Biserica Sfântului Mormânt
Dimensiune font:
Biserica Sfântului Mormânt este un ansamblu arhitectonic înălţat de cruciaţi în secolul al XI-lea, pe locul altei biserici, zidite de împărăteasa Elena, în secolul al IV-lea. Aici se găsesc şi cele mai scumpe locuri ale Creştinătăţii: Muntele Golgota şi Mormântul lui Iisus Hristos, iar mai jos, în stâncă de piatră, peştera unde a fost descoperită, de către împărăteasa Elena, Crucea pe care a fost răstignit Fiul lui Dumnezeu.
În unghiul de sud-est al bisericii se află o stâncă uriaşă, de gresie albă. Tot aici se află o încăpere separată în două altare: cel de sud este înălţat pe locul unde a fost dezbrăcat Iisus de haine şi pironit pe Cruce, şi aparţine catolicilor. Altarul de nord aparţine ortodocşilor şi este construit pe locul unde a fost înfiptă Crucea cu Mântuitorul răstignit pe ea. Cele două altare sunt separate prin două coloane mari. Altarul catolic se numeşte „Fecioara Durerilor”, iar cel ortodox - „Paraclisul Sfânta Golgota”. Sfîntul Altar este dominat de o cruce mare, pe care este pictat Iisus Hristos. Sub Sfânta Masă este o gaură adâncă, marcată de o rozetă de aur, în formă de stea, marcând locul unde a fost înfiptă Sfânta Cruce. De tavan atârnă zeci de candele aprinse.
La opt metri spre centrul bisericii, între Golgota şi Sfântul Mormânt, se află o lespede de piatră roşiatică, având formă de piatră funerară, unde pelerinii îngenunchează cu evlavie. Aceasta se numeşte „Piatra Ungerii”, pentru că aici Iosif din Arimateea şi Nicodim au aşezat trupul lui Iisus, după coborârea de pe Cruce. În partea de vest a bisericii, în mijlocul unei rotonde uriaşe, susţinute de 18 coloane de piatră, se află Sfântul Mormânt al Mântuitorului. Sub bolta înaltă a rotondei se află un baldachin de piatră, exact deasupra Sfântului Mormânt. Vizavi de piatra Sfântului Mormânt este catedrala Sfintei Învieri, biserica propriu-zisă a Sfântului Mormânt, care aparţine Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim. Aici se află trei altare. Mormântul Domnului are caracter de altar interconfesional, unde slujesc, în ordine ierarhică şi istorică, întâi ortodocşii, apoi armenii, copţii şi catolicii. Al doilea altar este „Sfânta Golgota”, iar Biserica Învierii este cel de-al treilea altar, Catedrală a Patriarhiei Ortodoxe din Ţara Sfântă. Aici slujesc zilnic doar ortodocşii, iar la sărbători slujbele sunt oficiate cu sobor de preoţi şi arhierei. În mijlocul pronaosului se află un sfeşnic special, din piatră, care marchează centrul bisericii.
După tradiţia Bisericii Ortodoxe, se consideră că Ierusalimul, unde a fost răstignit Iisus Hristos, este poziţionat în centrul lumii, pentru că Fiul lui Dumnezeu a pătimit pentru mântuirea întregii lumi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau