Medvedev amenință Moldova cu 'soarta Ucrainei': 'Nu te juca fără minte cu istoria, pentru a nu ajunge într-un nou război!'
Dimensiune font:
Moldova ar putea repeta soarta Ucrainei dacă autoritățile republicii dau vina pentru foametea din anii 1940 pe Uniunea Sovietică, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev Așa a comentat el cuvintele președintelui Parlamentului moldovean, Igor Grosu, care a cerut recunoașterea foametei din Moldova din perioada postbelică 1946-1947 drept genocid.
"În Ucraina, calea de la formalizarea 'basmelor Holodomorului' (n.r.: Holodomor=Marea Foamete*) în 2006 sub forma unei legi corespunzătoare până la crearea în 2014 a primului batalion nazist și, ulterior, a regimentului și brigăzii Azov, a durat mai puțin de 10 ani", a scris Medvedev pe VKontakte
Potrivit lui, toate acestea sunt "verigi în același lanț - fascizarea țării și crearea unei atmosfere de ură în societate". "Și totul, de la 'jocurile' cu istoria. Nu te juca fără minte cu ea, pentru a nu ajunge într-un nou război! Sau Moldova chiar vrea să împărtășească soarta Ucrainei?", a conchis vicepreședintele Consiliului de Securitate.
Relațiile ruso-moldovenești
La sfârșitul anului trecut, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul pregătește Moldova pentru rolul de "următoarea victimă" după Ucraina în războiul hibrid dezlănțuit împotriva Rusiei. În special, el a acuzat UE și NATO de "uciderea" formatului de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean.
În același timp, Lavrov a lăsat să se înțeleagă că Moldova ar putea să nu fie ultima pe lista "victimelor". "Fiecare țară în care emisarii occidentali, fundațiile și așa-numitele organizații neguvernamentale sunt acum active ar trebui să se gândească la asta", a spus el, amintind că „a fost nevoie de lovitura de stat din 2014” și de „opt ani de ostilități în Donbass” pentru a forma un "cap de pod anti-rus" în Ucraina.
Autoritățile moldovenești au acuzat anterior Moscova că dorește să organizeze o lovitură de stat în țară. Președintele Republicii, Maia Sandu, a menționat că Rusia a invadat Ucraina cu intenția de a "crea un coridor militar terestru spre Republica Moldova, ceea ce ar crea premise pentru o schimbare violentă imediată a ordinii constituționale și lichidarea statalității noastre".
În noua strategie de securitate națională a Republicii Moldova, Rusia este numită direct "amenințare". Documentul precizează, de asemenea, un parteneriat strategic cu țările NATO. În plus, în luna iunie curent, Republica Moldova a început negocierile de aderare la UE.
Ce a fost Holodomorul?
Ucraina - supranumită ”grânarul Europei” din cauza fertilităţii pământurilor sale negre - a pierdut aproximativ 3,5 milioane de locuitori în timpul Marii Foamete din 1932-1933, în timpul colectivizării pământurilor, orchestrată potrivit unor istorici de către Iosif Stalin, cu scopul de a reprima orice voinţă naţionalistă şi de independenţă a acestei ţări, la acea vreme o republică sovietică.
Kievul face campanie, de ani de zile, ca Holodomorul să fie recunoscut în mod oficial drept genocid.
Rusia refuză în mod categoric această clasificare şi argumentează că Marea Foamete, care a devastat Uniunea Sovietică, nu a făcut victime doar ucrainene, ci şi ruse, kazahe, germane de pe Volga şi în rândul alte popoare.
Germania, care a recunoscut Holodomorul ca genocid, a fost acuzată de Moscova de ”diabolizarea” ruşilor.
Cum se raportează România la Holodomor?
Senatorii şi deputații români au votat, în 2022, cu 248 de voturi "pentru" şi o abţinere, Declaraţia Parlamentului României referitoare la comemorarea foametei deliberate din anii 1932 - 1933 din Ucraina, Holodomor.
Declaraţia, citită în plen de deputatul din grupul minorităţilor naţionale Nicolae Miroslav Petreţchi, recunoaşte Holodomorul drept crimă comisă împotriva poporului ucrainean şi a umanităţii şi condamnă ferm acest act îndreptat împotriva poporului ucrainean, soldat cu milioane de victime, marcat de masive încălcări ale celor mai elementare drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, precum şi de o imensă suferinţă.
Totodată, documentul exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean care a suferit în această tragedie, aducând un omagiu milioanelor de victime ale foametei artificiale din 1932 - 1933.
Declaraţia mai condamnă ferm modalitatea criminală similară prin care românii din Basarabia au fost supuşi foametei deliberate, artificiale pentru forţarea colectivizării din 1946 -1947 şi exprimă sprjinul pentru protejarea şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau