A boicotat Klaus Iohannis conferința de pace din Elveția? Explicații posibile pentru absența președintelui
Dimensiune font:
Cei mai influenți diplomați ai lumii au pregătit summitul din Elveția vreme de multe luni. Deși China a boicotat reuniunea, iar Vladimir Putin a ironizat-o într-un lung discurs, 15-16 iunie înseamnă primul efort major de a spune că Occidentul vrea pace. România a fost reprezentată numai la nivel de ministru de Externe.
Președintele Klaus Iohannis nu a fost prezent la cel mai important eveniment al week-endului trecut (15-16 iunie), din Elveția, unde s-a discutat despre modalitatea prin care ar putea lua sfârșit războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
100 de lideri importanți - șefi de stat și de guverne, șefi ai instituțiilor europene și mondiale - au participat la conferința de pace care a avut loc la Burgenstock.
Din partea României, a fost prezentă minstra de Externe, Luminița Odobescu, și nu președintele Klaus Iohannis, ceea ce i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce ar lipsi președintele nu numai dintr-o companie atât de selectă, dar și de la o întâlnire atât de importantă care privește pacea în regiune.
O scurtă căutare pe site-ul administrației prezidențiale arată că șeful statului a avut ultimul eveniment public pe 12 iunie, iar summitul din Elveția a avut loc pe 15 și 16 iunie. Abia luni, 17 iunie, președintele a pus ceva pe agendă - o întâlnire informală a Consiliului European, deci nu putea fi un eveniment mai important care să-i fi reținut atenția.
În schimb, au venit la Burgenstock vicepremierul Statelor Unite, Kamala Harris, președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și mulți alți lideri mondiali. Unele state au trimis, e adevărat, miniștrii de Externe. Altele nu au participat deloc, cum e China, a cărei poziție în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei e încă ambiguă. Alte state au refuzat să semneze declarația de susținere, cum sunt India, Arabia Saudită, Emiratele Arabe, Africa de Sud, Brazilia, Mexic, Indonezia și alte câteva.
Statele care, ca și România, sunt direct interesate de pacea din zonă și-au trimis cei mai înalți reprezentanți.
Administrația prezidențială din România nu a comentat până la această oră absența președintelui de la summitul la care s-a semnat o declarație de susținere a integrității teritoriale a Ucrainei și a dreptului acestui stat de a nu fi atacat de un altul. G4Media a anunțat deja că a cerut un răspuns de la Cotroceni, dar el nu a venit. Europa Liberă a aflat că președintele nu vrea să comenteze.
De exemplu, contracandidatul său, Mark Rutte, nu numai că a fost prezent, dar a fost și foarte activ, declarațiile sale de susținere la adresa Ucrainei fiind preluate de întreaga presă internațională. Te întrebi: nu era important ca un candidat la șefia NATO să meargă la unul dintre cele mai importante evenimente din acest an care țin de războiul Rusiei împotriva Ucrainei?
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau