Ciolacu, despre candidatura lui Geoană la prezidențiale din partea PSD: Dacă vrea, să ne caute
Dimensiune font:
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că, dacă Mircea Geoană vrea să fie candidat susținut de social-democrați la alegerile prezidențiale, "să ne caute". Ciolacu a mai spus că are "același număr de telefon de când a apărut telefonia mobilă".
Întrebat dacă rămâne la ideea de a lansa o competiție internă în PSD pentru a desemna candidatul la prezidențiale, iar Mircea Geoană va fi invitat în acest "concurs", ciolacu a răspuns: "Păi cum să participe? Conform statutului actual, nu poate participa. Domnul Geoană a plecat, și-a făcut partid. Să-l invit eu să vină înapoi? Dacă vrea să vină, să ne caute. Eu sunt ori la Palatul Victoria, ori în Kiseleff. Foarte puțin timp sunt pe acasă. Dacă vrea cineva, să mă caute, am același număr de telefon de când a apărut telefonia mobilă, cu fluctuații de mesaje când apare la doamna Șoșoacă pe Facebook, îmi vin mai multe mesaje, pe urmă îl mai uită lumea, dar nu îl schimb”.
Deși secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, este favorit pentru prezidențiale în sondajele date publicității, acesta nu a făcut un anunț oficial în acest sens, dar se află într-o campanie de imagine în ultima perioadă.
Un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, publicat miercuri, arată că Geoană se situează pe primul loc în intențiile de vot la alegerile prezidențiale, cu 26,5%, urmat de Marcel Ciolacu - 18,9%, Diana Șoșoacă - 14%, George Simion și Nicolae Ciucă. În varianta în care ar candida și liderul Pro România, fostul premier Victor Ponta, Geoană ar obține 24,6% din voturi, Marcel Ciolacu - 15,1, Diana Șoșoacă - 14,8, urmată de Nicolae Ciucă, Victor Ponta și George Simion
În noiembrie anul trecut, Geoană a vorbit, într-un mesaj video, despre "un plan sănătos și ambițios pentru România și pentru fiecare dintre noi”.
Discursul său online a venit cu puțin timp înainte ca acesta să își lanseze, pe 24 noiembrie, la Târgul Gaudeamus, o carte intitulată "Bătălia pentru Viitorul României”. Digi24.ro a consultat atunci un fragment al acestei cărți care se anunță ca un manifest politic pentru alegerile prezidențiale de la finalul anului 2024. Mircea Geoană sugerează că va fi un candidat independent, susținut de o platformă civică înființată de curând și care se numește Proiectul România 2030.
"România se află într-un moment mai periculos decât alte națiuni, în plin cerc vicios al neputințelor și al corupției de acasă față de diferențele de nivel economic și de calitate a serviciilor publice din Occident. Nici un lider politic și nici un factor de influență economică sau culturală nu au știut sau nu au putut să scoată România din acest cerc vicios”, afirmă Mircea Geoană în cartea sa.
El spune că "toți președinții postdecembriști au continuat să reprezinte și să depindă de partidele pe care le conduseseră până la data depunerii jurământului” și că "președinții de până acum nu au reușit să unească națiunea în jurul unor obiective interne și externe importante”.
Ipoteza candidaturii lui Geoană ca independent reiese și dintr-un fragment din cartea sa, acolo unde se compară cu președintele Cehiei. "Exemplul recent al președintelui Cehiei (un fost comandant al Comitetului Militar al NATO) este concludent. A candidat ca independent, preferabil cu susținere politică, însă cu capacitatea de a propune și, la nevoie, impune o agendă care să transcende interesele înguste de partid. A câștigat susținut, iar nu dependent de partide”.
În cartea sa, Mircea Geoană vorbește pe larg despre un "Proiect Național”.
"Știm cu toții ce ne dorim: să realizăm o renaștere națională care să conducă la un Salt Istoric de dezvoltare și de prosperitate care să ne permită să recuperăm în ritm accelerat timpul pierdut la periferia Europei.(...) Și suntem conștienți că numai dacă ne vom pune în valoare întregul potențial național vom putea reuși să schimbăm păgubosul „... păcat că e locuită" într-o „grădină a Maicii Domnului" reală, nu doar jinduită. Calea pe care o vom alege depinde de noi. În ce mă privește, înțeleg foarte bine că nu este de ajuns să dai semnale de alarmă, dacă acestea rămân doar la nivel de retorică. De aceea, în capitolul final al cărții mele voi încerca să schițez direcțiile principale ale acelui Proiect Național ce le-ar putea reda românilor demnitatea de a sta la masa codecidenților, iar nu în debaraua celor bucuroși să-și primească deciziile în plic”, scrie Mircea Geoană.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau