Rebranding de război. Putin ar putea anunța sfârșitul „operațiunii militare speciale” în Ucraina
Dimensiune font:
În timpul discursului său programat în fața Adunării Federale la 21 februarie, la aproape un an de la declanșarea invaziei, președintele rus Vladimir Putin ar putea propune schimbarea statutului campaniei militare din Ucraina, potrivit unor surse apropiate Kremlinului, transmite The Moscow Times.
În loc de „operațiune militară specială" cu un statut juridic neclar, Putin ar putea declara o „operațiune antiteroristă", care este descrisă de legislația rusă, potrivit unor surse care lucrează cu administrația prezidențială citate de The Moscow Times.
„Mesajul în sine este în modul unei operațiuni speciale. În primul rând, pentru o lungă perioadă de timp s-a ascuns faptul că discursul va fi la începutul anului. În al doilea rând, au avut loc întâlniri publice cu liderii partidelor - acest lucru nu se întâmplă de obicei înainte de discurs. În al treilea rând, pentru 22 februarie este programat un miting al partidelor-concert cu președintele. Desigur, principalul lucru aici nu este concertul, ci mitingul", a declarat o sursă care participă la întâlnirile din cadrul Direcției de Afaceri Interne a administrației prezidențiale și se ocupă de ordinele acesteia, vorbind sub protecția anonimatului pentru publicația independentă.
Cu toate acestea, nimeni nu știe care va fi decizia finală, cu excepția președintelui și a cercului său restrâns, a precizat sursa.
Mulți din elita rusă vor fi optimiști cu privire la tranziția la „operațiunea antiteroristă”, care ar putea fi urmată de o dezescaladare a conflictului, potrivit unei a doua surse.
Regimul „operațiunii antiteroriste" este reglementat de legea „privind combaterea terorismului" și este impus în zonele în care ar putea avea loc atacuri sau ciocniri teroriste.
Regimul se încheie odată ce amenințarea a dispărut. Acesta impune o serie de restricții asupra rezidenților și drepturi mai largi pentru forțele de securitate, cum ar fi posibilitatea de a intra în orice incintă, de a verifica documente și de a utiliza vehicule civile fără impedimente.
Cum poate fi încheiată „operațiunea militară specială”
Consultantul politic Abbas Galliamov a declarat că Putin va decide asupra formatului războiului din Ucraina în funcție de situația de pe linia frontului. El redactat discursuri pentru Putin între 2008 și 2010, când era premier, și a părăsit Rusia după începerea războiului, fiind recunoscut de autoritățile ruse ca „agent străin".
„Dacă există resurse, el va continua în speranța de a obține niște rezultate mai convingătoare; dacă nu, va înfățișa victoria cu ceea ce are. Acum este imposibil să excludem absolut orice - președintele dă dovadă de o totală inadecvare, dar nu este clar dacă este cu adevărat inadecvat sau doar se preface că este în speranța de a-i convinge pe ucraineni să îi dea măcar acele teritorii pe care le controlează", spune Galliamov.
Politologul Konstantin Kalachev consideră că principala sarcină a Kremlinului este acum să prezinte Ucraina ca pe o țară agresoare. Iar acest lucru înseamnă că autoritățile ruse vor încerca să formeze opinia că Rusia desfășoară acțiuni defensive.
„Operațiunea militară specială poate fi finalizată doar cu retragerea la granițele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk. După aceea, pentru a nu părea un agresor, se poate vorbi despre apărarea granițelor rusești. În locul „operațiunii speciale militare”, ar putea fi propusă o operațiune defensivă. Dar acest lucru este pur ipotetic", a afirmat Kalachev.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau