Lecții de credință la Biserica Sfântul Haralambie, de la Father Holley

imperativul-marital-piatra-de-temelie-a-unei-casnicii-solide-103753

Dimensiune font:

| 28-06-2021 15:43

 După mai bine de 30 de ani în care a fost pastor baptist, un american a îmbrăţişat credinţa ortodoxă * a venit în urmă cu câţiva ani în România, unde apoi şi-a adus şi soţia * Stephen Holley este diacon la Biserica „Sfântul Haralambie” din Iaşi şi consilier pe probleme maritale la Fundaţia „Pro Vita”


Pe străduţa îngustă ce urcă spre Sărărie doar paşii se aud în liniştea unei seri despre care cu greu ai spune că este de iarnă. Vântul cald ce te însoţeşte pare a se bucura odată cu tine pe măsură ce te apropii de Biserica „Sfântul Haralambie”, un vechi lăcaş de închinare al Iaşului. De vrei să mergi mai departe, ajungi iute la Bojdeuca lui Creangă, dar liniştea din curtea bisericii te face să te opreşti.

În poarta bisericii ne întâmpină un diacon coborât parcă din poveste. Are chip blând, vorba domoală şi poartă mândru straiele Bisericii. Dacă n-ai şti că este father” Stephen Holley ai spune că părintele cu chip blând este acolo de când a fost zidit lăcaşul, că pare desprins din imaginile vremurilor.

O poveste californiană cu final moldovenesc

Părintele Stephen Holley a venit în România în urmă cu doar câţiva ani, ca misionar. Nu ştia mare lucru despre o ţară aflată la mii de mile depărtare, la o distanţă de zeci de ţări şi de un ocean. Venea să slujească în Biserica Ortodoxă, la care trecuse după ce vreme de mai bine de 25 de ani fusese pastor baptist. L-a simţit viu în inimă pe Dumnezeu încă din tinereţe şi a ştiut că-L va sluji. S-a întâmplat în timpul războiului din Vietnam, o amintire care nu îi este prea plăcută, dar peste care nici nu trece niciodată. Nu ai cum să uiţi că ai trăit, totul rămâne în tine. „Vietnam? S-a întâmplat demult. Eram tânăr pe atunci, credeam că suntem indestructibili. Am avut noroc că Dumnezeu ne-a iubit şi ne-a ocrotit. La vârsta aceea (21 de ani – n.r.) ţi se păre că nimic şi nimeni nu te poate doborî, dar uneori viaţa îţi arată contrariul. Atunci L-am simţit viu în inimă pe Dumnezeu. El M-a ajutat să trec cu bine prin tot”, a început povestea părintele Stephen, cum îi spun credincioşii din Parohia „Sfântul Haralambie” din Iaşi.

 

Şi-a închinat viaţa slujirii lui Dumnezeu, a fost preot baptist mai bine de 25 de ani, apoi a trecut la religia ortodoxă. Totul în urma unui conflict cu mai-marii Bisericii Baptiste. „Aveam păreri diferite, eu chiar simţeam altfel. ştiam în sufletul meu că aparţin altei credinţe, dar nu îmi dădeam seama căreia până când nu m-am întâlnit cu ortodoxia. Atunci am ştiut că asta sunt, creştin ortodox”, a zâmbit diaconul sosit din California.

La prima vizită în România a venit singur, în cadrul unui parteneriat cu Fundaţia „Pro Vita”. Aşa l-a întâlnit pe preotul Radu Brînză, coordonatorul fundaţiei şi parohul de la „Sfântul Haralambie”. „În centrul nostru suntem mulţi preoţi şi ne-am pus de acord să-l ducem pe la multe parohii, să asculte şi să participe la slujbe. A mers pe la multe biserici şi a rămas la cea la care sunt paroh. Cred că l-a atras simplitatea oamenilor şi modul lor sincer de a iubi şi de a dărui. S-a simţit ca acasă. Ţin minte că era Postul Mare şi în zilele de pomenire a morţilor primea de la bunicuţe ofrande. Era aşa de bucuros de tot ce i se dăruia, îşi umpluse camera de hotel cu biscuiţi, colăcei, fructe şi ce mai primea. Îşi suna zilnic preoteasa în California şi-i povestea despre oamenii buni de la Iaşi”, a povestit zâmbind preotul Radu Brînză.

După misiunea de la Iaşi diaconul Stephen Holley s-a întors în California, de unde a revenit cu Marry Patty, soţia care îi este alături de mai bine de 40 de ani şi pentru care ţara din estul lumii este adevărata casă. „Îi iubesc enorm pe români, sunt oameni calzi, primitori, ospitalieri. Sunt foarte prietenoşi, ceea ce m-a uimit de la început. În Pennsylvania, California oamenii sunt distanţi. Te ajută, sunt politicoşi, dar te ţin la un braţ distanţă. Nu acceptă nicio apropiere sufletească, iar aici nu este aşa”, a spus Marry Patty. La Iaşi misiunea ei este una socială – oferă sprijin la cantina parohiei unde mănâncă mai mult de 50 de persoane, şi a descoperit că-i place foarte mult viaţa la curte. „Cresc găini, iar în gospodăria noastră din Bucium avem 23. Îmi place să lucrez în grădină şi să croşetez. Gătesc, ador să stau în bucătărie, şi îmi place să merg la piaţă. Lumea mă salută, îmi zâmbeşte, intră în vorbă cu mine, iar eu mă bucur. Le răspund «Da, da» fiindcă încă nu stăpânesc bine limba română, dar ştiu că toate vorbele lor vin din suflet şi dintr-o dorinţa reală de prietenie”, a zâmbit Marry Patty.

Iaşul, un alt Ierusalim

Povestea ei alături de father Stephen” este una a înţelegerii, a admiraţiei şi a dragostei pentru credinţă. Sunt un model de familie şi se vede acest lucru din felul în care se privesc, din care discută, relaţionează. Se iubesc sincer şi simţi că ai vrea să-i ai mereu în preajmă.

Părintele Stephen Holley nu este doar diacon la Biserica Sfântul Haralambie”, ci consilier pe probleme premaritale şi maritale la Fundaţia „Pro Vita”. Îi place să le vorbească tinerilor despre Dumnezeu, despre dreapta credinţă, dar şi despre familie şi iubirea adevărată. „Au nevoie de sprijin, ca fiecare dintre noi. Tinerii ar trebui să ştie mai multe despre viaţa în doi, despre familie, despre căsătorie. Discut cu ei şi îi ajut să pătrundă aceste taine”, a mai spus „father”.

La biserică, slujba este oficiată în limba română, din care diaconul de peste ocean a început să mai rupă câte ceva. „Vorbim în engleză, uneori o «romgleză»”, râde preotul Radu Brînză, care are pentru Stephen Holley o mare admiraţie. „Multă lume m-a întrebat de ce a venit în România, iar răspunsul este unul singur – pentru frumuseţea credinţei. Şi el, şi soţia lui consideră Iaşul, Ierusalimul lor. Îmi amintesc de o glumă făcută de un medic în urmă cu vreo doi ani, când părintele trebuia să treacă pe la un examen tomograf – «Vreau să văd ce are în cap de a lăsat California pentru România». Eii, şi apoi eu le spun tuturor că Iaşul are frumuseţile lui, oamenii simpli şi cu suflete mari. Şi la noi poate fi la fel de frumos ca în altă parte”, a punctat parohul de la Biserica Sfântul Haralambie” şi i-am dat dreptate.

 

Stephen Holley şi soţia lui, Marry Patty, duc o viaţă frumoasă în „dulcele târg”. „Îmi place mâncarea românească -- ciorba de burtă, sarmale”„Şi răcitură”, am continuat noi, gândindu-ne la felul tradiţional nelipsit pe masa de sărbători a românilor. „Răcitura? Nu ştiu, ce este?”, a întrebat curios „father” Stephen, apoi a zâmbit larg când a primit şi lămuririle - „Aaaaspiiic. Daa. Îmi place răcitura”. Şi vinul roşu, oamenii buni şi frumoşi alături de care are îşi împărtăşeşte credinţa şi dragostea în Dumnezeu, şi care i-au oferit o viaţă nouă. Lui Marry Patty îi plac şi bufniţele şi are acasă o colecţie impresionantă de miniaturi, ce numără peste 800 de piese. „Ne plac mănăstirile ortodoxe şi am vizitat multe în Muntenegru, Serbia, Sofia şi, bineînţeles în România. Aici sunt strâns legate, sunt adevărate nuclee. În America nu este aşa – mergi cale lungă până ajungi la o mănăstire. Sunt puţine şi aflate la distanţe foarte mari, dar asta nu înseamnă că nu le-am vizitat şi nu am întâlnit români ortodocşi. Ei erau altfel, blânzi, prietenoşi”, a spus Marry Patty. Împreună cu soţul ei a mers şi în pelerinaje cu preoţii din Iaşi. „Îmi amintesc de cele din Serbia şi Muntenegru, la finalul cărora părintele ne-a spus cu lacrimi în ochi – «Nu ne lăsaţi pe noi cei veniţi mai târziu în Biserică să-L iubim mai mult pe Dumnezeu»”, a completat preotul Radu Brânză, poate cu gândul că noi, având atât de multe lăcaşuri de închinare, suntem favoriţi ai sorţii.

Stephen şi Marry Patty nu îşi doresc decât să trăiască frumos, în linişte, să se bucure de lucrarea pe care o fac la Biserica „Sfântul Haralambie” şi să-i ajute pe tineri să înveţe iubirea adevărată, cea în care intră mereu şi Dumnezeu.

La ceasul serii, la Biserica „Sfântul Haralambie” se auzeau clopotele al căror glas a ajuns până în curtea Bojdeucii lui Creangă. Prin faţa ochilor ne-a trecut, pentru o clipă, imaginea bădiţei Ion, căruia i-ar fi plăcut poate să scrie povestea preotului american care a lăsat California pentru una din colinele Iaşului.

Diaconul Stephen Holley este singurul preot străin angajat la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

 

Biserica parohiei „Sf. Haralambie” este aşezată într-una din cele mai frumoase zone ale Iaşului. În apropierea ei sunt casele memoriale Mihail Codreanu, George Topârceanu, Petru Poni, Mihail Kogălniceanu, Vasile Conta. Pe raza parohiei „Sfântul Haralambie” se află şi primul muzeu al literaturii române, Bojdeuca Ion Creangă. 

 

Reportaj realizat în martie 2016.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Homeopatia, controversa mileniului în medicină
18/04/2024 17:50

Homeopatia, una dintre cele mai discutate si, in acelasi timp, controversate ramuri ale medicinei alternative, a inceput să isi facă loc in peisajul terapeutic la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Fondată de ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/04/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

Cum au transformat site-urile de dating modul în care găsim dragostea
17/04/2024 13:30

 Într-o eră in care tehnologia influentează fiecare aspect al vietii noastre, site-urile de dating au remodelat profund peisajul romantic contemporan. Aceste platforme, apărute la sfarsitul secolu ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/04/2024 13:02

Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea acestui fenomen s ...

Ascensiunea și declinul tocurilor înalte. O călătorie prin modă și putere
17/04/2024 12:36

Tocurile inalte, aceste simboluri ale elegantei si ale statutului social, isi au originile intr-un context surprinzător, departe de podiumurile de modă si covoarele rosii. Încă de la inceputuri, tocu ...

Misterul Lacului Scheletelor
16/04/2024 14:16

Ascuns in adancul Himalayei indiene, la peste 5000 de metri altitudine, se află Lacul Roopkund, un loc care pare desprins dintr-o poveste intunecată. Cunoscut si sub numele de „Lacul Scheletelor”, ...

Umbrele dorinței. Istoria prostituției
16/04/2024 13:40

  Umbrele dorintei. Istoria prostitutiei De la inceputurile civilizatiei, prostitutia a fost prezentă in toate culturile lumii, fiind adesea numită „cea mai veche profesie”. Istoria sa comp ...

Râsul ascuns: o explorare a fenomenului de gâdilat
15/04/2024 11:20

  Gadilatul, o practică comună care induce rasul si poate strange legături intre oameni, este mult mai complex decat pare la prima vedere. Acest gest simplu, care adesea aduce zambete sau hohote de ras ...

Poveștile și istoria banilor
14/04/2024 14:13

Persoanele se ingrijorează in legătură cu ei, caută metode de a obtine cat mai multi si visează cum să-i cheltuie. Dar cat de mult stim cu adevărat despre bani? Scoici cowrie si alte elemente din natur ...

Donner Party. O incursiune tragică în istoria colonizării americane
14/04/2024 13:49

În iarna anului 1846, o caravană de pionieri americani s-a angajat intr-o călătorie care avea să devină una dintre cele mai triste si mai tulburătoare povesti din istoria colonizării Americii de Ve ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei