Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO

000000  ultima-ora-480x330

Dimensiune font:

| 18-05-2019 14:55

Iaşul se poate mândri cu multe, însă puţini ştiu că are apa cu cea mai mare concentraţie de sulf din ţară * francezi, spanioli, dar şi oameni din toată ţara vin aici să se vindece, unii din cărucior cu rotile plecând acasă pe propriile picioare

Aflată într-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme privind tratamentul cu apă sulfuroasă. Turiştii, veniţi din toată ţara, dar şi din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, susţin că terapia de la Iaşi este asemenea unui izvor de apă vie. De la orele dimineţii, pe holurile bazei de tratament se simte puternic mirosul de sulf, iar zeci de oameni cu halate pe ei, cu prosoape şi sacoşe în mâini, mişună pe holuri, aşteptând să intre la diverse proceduri, în funcţie de afecţiunile de care suferă. De la băi galvanice, masaj, aerosoli, kinetoterapie, băi cu sulf, toate sunt luate cu asalt de pacienţii dornici să plece acasă cu cât mai puţine dureri. Sunt turişti care vin aici în fiecare an, de zeci de ani, şi spun că nu s-ar putea desprinde de acest tratament minune. Spre exemplu, Steluţa Maxim, din Vaslui, care suferă de afecţiuni reumatismale, aşteaptă să intre la băi galvanice. Are 78 de ani, dar arată mult mai tânără şi spune că acest lucru se datorează tratamentelor la care apelează. Vine de şapte ani la Nicolina şi spune că, deşi a mai fost şi în alte părţi, nu se compară. „Am mai fost la Băile Felix, la Târgu Ocna, dar aici, la Nicolina, vin de şapte ani. E foarte bine şi sunt tare mulţumită, pentru că se simte diferenţa. După ce plec de la tratament, mă simt ca nouă”, spune femeia.

Drumul florilor din Ţara Haţegului FOTO

O altă pacientă, de 66 de ani, venită din Bacău e convinsă că se poate vindeca de durerile de picioare şi de articulaţii pentru că şi soţul său a reuşit, după trei ani de tratament la Băile Nicolina. „N-am cuvinte să spun ce minuni face apa asta cu sulf. Eu, dacă nu prind bilet de la Casa de Pensii şi nu vin, sunt moartă”, spune femeia, zâmbind. Un alt bărbat de 66 de ani, din Constanţa, care aşteaptă să intre la bazinul cu sulf, face anual sute de kilometri cu trenul pentru a ajunge aici şi a beneficia de vestitele proceduri de tratament. „Prima dată am primit bilet aici şi de atunci numai aici am venit. Nu sunt curios să încerc altceva, atât timp cât aici mi-e bine. În urma unei operaţii, sunt nevoit să fac recuperare cu apă sulfuroasă şi aleg Iaşul, pentru că sunt ca în vacanţă aici. Fac şi tratament, mă şi relaxez”, a declarat Mircea Dănescu. Ca ei sunt alte zeci de pacienţi care se bucură că-şi pot vedea de sănătate, într-un loc care le oferă tot ce le trebuie.

Clienţi din Franţa, Germania şi Spania
Potrivit directoarei instituţiei, Nicoleta Bălăşel, şi străinii sunt atraşi ca un magnet de tratamentele de aici, plătind ca să beneficieze de ele. „Fiind vorba de sulful pe care îl avem, fiind cel mai bun din toată Europa de Est, fiind pe locul 1 din ţară ca şi concentraţie pe care o avem, oamenii vin mereu, permanent fiind supraaglomeraţi. Minimum 3.000 de persoane pe an vin la noi. Majoritatea sunt din zona Moldovei, dar avem şi din Bucureşti, Constanţa, precum şi cetăţeni străini, care vin de doi ani de zile aici. Acum avem din Spania, am avut şi din Franţa, dar şi din alte ţări. Ei vin contra-cost, plătind şi cazarea, şi masa, şi tratamentul, în jur de 1.200 de lei dacă sunt asiguraţi, iar dacă nu, 1.600 de lei, pentru 12 zile de cazare şi 10 zile de tratament”, a declarat Nicoleta Bălăşel, directorul instituţiei.

Din scaun cu rotile, pe propriile picioare
De-a lungul timpului, pacienţii care au trecut pragul bazei de tratament de la Băile Nicolina au fost de toate vârstele, de la câţiva anişori, la 94 de ani, cu o gamă foarte largă de afecţiuni. Succesele cele mai mari se obţin în cazul bolnavilor cu afecţiuni ale aparatului locomotor, în reumatisme şi absolut tot ceea ce ţine de oase. Se mai pot trata cu foarte bune rezultate şi bolnavi cu afecţiuni dermatologice, în psoriazis obţinându-se ameliorări semnificative, sau în tratarea afecţiunilor ginecologice, în special a sterilităţii feminine, prin împachetări cu nămol. Potrivit directorului Nicoleta Bălăşel, cel mai tânăr pacient a avut şapte ani, cei mai în vârstă fiind o femeie de 92 de ani şi un bărbat de 94 de ani. Marţea se organizează şi o petrecere specială aici, în cadrul căreia se oferă diplome celor mai vechi şi fideli pacienţi, dar şi celor mai în vârstă. N-au lipsit cazurile în care oameni din scaun cu rotile, cu voinţă şi tratament, au reuşit să se ridice pe propriile picioare. „Sunt director de aproximativ doi ani şi jumătate şi cel mai impresionant caz, la care am plâns, a fost un turist pacient de 36 de ani, din Vaslui, care a venit în scaun cu rotile şi a plecat în cârje. A vrut să lucreze, a vrut să facă ceva în adevăratul sens al cuvântului, şi a reuşit după doar un sejur. El suferise de o paralizie temporară şi avea o atrofie a musculaturii, iar dacă ştii cum să combini kinetoterapia cu electroterapia, poţi stimula musculatura şi să se regenereze”, a povestit aceasta.

Cine poate beneficia de sejur
Pensionarii pot obţine bilete de tratament la Băile Nicolina prin Casa Naţională de Pensii, cu sejur de 16 zile, cazare în Hotel Nicolina, masă şi tratament în baza balneară proprie a hotelului, de minimum 12 zile. La fel se întâmplă şi cu cei cu pensie de handicap. Cei care nu sunt pensionari, pot plăti, dacă sunt asiguraţi, 1.200 de lei pentru a beneficia de acelaşi tratament, iar cei care nu sunt nici măcar asiguraţi medical, plătesc 1.600 de lei. Din nefericire, la acest moment, mai sunt doar două locuri libere, din 150 cât este capacitatea hotelului, tocmai în decembrie. A se înţelege însă că nu oricine se cufundă în apele sulfuroase pleacă acasă vindecat, fiind nevoie şi de voinţă, dar şi de multe alte proceduri combinate. Apa sulfuroasă nu este recomandată persoanelor cu cancer, hemoragii, insuficienţă cardiacă, boli renale sau boli psihice. Roxana NĂSTASĂ

Scurt istoric
Staţiunea balneară Nicolina se află în partea de Sud-Vest a municipiului Iaşi, la 250 m de gara Nicolina. Începuturile Băilor Nicolina se înscriu pe la 1950, ca urmare a unui foraj al Comitetului Geologic din Bucureşti. Apa adusă la suprafaţă artezian în şesul Bahluiului forma un nămol negru. Sesizând calităţile curative ale apei şi nămolului, s-au executat şi alte foraje, care au adus la suprafaţă apă de la 200 m adâncime, sărată şi sulfuroasă, puternic concentrată. Documentaţia balneologică a convins Institutul de Balneologie, Ministerul Sănătăţii şi forurile administrative locale să aprobe construirea de baze specifice practicii balneare. Aşa a luat naştere baza de tratament de la Nicolina.

* * *
3.000
Este numărul aproximativ al pacienţilor care vin anual pentru tratament la Băile Nicolina

***
„După ce plec de la tratament, mă simt ca nouă”- Steluţa Maxim, pacientă din Vaslui

***
„Este emoţionant când oamenii vin în cârje şi pleacă fără, mulţumind întruna”--Nicoleta Bălăşel, directorul Staţiunii Balneare „Nicolina”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Locul în care Dumnezeu şi-a amenajat grădina şi a semănat pacea FOTO
09/04/2017 12:30

„Pe-un picior de plai, pe-o gură de Rai” i-a aşezat Dumnezeu pe bucovineni şi i-a inzestrat cu cel mai cald soare, cu cel mai revigorant aer, cu cel mai liniştitor tril de păsări intampinand p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei