Luminația, ziua în care Raiul și Pământul se împletesc într-o rugăciune colectivă
Dimensiune font:
Ziua Morţilor, Ziua tuturor Sfinţilor sau Luminaţiile, 1 noiembrie este ziua în care se pomenesc morţii. Momentul este celebrat în foarte multe ţări creştine * credincioşii merg special la biserică şi la cimitir, curăţă mormintele şi le înfrumuseţează, în amintirea celor care cândva i-au însoţit pe drumul vieţii.
În fiecare an, în prima zi a lunii noiembrie, lumea întreagă se pregătește să celebreze o sărbătoare cu o semnificație profundă și emoționantă: Ziua Tuturor Sfinților. Acest moment special aduce în prim-plan amintirea și recunoașterea tuturor sfinților și mărturisitorilor care au trăit și au murit în credință. Este o zi în care granița dintre cer și pământ pare să se estompeze, iar credincioșii se strâng în biserici, cimitire și locuri sacre pentru a-i onora pe cei care au trăit viața în slujba lui Dumnezeu.
În multe țări, Ziua Tuturor Sfinților este o sărbătoare importantă, iar comunitățile se unesc pentru a marca acest moment special. Cu toate că obiceiurile și tradițiile pot varia de la o cultură la alta, un lucru rămâne constant: această zi aduce o emoție rarisimă, care leagă oamenii de la toate colțurile lumii într-o singură rugăciune colectivă.
O parte esențială a sărbătorii este vizita la cimitire. Oamenii se strâng în jurul mormintelor celor dragi și aprind lumânări, aduc flori și roagă pentru sufletele lor. În aceste momente, simți că timpul se oprește și că prezentul se contopește cu trecutul. Fiecare mormânt devine o fereastră către istoria familiei și către amintirile pe care le păstrăm cu sfințenie în inimile noastre.
De asemenea, Ziua Tuturor Sfinților este o ocazie de a medita asupra vieților sfinților și mărturisitorilor. Biserica Catolică, de exemplu, celebrează această zi pentru a-i cinsti pe acei oameni care au trăit în sfințenie și au oferit un exemplu de urmat. În același timp, mulți credincioși se gândesc la oamenii obișnuiți care au luptat pentru dreptate și adevăr și au suferit pentru credința lor.
Altarele Luminii
În noaptea de 1 noiembrie, fiecare mormânt devine un mic altar al luminii. Mii şi mii de lumânări sunt aprinse în memoria celor trecuţi în eternitate. Se spune că de Ziua Mortilor porţile Tărâmului de Dincolo se deschid iar morţii vin să-i viziteze pe cei vii.
Semnificaţia Zilei morţilor se regăseşte în spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, însă tradiţia a fost preluată în timp şi de ortodocşi, luterani, calvini sau unitarieni. Unii credincioşi ortodocşi sărbătoresc Ziua Mortilor în prima sâmbătă din luna noiembrie.
În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor Sfinţilor, oamenii îşi petreceau după-amiaza în cimitire rugându-se pentru sufletele răposaţilor. Aşa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morţilor.
De aici şi obiceiul de a merge pe 1 Noiembrie în cimitir, de a duce flori şi Chiar dacă în Bisericile protestante, Ziua morţilor nu există, şi credincioşii protestanţi, evanghelici, reformaţi merg în cimitire, duc flori, aprind lumânări şi se roagă. Obiceiul a fost preluat şi de Biserica Greco-Catolică.
În timp şi ortodocşii, care au cel mai puternic şi permanent cult al morţilor – au preluat această sărbătoare dedicată sufletelor celor decedaţi, care devine astfel ecumenică. Ziua Mortilor sau Luminaţia se înscrie în rândul sărbătorilor din vechiul cult al morţilor. Luminaţia este celebrată şi de preoţii ortodocşi care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul morţilor.
Pe lângă tradițiile religioase, Ziua Tuturor Sfinților este și un prilej de bucurie și veselie. În multe țări, oamenii se îmbracă în costume și se implică în activități comunitare, cum ar fi parade, târguri și festivaluri. Este un moment în care oamenii își împărtășesc zâmbetele și bunătatea, încurajându-i pe ceilalți să rămână puternici în credința lor.
Cu toate că Ziua Tuturor Sfinților are o dimensiune religioasă profundă, ea transcende barierele religioase și culturale. Este o zi în care oamenii de toate confesiunile și tradițiile se unesc într-o rugăciune comună pentru pace, iubire și speranță.
Maura ANGHEL
Ziua Tuturor Sfinților ne amintește că în adâncul inimilor noastre există o dorință universală de a trăi în lumina divină și de a-i onora pe cei care au urmat această cale. Este o zi în care ne simțim mai aproape de cer și mai apropiați unii de alții. Este o zi care ne amintește că, indiferent de credință sau cultură, suntem cu toții legați într-o mare comuniune a iubirii și a speranței.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau