Reprezentantul Suediei la UE: Fără un acord cu Austria, Suedia nu va iniția un vot pentru aderarea României la Schengen
Dimensiune font:
Suedia nu va iniția un vot privind aderarea României și Bulgariei la Schengen în Consiliul UE până când nu se va ajunge la un acord cu statele care se opun, a declarat reprezentantul permanent al Suediei la UE, potrivit presei bulgare.
Lars Danielsson a precizat că țara sa - care a preluat președinția rotativă a UE de la 1 ianuarie - nu fost niciodată împotriva admiterii celor două țări în zona de liberă circulație.
Danielsson a precizat că președinția suedeză va organiza consultări cu privire la modul în care urmează să procedeze pentru extinderea zonei Schengen.
„Aceasta, desigur, include cele două țări afectate, precum și țările care au arătat că au o problemă legat de acest proces. De asemenea, observăm că unele dintre motivele pentru care nu există o decizie pozitivă în decembrie nu sunt direct legate de probleme europene sau de cele care sunt în prerogativele președinției”,,/i> a declarat sambsadorul suediei la UE, potrivit Novinite.
„Am început deja consultările bilaterale cu părțile afectate. Când aceste discuții vor oferi ocazia de a readuce problema pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), nu pot spune acum. În opinia noastră, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar nu vedem nici un rost să o punem pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu. Deci vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Acest lucru nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile afectate”, a adăugat el.
În decembrie anul trecut, Austria și Olanda au blocat admiterea României și Bulgariei la Schengen. Ambele țări se opun aderării Bulgariei, iar în cazul României doar Austria se opune. Pentru a se ajunge la un acord în această privință este necesară unanimitate din partea țărilor membre. O reuniune informală a miniştrilor de Interne şi de Justiţie din UE este programată în 25 - 27 ianuarie, la Stockholm, existând posibilitatea abordării subiectului extinderii spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria.
Recent, ministrul federal pentru UE al Austriei, Karoline Edtstadler, a corelat aprobarea aderării României și Bulgariei la Schengen de reforma politicii de migrație a UE, într-un interviu acordat presei e la Viena.
„Extinderea Schengen este ceva despre care, bineînțeles, dorim să discutăm în continuare în coordonare cu partenerii noștri din Bulgaria și România, astfel încât să o putem readuce pe ordinea de zi după ce se vor face pașii corespunzători în politica de migrație și azil”, a spus aceasta într-un interviu acordat agenției austriece APA, și citat de orf.at.
Decizia privind aderarea României și Bulgariei la Schengen nu va fi amânată până când întregul pachetul privind azilul migranților va fi aprobat la nivelul UE, iar acest lucru va dura ceva timp, a mai spus ministrul austriac.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau