreţiei Moldovei“
Dimensiune font:
Un exemplar maiestuos şi-a făcut un obicei din a veni la seculara Mănăstire Neamţ, fiind văzut des în ultima perioadă. În zonă se desfăşoară un proiect de repunere în libertate a zimbrilor.
„Mănăstirea Neamţ - Zimbrul revine zilnic!“. Acesta este titlul unei postări de pe contul de Facebook a lui Lucian Georgescu, un inginer din Târgu Neamţ, care-i însoţită de două reuşite fotografii. În ele, personaj principal este un zimbru impunător, care a fost surprins lângă gardul aşezământului de cult.
Îi are ca tovarăşi pe câţiva călugări, mamiferul nefiind deloc intimidat de prezenţa oamenilor, cu care pare că s-a obişnuit, deoarece nu-i la prima vizită prin zonă. A fost imortalizat chiar când întindea capul spre palmele a doi veiţuitori de la mănăstire, amuşinându-le curios. Fotografiile au fost realizate la sfârşitul săptămânii trecute, pe 17 februarie 2024.
Postarea inginerului a generat nenumărate comentarii. Iată câteva: „Şi zimbrul simte unde e linişte şi pace, credinţă în Dumnezeu! Acolo se simte în lumea lui!; „Felicitări pentru postare!“; „Fain. Puţină lume ştie, probabil, că zimbrul este simbolul naţional al Belarusului“; „Dacă îi vor da bunătăţi se va întâmpla precum cu urșii... Adică, va tot reveni“.
Despre masculul cu pricina se spune că vine des prin preajmă. De ce procedează aşa, rămâne un mister. Una dintre ele a fost pe data de 9 ianuarie 2024, stareţul de la Neamţ, Benedict Sauciuc, reuşind să o surprindă într-un filmuleţ în care se observă cum zimbrul intră pe poarta deschisă a lăcaşului şi se plimbă prin incintă
Sălbăticiunea a păşit pe sub bolta de la intrare, înaintând prin curte. A făcut o recunoaştere amplă, trecând apoi pe la vreo trei metri de un călugăr care, aflat lângă zidul bisericii, i-a întins o mână. Zimbrul nu s-a apropiat, îndreptându-se spre ieşire, nesinchisindu-se nici de un bărbat, care-l filma din spatele unui brăduţ. Postarea stareţului a strâns atunci sute de comentarii.
Proiectul de eliberare a zimbrilor a început în 2012
„Un zimbru, simbolul măreţiei Moldovei, a intrat ca un prinţ în Mănăstirea Neamţ, purtând cu el, parcă, puterea şi înţelepciunea domnilor noştri, Dragoş Vodă, Ştefan cel Mare şi Petru Rareş. Un semn că Moldova îşi recapătă demnitatea şi puterea, un semn că doar întoarcerea la credinţă ne poate aduce bunăstare şi dragoste“, este unul dintre ele.
Prezenţa zimbrului la mănăstire are şi o explicaţie. Foarte aproape de aşezământul de cult este sediul Administraţiie Parcului Vânători Neamţ, o structură a Regiei Romsilva, care are în derulare, de mai mulți ani, un proiect de repunere în libertate a acestor animale. Iar pe 22 martie 2012, se consemna un eveniment în premieră pentru România.
După ani de eforturi consistente, primului grup de cinci exemplare, trei masculi şi două femele, i se dădea drumul în păduri. Iniţiativa refacerii acestei specii în Munţii Neamţului în libertate data de circa 15 ani, fiind făcute studii de către specialiştii de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti şi Societatea Zoologică Regală din Londra.
În ani, au fost efectuate mai multe eliberări, iar eforturile echipei de implementare au fost răsplătite. Dacă la început se vorbea de un nucleu liber de 20-22 de animale, acum numărul exemplarelor ce hălăduie prin codrii este de peste 60. Zimbrii şi-au mărit arealul la zeci de mii de hectare, iar în libertate au venit pe lume mulţi pui.
Pentru a se evita cosangvinizarea şi efectele ce decurg, repopularea în păduri s-a făcut cu animale aduse din Anglia, Irlanda, Scoţia, Elveţia şi din alte zone ale României. Parcul Natural Vânători, care are o suprafaţă de peste 30.000 de hectare, este singurul loc din Europa unde zimbrul trăieşte în libertate, în semilibertate (un ţarc de aclimatizare) şi în captivitate (la o grădină zoo
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
sofian
Feb 20, 2024
din imagine, pare că, de ambele părți, sunt tot... zimbri! doar că unii sunt reali. ceilalți,... travestiți!
Adauga comentariul tau