Lumea întreagă este cu ochii pe SUA - Șansele lui Trump au început să fluctueze
Dimensiune font:
Lumea întreagă este cu ochii pe SUA după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială. Partenerii externi ai SUA sunt și mai atenți acum la mișcările de pe scena politică americană, mai ales pentru că viitorul președinte va influența semnificativ relațiile economice, inclusiv pe cele cu China, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România
Pentru o scurtă vreme, între atentatul la viața lui Donald Trump și retragerea lui Joe Biden din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă, favoritul alegerilor prezidențiale din SUA părea a fi clar stabilit.
Șansele lui Trump de a reveni la vârful administrației americane au început, însă, să fluctueze, odată cu campania de strângere de fonduri începută în forță de Kamala Harris. Ea pare pregătită să folosească, de data aceasta în favoarea democraților, argumentul vârstei și vitalității.
Diferențele dintre programele economice și sectoarele care ar beneficia de pe urma lor sunt ample. Energia convențională ar avea de câștigat într-un nou mandat al lui Trump, în timp ce focalizarea pe energie regenerabilă ar continua politicile lui Biden într-un mandat obținut de Kamala Harris.
Investitorii sunt, de asemenea, atenți la traiectoria finanțelor publice, sperând că tema deficitului bugetar va fi adusă în discuție. Totuși, aceasta s-ar putea întâmpla mai degrabă într-un scenariu cu un președinte democrat și un Senat republican.
Una dintre cele mai importante relații pentru viitorul economiei americane și al lumii este cea dintre China și SUA. Distanțarea politică a fost dublată, în ultimii ani, de o reducere a schimburilor comerciale.
După o scădere de 20,4% a importurilor și 5,1% a exporturilor, deficitul a coborât la 279,1 miliarde de dolari anul trecut, de la 382,1 miliarde de dolari acum doi ani. În primele cinci luni din acest an, deficitul a mai coborât cu încă puțin peste 1 miliard de dolari, arată Claudiu Cazacu.
Oficiali din administrația americană, între care Janet Yellen, care conduce acum Trezoreria după ce a ocupat prima poziție în cadrul Rezervei Federale, s-au arătat nemulțumiți de politicile industriale chineze care au dus la pierderi de locuri de muncă în SUA.
SUA, sub conducere democrată, doresc o mai severă limitare a mașinilor produse de ASML care permit producția de cipuri avansate, și a cipurilor eficiente ale Nvidia utilizabile în AI. Politicile au șanse de a fi continuate sau amplificate în cazul unei victorii republicane.
Chiar dacă administrația Biden a adoptat măsuri țintite vizavi de China, o victorie a lui Donald Trump ar putea aduce o nouă rundă severă de taxe vamale.
Costurile s-ar simți atât în SUA, prin scumpirea unor largi categorii de bunuri, și implicit, frânarea consumului, cât mai ales în China, unde lovitura s-ar putea traduce în costuri pentru economie de ordinul sutelor de miliarde de dolari până la finele deceniului, mai arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau