Merge Klaus Iohannis până la capăt în cursa NATO?

20_11zon

Dimensiune font:

| 03-06-2024 15:30

România i se opune lui Mark Rutte la șefia NATO și ca o formă de răzbunare pentru felul în care premierul olandez s-a opus mai bine de un deceniu aderării țării la Spațiul Schengen.

Spre deosebire de liderii de la Budapesta, care îi reamintesc frecvent lui Rutte de ce nu va primi votul Ungariei, președintele Klaus Iohannis nu vorbește încă despre trecut sau despre calea prin care se poate ajunge la o înțelegere între trecut și viitor. Premierul ungar Viktor Orban i-a amintit chiar zilele acestea liderului olandez că a exprimat „opinii problematice”: „pe de o parte, Mark Rutte a spus că Ungaria ar trebui să părăsească Uniunea Europeană și pe de altă parte că trebuie să fim puși în genunchi. Aceasta nu este cea mai bună modalitate de a ne câștiga sprijinul”. Referința era la o declarație a premierului olandez făcută în 2021 pe fondul disputei dintre Bruxelles și Budapesta legată de legea maghiară care interzicea referirile la homosexualitate în școli.

România și Bulgaria au însă motive mai mari de revanșă. Ecuația internațională se pune din nou în acești termeni: cine ce câștigă, ce pierde și care sunt motivele de revanșă sau de susținere. Pentru statele din Flancul Estic al NATO, nu e exclusă o poziție revanșardă. România mizează pe această tendință de a nu-l ierta pe Rutte pentru piedicile puse Bucureștiului în lupta sa de un deceniu și jumătate pentru Schengen. Pe vremea lui Băsescu, lupta a coborât în stradă, iar tirurile cu flori olandeze au fost lăsate să aștepte la graniță, până la ofilirea mărfurilor.

Acum, bătălia a urcat în sala care decide următorul secretar general al NATO. E un pas mare, dar ce câștigă România? Polonia și Slovacia s-au arătat reticente față de Rutte încă de la intrarea lui în cursă, iar Turcia și-a negociat separat cu Olanda propriile interese, ceea ce nu înseamnă că nu ar vrea să se răzbune pentru restricțiile de ani de zile impuse de olandezi turcilor privind vânzările de arme către Ankara, pe motiv că Turcia a invadat nordul Siriei. În plus, Ankara mai vrea asigurări că va fi inclusă în discuțiile NATO-UE unde se decid exporturile echipamentelor militare.

La începutul lunii mai, președintele Klaus Iohannis a fost primit de Joe Biden la Casa Albă și printre altele cei doi au discutat și despre șefia NATO. Președintele american i-ar fi sugerat să se retragă, potrivit unor surse diplomatice, dar Klaus Iohannis a refuzat și a admis după întrevederea de la Washington că există riscul să nu fie consens la summit-ul NATO care decide cine va conduce Alianța în următorii patru ani. Din punctul de vedere al șefului statului român „este foarte bine să existe doi candidați care sunt considerați acceptabili amândoi, pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice”

Dacă Ungaria și România își păstrează pozițiile, Rutte va trebui să se retragă

Astăzi și mâine, miniștrii de Externe ai statelor membre NATO se întâlnesc la Praga pentru a pregăti summit-ul aniversar al Alianței, din iulie, de la Washington, unde vor continua să negocieze și acest aspect. Nu e pentru prima dată, la 75 de ani de la înființare, când NATO e nevoită să se pregătească de război, dar e pentru prima dată când într-o situație delicată are o competiție internă de acest fel. Din luna martie, de când și-a anunțat candidatura, Klaus Iohannis a reușit să aibă doar sprijinul ferm al Ungariei, adică un stat din cele 32 de țări membre.

În afară de Slovacia, toate celelalte au fost convinse să meargă pe mâna lui Rutte, mai mult de dragul consensului, decât din simpatie pentru premierul olandez. Politico citează doi diplomați europeni care susțin că președintele Iohannis ar fi ajuns la o înţelegere cu aliaţii cheie pentru a renunţa la cursa pentru șefia NATO cu o lună înainte de marele summit NATO de la Washington. Palatul Cotroceni nu a confirmat deocamdată această informație. Toate opțiunile sunt încă pe masă, dar nu e deloc clar că președintele român va renunța la joc în schimbul unui portofoliul important la vârful Uniunii Europene.

Ambasadoarea americană la NATO, Julianne Smith crede că până la summitul liderilor Alianței din 9-11 iulie va exista un consens pentru viitorul secretar general NATO. Totuși, dacă Ungaria și România își păstrează pozițiile, Rutte va trebui să se retragă, deși are în spate majoritatea. Bucureștiul mizează încă pe nemulțumirea esticilor în privința lui Rutte și pe discuțiile care vor revela din nou această neîncredere în premierul olandez. În același timp, există posibilitatea ca România să accepte o funcție mare la nivelul UE în schimbul retragerii lui Iohannis din cursă, ceea ce nu e suficient, fiindcă e nevoie și ca Ungaria să fie convinsă și să primească ceva în schimb. Iar în calcule mai e și Slovacia în acest bloc al opozanților.

Această competiție din interiorul NATO scoate din nou în evidență falia Est-Vest. Jocul lui Klaus Iohannis pune în valoare România, care se revoltă pentru prima dată în câmpul atlantist. Dar e în folosul Bucureștiului această revoltă? E bine pentru România să se asocieze cu Ungaria pentru această miză? Folosește Rusiei această discordie din NATO? Viktor Orban, aliatul lui Vladimir Putin face gratuit dansul cu Iohannis? Oare președintele român are răspunsuri la aceste întrebări?

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Toni Greblă, despre alegerile prezidenţiale: Au fost organizate 18.968 de secţii de votare, la nivel naţional, 950 de secţii în străinătate / Aproape 19 milioane de buletine de vot au ajuns la prefecturi
19/11/2024 18:25

 Preşedintele AEP, Toni Greblă, a declarat marţi, despre alegerile prezidenţiale, că au fost organizate 18.968 de secţii de votare, la nivel naţional şi 950 de secţii in străinătate. El a preciz ...

Rectorul Dan Cașcaval, o voce puternică și respectată pentru Iași, pentru Moldova!
19/11/2024 14:14

 Rectorul Universitătii Tehnice din Iasi, Dan Cascaval, candidat PSD pentru un mandat de senator, este determinat să-si impună in Parlament viziunea asupra dezvoltării acestei regiuni, să devină o vo ...

Péter Szijjártó avertizează cu privire la o catastrofă globală: Ne așteaptă cele mai periculoase două luni din ultimele decenii
19/11/2024 12:09

Ministrul de externe ungar avertizează că ne asteaptă cele mai periculoase două luni din ultimele decenii, potrivit paginii sale oficiale de Facebook. Péter Szijjártó a scris pe pagina sa de socializare ...

Cu doar cinci zile înainte de alegeri, ambasadoarea SUA l-a vizitat pe Ciolacu
19/11/2024 12:03

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut astăzi o intalnire cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, E.S. Kathleen Kavalec, in cadrul căreia au fost discutate subiecte esentiale pentru consolidarea ...

Kremlinul 'aprinde focul' lângă butelie: doctrina nucleară, adusă în discuție după decizia lui Biden privind armele Ucrainei
19/11/2024 11:50

Modificările la doctrina nucleară a Rusiei au fost elaborate şi vor fi formalizate după cum este necesar, a declarat marţi Kremlinul, semnaland din nou ingrijorarea Moscovei cu privire la ultima decizie a ...

CTP a tras concluzia după ultima dezbatere TV: 'George Simion – câștigătorul detașat!'
19/11/2024 10:00

Scriitorul si gazetarul Cristian Tudor Popescu a analizat la cald dezbaterea TV organizată de postul de televiziune Digi 24. El a realizat o „bătălie de imagine” si a expus calitătile si gafele ...

 Trenurile Unirii vor duce românii din toată țară la Alba Iulia pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României
19/11/2024 08:50

  Duminică, 1 decembrie 2024, Romania sărbătoreste 106 ani de la Marea Unire din 1918 a tuturor provinciilor istorice romanesti realizată in timpul domniei regelui Ferdinand I. Pentru a marca even ...

Ciucă face prima mutare, după ce Orban a anunțat că se retrage și o susține pe Lasconi
19/11/2024 06:00

Candidatul Fortei Dreptei si al PMP la alegerile prezidentiale, Ludovic Orban, a anuntat luni seară, in debutul unei dezbateri la Digi24, că se retrage din cursă, el fiind primul competitor care renuntă la ...

Marcel Ciolacu: România aderă complet la Schengen pe 1 ianuarie 2025. Ciucă `și-a băgat capul în poză`
19/11/2024 05:58

1 ianuarie 2025 este data la care Romania aderă complet la Schengen, spune premierul Marcel Ciolacu. Despre vizita lui Nicolae Ciucă in Austria, Ciolacu spune că „si-a băgat capul in poză”. „Intalni ...

Ziua avansată de premierul Ciolacu pentru intrarea deplină a României în Schengen: 'Deja avem un calendar convenit'
19/11/2024 05:57

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară că peste patru zile va avea loc la Budapesta o sedintă crucială pentru „a inchide documentul” privind aderarea Romaniei la Schengen si cu frontierele teres ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei