Vasile Dîncu, despre portofoliul de comisar european: România este acum o voce demnă şi puternică în UE

6

Dimensiune font:

| 18-09-2024 08:30

Vremurile în care România nu conta în UE sunt o amintire, cred mai mulți lideri PSD. Europarlamentarul PSD Vasile Dîncu a declarat, marţi, despre portofoliul de comisar european, că aceste negocieri au arătat că timpul ezitărilor şi a complexelor noastre în raport cu Europa a trecut, iar România este acum o voce demnă şi puternică în UE.

Dîncu se referă şi la criticile venite din partea liberalilor: Să sugerezi că ţara noastră nu este interesată de migraţia forţei de muncă şi de educaţie sau de adaptarea competenţelor la viitorul ocupaţiilor este cel puţin o mare greşeală, dacă nu chiar o rea-credinţă. Să reduci totul la economie când dezvoltarea sustenabilă reprezintă azi principalul azimut este doar retorică politicianistă, spune el.

”După anunţul Ursulei von der Leyen privind portofoliul atribuit României, unii reprezentanţi ai dreptei s-au grăbit să spună că este un eşec al României sau al negocierii. Principala justificare inventată de Siegfried Mureşan, de exemplu, este acela că România ar fi primit o funcţie onorifică, un portofoliu care nu ar influenţa deciziile în domenii care contează cel mai mult pentru ţara noastră. Nimic mai fals şi mai demagogic”, spune europarlamentarul PSD.

Vasile Dîncu precizează că, chiar dacă cei de dreapta se opun cum pot, până şi comisarul PPE Ursula von der Leyen înţelege că este nevoie de o schimbare radicală şi încredinţează României gestionarea unui teritoriu de competenţe important în cel mai înalt grad atât pentru Europa, cât şi pentru România.

”Să sugerezi că ţara noastră nu este interesată de migraţia forţei de muncă şi de educaţie sau de adaptarea competenţelor la viitorul ocupaţiilor este cel puţin o mare greşeală, dacă nu chiar o rea-credinţă. Să reduci totul la economie când dezvoltarea sustenabilă reprezintă azi principalul azimut este doar retorică politicianistă. Cum să nu fie interesată România de adaptarea la digitalizare sau de programele de locuire ori de soluţii antisărăcie?”, arată Dîncu în postare.

Vasile Dîncu afirmă că, într-o Europǎ care a alunecat spre dreapta, în ultimele decenii, prezervarea modelului social european a devenit o urgenţă şi o şansǎ pentru reconstrucţia europeană.

”Ideea de Europă socialǎ a fost un slogan pe care PPE şi dreapta europeanǎ l-au folosit, de fapt, pentru a construi neoliberalismul care a subminat progresiv formula iniţială. Europa socialǎ a devenit o realitate tot mai discretă, iar ideea de coeziune a fost alimentatǎ cu fonduri tot mai puţin. În domeniul monetar, Mecanismul european de solidaritate a funcţionat tot pe baza şi pe sacrificiul economiilor naţionale, în timpul crizei din 2008. Viziunea neoliberală de fond a dus, paradoxal, şi la ceea ce constatǎ azi Raportul Draghi ca fiind pierderea de competitivitate. Economiile vestice nu au mai fost interesate de investiţii în inovaţie, în creativitate sau în forţă de muncǎ, ci au pus accentul doar pe căutarea de lanţuri de valoare fragmentată, unde diferite segmente sunt delocalizate în funcţie de profit: cercetarea în unele ţǎri cu calificări înalte, producţia în ţǎri cu forţǎ de muncă slab plătită, iar profiturile centralizate în paradisuri fiscale”, menţionează Dîncu.

El mai arată că ”Europa şi-a accelerat dezechilibrele după Maastricht când se consolidează mecanismele globalizării financiare”.

”Statele au tot mai mică putere pentru a face vreo transformare de interior pentru că, de exemplu, drepturile salariaţilor sunt subordonate libertăţii concurenţiale. Ultimele constrângeri aduse de tratate blochează o serie de măsuri necesare de înnoire şi de adaptare la schimbări sau la crize: tranziţia verde, ieşirea din austeritatea bugetară care s-a dovedit că nu este o soluţie de creştere, măsurile de control al capitalurilor, politicile industriale sau reformele bancare necesare. Europa arogantă de tip neoliberal a alimentat şi alimentează încă naţionalismele, iar Brexitul a fost doar unul din primele efecte vizibile. Alunecările suveraniste de azi sunt efecte ale acestor dezvoltări pe care dreapta europeană le-a impus, iar acestea pun, astăzi, democraţia în pericol”, spune Vasile Dîncu.

”Azi a devenit clar că trebuie să refacem modelul social european chiar dacă dreapta are încă o majoritate consistentă în instituţiile europene. Însuşi Ursula von der Leyen a declarat, chiar dacă nu a fost aplaudată masiv de PPE, la învestire, că: „Europa trebuie să conducă tranziţia către o planetă sănătoasă şi o nouă lume digitală. Va reuşi acest lucru doar dacă îi va aduce pe oameni împreună şi îşi va moderniza modelul unic de economie socială de piaţă pentru ca acesta să corespundă noilor ambiţii de astăzi. Europa s-a subordonat mondializării neoliberale şi a ajuns în această criză despre care vorbeşte raportul Draghi. Acum este nevoie de o schimbare radicală de viziune şi se vede prin noul portofoliu”, arată Dîncu.

Europarlamentarul PSD subliniază că, ”atunci când un lider PPE spune că acest portofoliu este lipsit de conţinut sau că este un eşec nu putem să nu vedem în asta decât o gravă desconsiderare a socialului, un reducţionism de factură pur economică şi, să ne fie cu iertare, o lipsă de viziune”.

”Cum să refacem competitivitatea Europei fără educaţie şi fără adaptarea competenţelor la economia viitorului, când Europa a pierdut competiţia în domeniul AI tocmai prin neglijarea acestui lucru? Dacă vom neglija forţa de muncă, pregătirea ei şi protecţia lucrătorilor nu ne putem închipui viitoarea Europă a competenţelor sporite cu o productivitate superioară. Criza demografică gravă în care se află acum Europa va fi în centrul proiectelor de viitor ale acestei comisii şi va necesita investiţii în nivelul de trai, în drepturile sociale şi în accesul la locuinţe. Toate acestea reprezintă nucleul unui proiect major de schimbare a Europei şi nu putem decât să fim mândri că România, prin Roxana Mînzatu şi echipa ei, va fi, alături de alte ţări, dirijor şi coordonator al acestui proiect de schimbare”, arată Dîncu.

El menţionează că ”politicienii de dreapta se gândesc doar la profit, dar această goană neoliberală după profit ne-a adus în această situaţie de criză a modelului european”.

”Competenţa dovedită de Roxana Mînzatu în toată activitatea ei, precum şi modul în care a gestionat interviul cu Preşedinta Comisiei Europene a generat acest proiect foarte important pentru România. Celor care o dau înainte cu portofoliul economic le putem spune că economicul nu are sens fără social, iar o Europă care neglijează oamenii, educaţia şi condiţiile de viaţă nu va reuşi niciodată să crească competitivitatea strategică, dar nici nu va reuşi să rămână un model de democraţie şi de toleranţă în vremurile care vor veni. Faptul că Roxana Mînzatu va ocupa şi funcţia de vicepreşedinte al Comisiei este, nu în ultimul rând, încă o victorie a României şi a negocierilor duse de prim ministrul Marcel Ciolacu. Aceste negocieri au arătat că timpul ezitărilor şi a complexelor noastre în raport cu Europa a trecut, iar România este acum o voce demnă şi puternică în UE”, afirmă Vasile Dîncu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:55

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Când vor ajunge în România avioanele F-35 și ce pot face 'perlele' aviației americane
18/09/2024 08:34

Pe 13 septembrie, Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde unei potentiale vanzări de 32 de avioane de luptă F-35A către Romania. Parlamentul de la Bucuresti a autorizat guvernul să inceapă discutii ...

Mircea Geoană: Îi urez succes Roxanei Mânzatu! România însă putea mai mult! Ca președinte al României mă voi bate ca țara noastră să fie respectată!
18/09/2024 08:32

Candidatul independent la functia de Presedinte al Romaniei, Mircea Geoană, salută pozitia de vicepresedinte al Comisiei Europene pe care a primit-o Roxana Manzatu, comisarul desemnat din partea Romaniei, dar ...

Premierul anunță lansarea 'Planului Ciolacu' - Un plan economic masiv de reindustrializare
18/09/2024 08:28

În sedinta Coalitiei de guvernare am decis să facem pasi importanti pentru finalizarea schemei de sprijin pentru Marile Investitii Strategice – metalurgie, siderurgie si industria chimică, potrivi ...

Marcel Boloș le-a explicat liberalilor planul lui Ciolacu pentru reformarea industriei: S-a punctat premiera absolută
18/09/2024 08:26

Liberalii au aflat chiar de la propriul ministru planul lui Marcel Ciolacu pentru reformarea industriei. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a prezentat in şedinţa PNL de marţi proiectul de reindustrializa ...

Administrația prezidențială spulberă cel mai mare zvon: Klaus Iohannis nu va demisiona din funcția de președinte
17/09/2024 18:52

S-a spulberat cel mai mare zvon legat de presedintele Romaniei! Administraţia Prezidenţială a venit, marţi, cu precizări, in contextul informaţiilor vehiculate in spaţiul publici privind o posibilă cand ...

Siegfried Mureșan: Portofoliul obținut de premierul Ciolacu în Comisia Europeană este gol de conținut, are zero competențe concrete
17/09/2024 16:26

Siegfried Muresan, europarlamentar PNL, critică portofoliul obtinut de Romania in noua Comisie Europeană pentru Roxana Minzatu – Oameni, Competente si Pregătire (People, Skills and Preparedness). El a spus ...

Mihai Tudose spune că Siegfried Mureșan este penibil: 'Liberalii puteau să fie normali…Puteau…dar nu le iese!'
17/09/2024 15:40

Presedintele Consiliului National al PSD, Mihai Tudose, afirmă marti că nemultumirea exprimată de europarlamentarul PNL Siegfried Muresan vizavi de portofoliul primit de Romania in noua Comisie Europeană ar ...

Ungaria, umilită de Ursula von der Leyen
17/09/2024 14:10

Comisarul European al Ungariei, Oliver Varhelyi, a primit in noua Comisie Europeană portofoliul pentru sănătate si bunăstarea animalelor, potrivit anuntului sefei Comisiei, Ursula von der Leyen. ”E un por ...

Jens Stoltenberg trasează linia roșie în scandalul donării de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina: NATO nu poate decide
17/09/2024 13:51

Seful NATO intervine in scandalul donării de rachete cu rază lungă de actiune către Ucraina. Toate deciziile trebuie să fie luată de aliaţi in mod individual, a declarat luni secretarul general al NATO, ...

Prima reacție a lui Marcel Ciolacu, după ce România a obținut funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene
17/09/2024 12:01

Presedintele Comisiei Europene a anuntat faptul că Romania a obtinut pozitia de vicepresedinte al Comisiei Europene si unul dintre cele mai importante portofolii – Competente si Educatie, Locuri de munc ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei