Cine sunt hikikomorii și care este cauza suferinței lor
Dimensiune font:
Hikikomorii sau „izolaţii“ din Japonia, definiţi de guvern ca fiind persoane care s-au izolat timp de cel puţin şase luni, îngrijorează autoritățile. În țara celor mai dure restricții în pandemie, acest fenomen a crescut alarmant. Abia în octombrie 2022, Japonia şi-a redeschis graniţele pentru străini punând capăt astfel unuia dintre cele mai stricte controale la frontieră din lume.
Un nou sondaj guvernamental a dat la iveală faptul că aproximativ 1,5 milioane de persoane s-au retras din societate. Unii ies doar pentru cumpărături sau pentru activităţi ocazionale, în timp ce alţii nici măcar nu mai ies din locuințele lor. Aceştia sunt hikikomorii sau "izolaţii" din Japonia, definiţi de guvern ca fiind persoane care s-au izolat timp de cel puţin şase luni. Expresia nu este una nouă, a fost inventată încă din anii 1980, iar autorităţile şi-au exprimat din ce în ce mai mult îngrijorarea cu privire la această problemă în ultimul deceniu. Pandemia de COVID-19 se pare că a înrăutăţit lucrurile.
Ce i-a determinat să aleagă singurătatea
Un sondaj realizat în noiembrie 2022 de Agenţia guvernamentală pentru copii şi familii a constatat că, dintre cei 12.249 de respondenţi, 2% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani s-au identificat ca hikikomori, înregistrându-se chiar o uşoară creştere în rândul celor cu vârste cuprinse între 15 şi 39 de ani. Aplicând acest procentaj la populaţia totală a Japoniei, se estimează că în ţară există 1,46 milioane de recluziuni sociale, potrivit unui purtător de cuvânt al agenţiei.
Printre motivele invocate de cei care s-au izolat s-au regăsit sarcina, pierderea locului de muncă, boala, pensionarea sau faptul de a nu avea relaţii interpersonale prea strânse. Un motiv principal a fost COVID-19, mai mult de o cincime dintre respondenţi citând pandemia ca factor semnificativ în stilul lor de viaţă retras. Experţii au explicat anterior că fenomenul hikikomori provine adesea din probleme psihologice, cum ar fi depresia şi anxietatea, deşi factorii societali joacă şi ei un rol, de pildă normele patriarhale şi cultura muncii exigente din Japonia.
Pentru familiile cu membri hikikomori, acest lucru reprezintă o dublă provocare, supranumită "problema 8050" - se referă la recluziunea socială a persoanelor de 50 de ani, care depind de părinţii lor de 80 de ani.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau