Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane

craciun-copii

Dimensiune font:

| 26-12-2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau expresia mai generala "Sarbatori fericite".

Dupa 1989, a fost preluata o sintagma straina si, prin traducere, a aparut acel "Craciun Fericit!", urare de care n-au facut insa uz niciodata bunicii sau strabunicii generatiei de azi.

Randurile de mai jos privesc urarile specifice de Craciun la cateva din popoarele Europei, dar si unele traditii interesante si uneori chiar neasteptate.

Germania si Austria

Urarea "Frohliche Weihnachten" semnifica in acest caz acel Craciun fericit la care m-am referit. Cu privire la obiceiuri, germanii sunt mandri sa se laude ca ei au inventat pomul de Craciun, acum cateva sute de ani, aminteste Chezmaya.

Sa nu-i contrazicem, chiar daca si dacii foloseau bradul ca simbol in procesiunile lor religioase.

De altfel, tot nemtii se lauda si cu faptul ca ei l-ar fi inventat pe Mos Craciun prezentat initial ca Santa Claus.

Belgia

Belgienii isi ureaza "Zalige Kertfeest", "Zalige Kerst", sau "Djoyeus Noye" in functie de dialectul folosit. Sensul este acelasi ca si la germani.

Mosul incarcat cu daruri vine insa numai la 6 decembrie, insotit de un magar, care-i cara sacosele. Copiii respecta atat mosul, cat si magarul, caruia ii lasa la usa de intrare morcovi si napi, ca sa se ospateze.

Daca dimineata, in locul legumelor, gasesc la usa cadouri, e semn ca au fost cuminti, iar magarusul mai poate veni si la anul.

Danemarca

Danezii isi ureaza "Glaedelig Julen", ceea ce inseamna Craciun Vesel. Copiii danezi isi fac o placere in a-si trimite unii altora felicitari timbrate cu curiozitati filatelice.

In ce priveste bradul, traditia cere ca acesta sa fie taiat din padure si adus acasa chiar de membrii familiei. Pentru autoritatile locale, este o povara sa emita din timp autorizatiile necesare, cu respectarea normelor ecologice.

Spania

Spania este singura tara latina unde nu prea vine Mos Craciun. De altfel, insasi ziua de Craciun nu este acolo asa importanta precum cea de Ajun, numita Noche Buena.

Dar nici atunci nu vine vreun "Mos". Ziua cadourilor este 6 ianuarie, cand i s-au infatisat lui Iisus cei trei Magi, oferind darurile lor simbolice: aur, tamaie si smirna. Atunci vin cadourile, direct de la parinti.

Meniul de Sarbatori este mai digerabil la spanioli decat la ceilalti latini: miel, curcan si fructe de mare. Nici vorba pe pomana porcului! Era sa uit urarea: "Feliz Navidad", adica tot un fel de Craciun Fericit.

Estonia

In limba estoniana, acelasi lucru se exprima prin "Haid Joule". Cuvantul Joule pe care-l traducem prin Craciun este mai vechi decat insusi crestinismul, iar estonienii l-au preluat din ritualurile stramosilor lor pagani de altadata.

Masa traditionala de Craciun are la baza carnea de porc si slanina, foarte cautate in tarile cu clima rece, sfecla rosie, cartofi, salate si deserturi pe baza de turta dulce.

Polonia

Si polonezii isi ureaza un Craciun Norocos, pe limba lor: "Wesolych Swiat". Sarbatoarea incepe in ajun, atunci cand pe cer apare prima stea. Este semn ca pruncul Iisus s-a nascut si poate incepe cina in familie.

Traditia cere ca la masa din ajun sa fie pus un scaun in plus, care ramane neocupat. Scaunul este simbolul ospitalitatii si al faptului ca, daca vine un strain la masa, el va fi bine primit. Daca lipseste acest scaun, Mos Craciun nu poate imparti darurile.

Italia

Italienii se saluta cu "Buon Natale", care este un fel de Buna Ziua transformat in Bun Craciun. Traditiile nu sunt nicaieri mai variate de la o regiune la alta, ca in Italia.

Mos Craciun poate fi "Babo Natale" (in nord), poate "Jesu Bambino" (micutul Iisus) sau "La Befana". Aceasta din urma este o batrana vrajitoare care calatoreste calarind o matura veche, ceea ce nu deranjeaza pentru ca, indiferent de variantele regionale, toate personajele au un singur rol: sa imparta cadouri copiilor.

Preparatul specific de sarbatoare al italienilor este celebrul panettone, care se pare ca dateaza din anul 1490, cand a aparut pentru prima oara la Milano.

Rusia

Rusia este un caz aparte, pentru ca acolo, desi se foloseste calendarul gregorian, cea mai mare parte a bisericilor tin sarbatorile "pe stil vechi". Ca urmare, Craciunul are loc la 6 ianuarie, cand rusii se saluta cu "S Rojdestvom", ceea ce ar inseamna "Salut de Craciun".

Cina se pregateste din timp, dar nimeni nu ia loc la masa pana nu rasare pe cer prima stea. Atunci incepe sa se infrupte intreaga familie, pornind de la preparatul specific rusesc de Craciun: gasca la cuptor umpluta cu mere.

In afara preparatului specific, se mananca ciuperci, orez, cartofi, placinte si totul se incheie cu traditionalul ceai. Se poate incheia si cu vodca, dupa caz. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Locul în care Dumnezeu şi-a amenajat grădina şi a semănat pacea FOTO
09/04/2017 12:30

„Pe-un picior de plai, pe-o gură de Rai” i-a aşezat Dumnezeu pe bucovineni şi i-a inzestrat cu cel mai cald soare, cu cel mai revigorant aer, cu cel mai liniştitor tril de păsări intampinand p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei