Separatiștii de la Tiraspol critică dotarea Moldovei cu transportoare Piranha: „Înarmarea nu este o decizie bună”
Dimensiune font:
Aşa-zisul „ministru de externe” de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a declarat că „militarizarea şi înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie constructivă”, după anunţul Chișinăului că va primi transportoare blindate Piranha din partea Germaniei.
„Nu exclud că această tehnică va apărea în apropierea Zonei de Securitate sau chiar în această zonă. În loc să întreprindă eforturi politico-diplomatice pentru a rezolva problema într-un mod civilizat şi constructiv, vedem o cu totul altă abordare, care nu duce la stabilitate şi securitate pe malurile Nistrului. Militarizarea şi înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie bună şi constructivă”, a declarat Vitali Ignatiev, potrivit portalului Deschide.md, preluat de Agerpres.
Reproșul „oficialului” de la Tiraspol vine în contextul în care Transnistria este înarmată până în dinţi, mai notează Deschide.md. Potrivit unei analize din 2022 a unor experţi ucraineni, pe lângă cei peste 1.600 militari ruşi din Grupul Operativ de Trupe ruse (GOTR), separatiştii din Transnistria dispun de o armată de aproximativ 6.000 de soldaţi, conform portalului citat.
Forţele transnistrene sunt dotate exclusiv cu echipamente sovietice, provenite de la fosta Armată a 14-a a URSS. În timpul războiului de pe Nistru, separatiştii au luat din depozitele armatei ruse 13.000 de arme de calibru mic, 20 de milioane de cartuşe, 19 tancuri, lansatoare de grenade RPG-7, grenade antitanc RPG-18, RPG-26 în număr total de aproximativ 12.000 de unităţi, echipamente de comunicaţii, echipamente de inginerie, peste 50 de transportoare blindate, zeci de mortiere.
Totuşi, după cum s-a dovedit mai târziu, acestea nu sunt cifrele finale. În urma desfiinţării Armatei a 14-a, separatiştii au primit şi mai mult armament, notează Deschide.md, citând o analiză a Centrului militar ucrainean.
Transportoare Piranha pentru Moldova
Republica Moldova primește un lot de transportoare blindate Piranha din partea Germaniei, a anunțat luni Ministerul Apărării de la Chișinău.
„Primele unități vor sosi în Republica Moldova marți, 10 ianuarie, curent. Tehnica va fi recepționată în contextul realizării obiectivului de modernizare a capabilităților Armatei Naționale și în baza Aranjamentului semnat între Ministerul Apărării și partea germană în luna octombrie 2021.
Transportoarele vor fi utilizate în cadrul procesului de instruire a militarilor, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii”, se arată în comunicatul ministrului de la Chișinău.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau