Ce este hotărât să facă Joe Biden până la sfârșitul mandatului
Dimensiune font:
Preşedintele american Joe Biden este „determinat” să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski în timpul Adunării Generale a ONU de la New York, la sfârşitul lunii septembrie, a declarat, sâmbătă, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan
Alegerile prezidenţiale din noiembrie din Statele Unite ar putea schimba regulile jocului pentru Kiev dacă republicanul Donald Trump va câştiga. Colaboratorii lui Trump au sugerat deja că, în cazul în care va câştiga, vor folosi ajutorul SUA ca pârghie pentru a forţa Kievul să facă concesii teritoriale Rusiei pentru a pune capăt războiului.
„Preşedintele Zelenski a declarat că, în cele din urmă, acest război va trebui să se încheie prin negocieri, iar noi avem nevoie ca ei să fie puternici în aceste negocieri”, a declarat Jake Sullivan la conferinţa anuală Yalta European Strategy, organizată de fundaţia miliardarului ucrainean Viktor Pintchouk.
Armata ucraineană se luptă de luni de zile pe frontul de est, unde forţele ruse au câştigat teren, în ciuda incursiunii surpriză a trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk în august.
În estul Ucrainei, „zona din jurul Pokrovsk este deosebit de îngrijorătoare”, a declarat Jake Sullivan, referindu-se la un oraş-cheie care este atacat intens de săptămâni de trupele ruse, care se află deja la mai puţin de 10 km de acest nod rutier şi feroviar strategic. Potrivit lui Sullivan, preşedintele Biden se va întâlni cu omologul său ucrainean la sfârşitul lunii septembrie la New York.
„În acel moment, preşedintele Biden va mai avea patru luni în funcţie. Şi el este hotărât să folosească aceste patru luni pentru a pune Ucraina în cea mai bună poziţie posibilă pentru a câştiga”, a subliniat Jake Sullivan.
Volodimir Zelenski şi alţi lideri ucraineni denunţă constant întârzierile ajutorului militar occidental
În timp ce Volodimir Zelenski şi alţi lideri ucraineni denunţă constant întârzierile ajutorului militar occidental, în special american, Jake Sullivan a asigurat că problema este cauzată de dificultăţile logistice şi nu de lipsa de voinţă politică de a sprijini Kievul.
„Nu este o chestiune de voinţă politică. Este o chestiune de logistică dificilă şi complicată (...) pentru a aduce aceste echipamente pe linia frontului”, a spus el. „Dar, aşa cum a spus preşedintele Zelenski (...), având în vedere cu ce se confruntă Ucraina, trebuie să facem mai mult şi mai bine. Şi sunt de acord cu acest lucru”.
În faţa noului val de atacuri asupra siturilor energetice ucrainene, Statele Unite se tem de lovituri ruseşti asupra centralelor nucleare ucrainene, care joacă un rol vital în producţia de electricitate a ţării, a adăugat Jake Sullivan.
„Ruşii au fost extrem de brutali în atacurile lor asupra infrastructurii energetice civile. Ei au tras deja asupra centralelor nucleare ucrainene şi cred că acest lucru s-ar putea întâmpla din nou”, a declarat el.
„Trebuie să ajutăm Ucraina să apere aceste centrale nucleare, ceea ce este deosebit de important şi o prioritate pentru noi”, a subliniat oficialul american.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau