Când vor ajunge în România avioanele F-35 și ce pot face 'perlele' aviației americane
Dimensiune font:
Pe 13 septembrie, Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde unei potențiale vânzări de 32 de avioane de luptă F-35A către România. Parlamentul de la București a autorizat guvernul să înceapă discuții privind achiziționarea a 32 de aparate de zbor produse de Lockheed Martin încă din luna august 2023.
România este a zecea țară europeană care achiziționează F-35.
Acest contract FMS (Foreign Military Sales) ar putea fi semnat înainte de sfârșitul anului. Bucureștiul ar dori să primească primele aparate în 2031.
Potrivit informațiilor publicate de Ministerul român al Apărării, „faza I a programului de armament prevede achiziționarea a 32 avioane F-35, precum și motoare, suport logistic inițial, servicii de formare, simulatoare de zbor și muniție aer-aer și sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde de dolari”.
O a doua fază prevede achiziționarea suplimentară a 15 aparate F35-A, ulterior.
La rândul său, Lockheed Martin a indicat că achiziția celor două escadroane de F-35A va consolida în mod considerabil capacitatea României de a face față amenințărilor securitare aflate în continuă evoluție și de a contribui la eforturile de apărare regională.
Reamintim că România și-a retras ultimele aparate de vânătoare Mig 21 Lancer în mai 2023. Forțele aeriene române nu mai dispun în acest moment decât de 17 avioane F-16 second hand achiziționate de la Portugalia și de 9 (din cele 32 contractate) F-16A achiziționate de la Ministerul norvegian al Apărării pentru o perioadă minimă de 10 ani.
Ce pot face avioanele F-35
F-35 Lightning II este un avion de vânătoare monoloc, multirol, cu tehnologie stealth, un singur motor, conceput atât pentru misiuni de superioritate aeriană, cât și de asalt.
Printre capabilitățile sale se numără și recunoaștere aeriană, bombardare strategică, supraveghere militară și război electronic. A fost proiectat de Lockheed Martin în parteneriat cu Northrop Grumman și BAE Systems în cadrul programului Joint Strike Fighter, Lockheed Martin câștigând cu prototipul X-35 în competiția sa cu Boeing X-32.
Dezvoltarea aeronavei a fost fondată, în mare parte, de Statele Unite ale Americii, cu fonduri adiționale din partea aliaților SUA: Regatul Unit, Canada, Australia, Italia, Norvegia, Danemarca, Țările de Jos și Turcia.
F-35 a avut zborul inaugural la data de 15 decembrie 2006, urmând ca mai apoi să intre în serviciu pe 31 iulie 2015.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau