George Friedman: Polonia era pregătită să acționeze în Ucraina, dar a fost oprită de SUA
Dimensiune font:
Polonezii nutresc ideea că un acord de pace între Ucraina și Rusia ar fi o greșeală, este de părere geostrategul George Friedman.
Polonia are doi dușmani istorici: Germania și Rusia. Timp de mai bine de un secol, unul (și uneori ambii) a amenințat însăși existența țării. Problemei germane i s-a răspuns prin cel de-al Doilea Război Mondial, dar acel conflict a dus, totuși, la ocupația rusă, care a durat până la căderea Uniunii Sovietice. Polonia a fost astfel condiționată să fie suspicioasă cu bunele auspicii. Statele Unite au garantat securitatea Poloniei, plasând un număr tot mai mare de trupe la granițele sale, dar polonezii nu sunt în largul lor. În parte, din cauza faptului că Washingtonul are propriile sale interese acolo, iar istoria a învățat Polonia că cei care nu te atacă fie te trădează, fie te dezamăgesc.
Așadar, nu este surprinzător faptul că Polonia a fost pregătită să acționeze în Ucraina la începutul conflictului și că a fost dezamăgită atunci când americanii a împiedicat-o (Washington-ul nu a vrut ca războiul să se răspândească în altă parte și nu a vrut ca Moscova să se simtă mai paranoică decât este de obicei). De asemenea, nu este surprinzător că Polonia nu dorește un acord de pace. Varșovia vede acest moment ca pe un moment istoric pentru Ucraina, iar susținătorii Kievului, inclusiv Polonia, pot folosi slăbiciunea Rusiei ca o oportunitate de a sparge Rusia, militar, și de a securiza Polonia pentru generațiile viitoare. Pentru ei, focul rătăcit cu rachete de săptămâna trecută a fost o reamintire a amenințării pe care Rusia încă o reprezintă
Polonia ar putea fi dispusă să-și arunce armata în luptă, dar armata poloneză este neexperimentată și netestată și depinde de Statele Unite pentru multe provizii esențiale. Washingtonul, la rândul său, nu este interesat să adopte o postură ofensivă. Strategia sa este de a menține Ucraina ca zonă-tampon între Rusia și Europa – una menită să prevină un război european sau chiar un nou război rece. Prin urmare, vrea să evite ocupația rusă acolo fără a angaja forțele americane în luptă. Dacă forțele ucrainene nu reușesc să-și păstreze țara, SUA au alte opțiuni militare, dar Ucraina este absolut prima linie de apărare preferată.
O opțiune pe care Washingtonul nu o are este de sparge definitiv armata rusă. Pur și simplu îi lipsesc resursele și voința. Rușii au avut rezultate slabe într-o țară străină, dar trebuie să presupunem că s-ar descurca mai bine apărându-și propriul teritoriu. Ruperea armatei Rusiei necesită o pătrundere profundă în Rusia, iar SUA nu își vor folosi armata într-o acțiune care ar putea eșua, cu atât mai puțin una care ar putea declanșa un scenariu nuclear (nu degeaba, o înaintare în Rusia ar fi defectuoasă din punct de vedere strategic. Dacă forța de atac ar fi spartă, o nouă forțare spre vest ar putea funcționa, pe măsură ce absoarbe provizii și resursă umană).
Dacă Moscova ar fi forțată să încheie un tratat de pace, beneficiul pentru Occident este politic. O încetare a focului ridică întrebări cu privire la prudența guvernului și la competența armatei sale. Având în vedere că distrugerea armatei ruse în ansamblu nu are șanse de succes, un acord de pace creează o forță politică în Rusia care trebuie lăsată să se maturizeze. Riscul de a urmări o victorie largă este prea mare, mult mai mare decât pericolul păcii. Însă și președintele Vladimir Putin înțelege această ecuație, așa că pierderile rusești importante în interiorul Ucrainei sunt esențiale în pierderea controlului de către el.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau