Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”

Dimensiune font:

| 29-07-2017 10:32

Carmen Manea şi Emanuel Vârgă sunt doi dintre oamenii care privesc cafeaua cu alţi ochi şi vor să împărtăşească din cunoştinţele lor. Acum jumătate de an, ei şi-au deschis „Şcoala Moldovenească de Cafea” şi de atunci, pasionaţi de cafea din multe oraşe ale Regiunii le calcă pragul. Deschisă iniţial pentru cei care lucrează în domeniu, şcoala este locul în care mai mulţi oameni care nu sunt „barişti” au învăţat tainele unei cafele cu adevărat gustoase.

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt într-un du-te - vino continuu, dar un singur gând: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „pauză de cafea” şi este luată de fiecare în parte, oricât de grăbit ar fi sau oricât de multă oboseală i s-ar citi pe chip. Ce face dintr-o dimineaţă cu cearcăne o dimineaţă plină de spor şi voie bună?! O cafea adevărată! Deşi ar suna ca una dintre reclamele agasante la cafea, asta susţine şi Carmen Manea, o cafegioaică din Iaşi ale cărei dimineţi sunt mai senine de când a gustat întâia dată o cafea adevărată. „Mulţi-mulţi ani am băut cafea foarte proastă. Atunci nu-mi dădeam seama, beam cafea multă şi proastă, despre care credeam că este bună. Nici n-aveam de unde să mă informez şi era greu să cauţi, dacă nu ştiai nici ce cauţi anume. Mă învăţase frate-miu să o prepar şi-mi zicea să las apa să fiarbă tare, apoi pun cafea cât vreau şi amestec, să se lase spuma, cu apa în continuare pe foc. Total greşit!”, a mărturisit Carmen Manea, PR al „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”.

 

Din dragoste pentru cafea

 

Carmen, vocea cafelei, şi Emi, fondatorul şcolii, au început „nebunia cafelei” la Iaşi încă de anul trecut, când susţineau cursuri în diferite locaţii partenere, dar nu sub titulatura unei şcoli, iar conceptul de „Şcoala Moldovenească de Cafea” a luat naştere din această dorinţă de a avea un spaţiu dedicat cursurilor de făcut cafea. „Ne-am dorit să fie ceva românesc, local, al nostru, să aibă o identitate puternică. Suntem foarte americanizaţi, avem destule englezisme, iar ideea noastră a fost să avem un loc mişto, care poate avea identitate profund naţională şi lumea să se identifice cu ce se întâmplă aici”, povesteşte Carmen, împărtăşind zâmbete. Tot ea a spus că iniţial cursurile ar fi trebuit să fie dedicate celor care lucrează în domeniu, însă mare i-a fost mirarea când la cursuri au început să se înscrie din ce în ce mai mulţi oameni care lucrau în cu totul alte domenii şi erau interesaţi să facă o cafea bună.


Emanuel Vârgă și Carmen Manea

Ce face o cafea cu adevărat bună

 

Din ochii albaştri cu care stăteam de vorbă reieşea mult drag pentru cafea, aşa cum a mărturisit şi ea mai târziu, că, de fapt, cafeaua nu îi este o utilitate, ci o plăcere. Carmen a împărtăşit câteva din secretele unei cafele bune, secrete pe care ar trebui să le deţină orice om care-şi doreşte să înceapă fiecare dimineaţă corespunzător. „În momentul în care primeşti o cafea, indiferent că este preparată la espressor sau printr-o metodă clasică, gustul îţi poate spune dacă este bună sau nu. Dacă în cafeaua respectivă nu vei simţi nevoia să adaugi nimic – nici zahăr, nici lapte, nimic-nimic – şi dacă îţi va rămâne un gust plăcut după ce bei prima gură, ăsta e un semn că e bună cafeaua. Sunt şi elemente vizuale care îţi arată dacă o cafea este bună. De exemplu, dacă primeşti un espresso, poţi să te uiţi în ceaşcă, să vezi dacă are cremă şi dacă toată suprafaţa de deasupra este acoperită cu cremă, înseamnă că espresso a fost extras corect, că ai avut cantitatea potrivită de cafea”, a explicat Carmen. Despre calitatea cafelei folosită spune că, de exemplu, o cafea Arabica va avea o cremă mai persistentă, care va şi rămâne pe ceaşcă la final, pe când o ceaşcă de cafea cu o cantitate mare de cremă, ce dispare în câteva secunde, „demască” o cantitate mare de robusta, cafeaua cu un conţinut foarte mare de cofeină.

Despre calitatea cafelei folosită spune că, de exemplu, o cafea Arabica va avea o cremă mai persistentă, care va şi rămâne pe ceaşcă la final, pe când o ceaşcă de cafea cu o cantitate mare de cremă, ce dispare în câteva secunde, „demască” o cantitate mare de robusta, cafeaua cu un conţinut foarte mare de cofeină.

 

Prăjirea cafelei dă gustul desăvârşit

 

Emanuel Vârgă, cunoscut de cursanţi şi prieteni drept Emi, este expert în prăjirea cafelei, iar înainte de proiectul cu „Şcoala Moldovenească de Cafea” a fost implicat într-un proiect legat de o prăjitorie de cafea, despre care Carmen spune că, timp de un an de zile, şi-au dedicat timpul acestei îndeletniciri. „Practic, acolo am făcut cunoştinţă cu cafeaua, am stat să văd ce se întâmplă cu ea încă din momentul în care este doar un bob verde, până după ce este prăjită; cum trece prin fiecare stadiu. Atunci am reînceput să beau cafea, cu o doză de scepticism, cu teama că nu e bună”, spune Carmen.

La cursurile „Şcolii Moldoveneşti de Cafea” se foloseşte cafea proaspăt prăjită, fără a sta mai mult de o săptămână de la data prăjirii, „de aceea este atât de bogată în arome”, după cum povesteşte „vocea cafelei”. Cea mai proaspătă idee a celor doi este să prăjească boabele de cafea acasă, aşa că pun bazele unei prăjitorii proprii la parterul casei în care locuiesc şi pe care au transformat-o şi în sediul „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”. „Toţi cei care vor veni la noi vor putea asista la procesele prin care trece cafeaua, din momentul în care ea este scoasă din sac, până în momentul consumului”, adaugă Carmen, care a povestit că, în funcţie de zona în care este făcută cafeaua, aceasta poate fi consumată puţin prăjită, spre extrem de prăjită. De exemplu, nordicii preferă cafeaua prăjită mai slab, care este mult mai acidă, iar mai spre sud, cum ar fi italienii, se consumă cafeaua foarte prăjită.

 


Stadiile prăjirii cafelei 

 

Prăjirea cafelei poate dura între 15 şi 20 de minute, dacă aceasta este realizată într-o încăpere închisă, iar dacă prăjirea se face în aer liber, timpii de prăjire se modifică automat, fiindcă orice adiere de vânt şi orice urmă de umiditate influienţează prăjirea”.

 

Minunea de pe terasa cafegiilor

Ceea ce îi minunează cel mai mult pe oameni este faptul că dacă merg la Emi şi la Carmen pe terasă, la final nu trebuie să o plătească. Tot ochii albaştri povestesc faptul că „asta este cea mai mare mirare a oamenilor, cum de pot bea cafea gratuit, însă la cursuri se face cafea în cantităţi mari, iar noi nu putem consuma chiar atât de multă cafea, vă daţi seama. Atunci îi invităm pe prietenii noştri, pe vecini, să bea cafea pe terasă la noi, fiindcă este gratis. Vecinii au rămas dezamăgiţi, că tot aşteptau să deschidem cafeneaua şi nu se mai întâmpla.

 

Larisa LAZĂR 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Comuna Urecheni, judetul Neamt, concesioneaza  spatiu in suprafata de 80,13 mp 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Urecheni, cu sediul in comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com, cod fiscal 2614260. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata totala de 80,13 mp, compus din: Depozit -14,70 mp, Hol -2,75 mp, Oficina -25,72 mp, Birou -9,76 mp, Grup sanitar -2,40 mp, Hol comun -24,80 mp, avand ca destinatie desfasurarea unor activitati de Farmacie (Comert cu amanuntul al produselor farmaceutice), situat in incinta imobilului Dispensar medical uman, Str. Dealul Hanului nr. 55, sat Urecheni, comuna Urecheni, judetul Neamt, inscris in CF 50559 Urecheni, nr. Cadastral 50559-C1, care apartine domeniului public al Comunei Urecheni. Concesiunea se face conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si a Hotararii Consiliului Local Urecheni nr. 85/16.12.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Documentatia de atribuire se poate ridica la cerere de la sediul Comunei Urecheni. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Financiar -contabil, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 26.02.2025, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 06.03.2025, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 (un) exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.03.2025, ora 11.00, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 07.02.2025.
C.I.I. DOBOS BERNARD vinde mijloace auto: BMW 520D, Mercedes Sprinter, Mercedes Vito 108 CDI Societatea ADVENTURE GROUP CONSTRUCT SRL in faliment, in bankruptcy, en faillite, prin lichidator judiciar C.I.I. DOBOS BERNARD anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, a bunurilor mobile/mijloace auto apartinand societatii: Lot 1: BMW 520D, fabricatie 2003, 1995 cm3, 163 CP, Euro 4, serie sasiu WBANJ31010CP78550, rulaj 355.000 km, val. de piata estimata(lei)= 13.435,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 13.435,00; Lot 2: Mercedes Sprinter 311 CDI, fabricatie 2005, 2148 cm3, 110 CP, Euro 3, serie sasiu WDB9036632R849466, rulaj cca. 200.000 mile /321.868 km, val. de piata estimata(lei)= 11.942,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 11.942,00; Lot 3: Mercedes Vito 108 CDI, fabricatie 2002, 2148 cmc, 82 CP, Euro 3, serie sasiu WDF63809413457036, rulaj 277.971 km, val. de piata estimata(lei): 5971,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 5971,00; Lot 4: Mercedesl Sprinter, fabricatie 2007, 2148 cmc, 150 CP, Euro 4, serie sasiu WDB9066351S232649, rulaj 367.850 km; val. de piata estimata(lei)= 19.904,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 19.904,00. Activele se vand individual, pe loturi de active. Pretul de pornire a a licitatiilor este reprezentat de 100% din valoarea de lichidare stabilita prin Raportului de evaluare nr.230/20.01.2025, respectiv sumele mentionate in coloana 4 din tabelul de mai sus, la care se adauga TVA. Licitatia va avea loc la data de 24 Februarie 2025 ora 11.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. A. Panu nr.1, bl.A2, mezanin, spatiu comercial, corp 1A, jud. Iasi, si se va desfasura dupa regulile stabilite prin regulamentul aprobat de creditori, ce poate fi consultat in integralitate la sediul lichidatorului judiciar, pe internet la adresa www.insolventaiasi.ro, sau poate fi comunicat prin e-mail, la cerere, persoanelor interesate. In caz de neadjudecare, licitatia publica se va repeta in aceleasi conditii in datele de: 03 Martie 2025 ora 11.00, 10 Martie 2025 ora 11.00, 17 Martie 2025 ora 11.00, respectiv 24 Martie 2025 ora 11.00. Inscrierea la licitatie, si constituirea garantiei de participare de 10% din pretul de pornire a licitatiei se fac cel mai tarziu pana in preziua licitatiei, ora 16.00. Informatii suplimentare se pot obtine la tel: 0745366885, ori prin e-mail: office@insolventaiasi.ro.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Locul în care Dumnezeu şi-a amenajat grădina şi a semănat pacea FOTO
09/04/2017 12:30

„Pe-un picior de plai, pe-o gură de Rai” i-a aşezat Dumnezeu pe bucovineni şi i-a inzestrat cu cel mai cald soare, cu cel mai revigorant aer, cu cel mai liniştitor tril de păsări intampinand p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei