Preţul studenţiei

Dimensiune font:

| 20-08-2017 12:00

 Peste 1.000 de lei, atât cheltuie, în medie, un student din Iaşi, lunar * cifra include cheltuielile pentru cazare, mâncare, utilităţi şi transport * la acestea se adaugă banii de buzunar 

 

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din judeţele învecinate. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi, numărul studenţilor din Iaşi a depăşit în ultimii ani cifra de 40.000; numai în anul 2015 – 2016 fiind înregistraţi 42.110 studenţi. Mai mult decât atât, universităţile de stat au înregistrat un succes deosebit la sesiunea de admitere din vară, majoritatea anunţând cifre record.

Deşi se spune că studenţia este una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii, aceasta vine, mai ales în timpurile acestea, cu o serie de costuri mai mult sau mai puţin ridicate. Chiria, mâncarea, taxele la facultate, abonamentul pentru transportul în comun şi cel pentru telefon sunt doar câteva dintre cheltuielile de bază ale unui student. Dacă la acestea se adaugă banii pentru cărţi, haine, ieşit în oraş, şi lista poate continua la nesfârşit, se ajunge un cost lunar total care cu greu ar putea fi acoperit de un salariu mediu. Desigur, preţul studenţiei are tot atâtea variante câţi studenţi, fiecare dintre aceştia având un mod specific de a cheltui - unii stând la chirie, alţii în cămine, unii mâncând doar din oraş, alţii la cantina universităţii sau doar din pachetele primite de acasă.

Cât costă cazarea

Studenţii care prind loc la cămin sunt avantajaţi din punctul de vedere al costului cazării, acesta variind, în funcţie de condiţiile din camere, între 100 şi 500 de lei lunar, în acest preţ fiind incluse şi utilităţile. Dacă vorbim despre chirie, costurile se dublează sau chiar se triplează, o scurtă analiză a pieţei imobiliare şi a anunţurilor de profil arătând că acestea variază între aproximativ 200 de euro şi peste 400 de euro. Astfel, garsonierele sunt la fel de scumpe ca locuinţele cu două camere şi doar cu foarte mare noroc poate fi găsită una la 150 de euro, cele mai multe fiind, însă, peste 180 de euro lunar. Majoritatea apartamentelor cu o cameră costă 250 de euro lunar, cele cu două camere se învârt în jurul a 300 de euro pe lună, în timp ce apartamentele cu trei camere depăşesc de multe ori 400 de euro lunar. La chirie se adaugă costurile pentru utilităţi, care ajung , în medie, la aproximativ 500 – 600 de lei. „Locuiesc cu chirie, cu încă două fete, într-un apartament cu două camere, pentru care plătim 300 de euro. Pentru că stau singură în cameră, plătesc jumătate din acest preţ. Utilităţile ajung, pe timp de vară, pentru o persoană, cam 150 de lei, iar iarna, aproximativ 250 – 300 de lei”, a mărturisit Iustina, studentă în anul III.

Câteva sute de lei lunar pentru mâncare

Mâncarea nu este scumpă, dacă studentul îşi cumpără alimentele din supermarketuri şi hipermarketuri şi îşi găteşte acasă. Cei care stau în chirie îşi pot cumpăra mai multe produse deodată, pentru că au unde să le depoziteze şi au bucătărie proprie. Cei de la cămin, însă, vor trebui să compenseze cazarea ieftină cu mâncatul la cantină, care costă ceva mai mult (un meniu complet, cu două feluri şi desert, costă în jur de 10 – 15 lei). Dacă, însă, se merge pe varianta mâncatului exclusiv din oraş, un student poate da zilnic şi câte 50 – 60 de lei doar pe mâncare. Mai există şi varianta pachetelor primite de acasă, care pot salva o bună parte din banii pentru mâncare. „Cu mâncarea este foarte dificil, pentru că nu am timp, şi nici unde, să-mi gătesc, aşa că apelez fie la pachetele de acasă, fie la mâncatul în oraş sau la cantină. Tradiţionala shaorma sau pizza nu mă lasă niciodată la greu. Nu am făcut niciodată un calcul exact, dar mai mult ca sigur câteva sute de lei cheltuiesc lunar pe mâncare”, a explicat Iulian, student în anul I la master.

Un student care alternează mâncatul la cantină, cu mici răsfăţuri din oraş şi cu pachetul de acasă cheltuie lunar, în medie, aproximativ 400 de lei lunar.

Întreţinere, abonamente şi... vicii

Acestor costuri li se adaugă cele de transport, mai ales dacă studentul stă la o distanţă considerabilă de facultate. Astfel, cei care nu sunt la buget (plătesc în jurul a 15 lei pentru un abonament lunar pe toate liniile) trebuie să scoată din buzunar până la 60 de lei, dacă vor liber pe toate liniile. Dacă, în schimb, călătoresc doar pe o linie sau două, aceştia vor plăti pentru un abonament câte aproximativ 20, respectiv 40 de lei. De menţionat este faptul că aceste preţuri conţin o reducere semnificativă aplicată de autorităţile locale.

Pe lângă transport, studenţii mai cheltuie lunar câteva zeci până la câteva sute de lei pentru abonamentul telefonului, produse de igienă şi produse de curăţenie, cărţi şi alte materiale pentru facultate.

Pentru că viciile costă, fumătorii trebuie să pună deoparte pentru ţigări aproximativ 200 – 400 de lei lunar. Dacă studenţii mai au şi maşini, alte câteva sute de lei se duc pe combustibil. Nu mai vorbim de abonamente la sala de sport, saloane de frumuseţe sau chiar medic, pentru care unii studenţi scot din buzunare câte 200 – 300 de lei lunar.

Distracţia... costă

Din costurile vieţii studenţesc nu pot lipsi banii alocaţi pentru distracţie şi ieşiri în oraş. Cele mai puţin costisitoare sunt ieşirile la o terasă, în campusuri cu preţuri studenţeşti, iar la polul opus se află ieşirile în cluburi, unde, într-o noapte, se pot duce banii de întreţinere. Tinerii cu gusturi mai rafinate şi dornici de culturalizare vor plăti în jur de 50 de lei pe lună dacă doresc să vadă filme la cinema, să vizioneze o piesă de teatru şi un spectacol de operă. Pentru costuri mai mici, ei pot apela la abonamente şi carduri studenţeşti care le facilitează accesul pe bani puţini în instituţii culturale. „Cei mai mulţi bani se duc pe ieşirile în oraş. Chiar dacă ieşi doar la un suc sau film, tot îţi mai cumperi una, alta; un suc se transformă în două, trei; la film trebuie să cumperi popcorn şi altele şi aşa cheltui cel puţin 50 de lei dintr-un foc”, a povestit Mara, studentă în anul III.

Să nu uităm de faptul că unii studenţi trebuie să achite şi taxa de şcolarizare, care, în anul 2017 – 2018, variază, în funcţie de facultate, între 2.000 şi 7.500 de lei.

Peste 1.000 de lei lunar, în medie

Aşadar, la un calcul simplu, un student ieşean cheltuie lunar, peste 1.000 de lei. Dacă nu are job part-time sau bursă, cheltuielile sunt acoperite integral de părinţi. Un studiu realizat în urmă cu câţiva ani de către Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a arătat că un student român cheltuie, în medie, 1.400 de lei lunar. Studiul, numit „Coşul zilnic – Cât avem, cât ne lipseşte”, a fost realizat în 19 universităţi, în perioada 7-20 septembrie 2009. „Cheltuielile au fost calculate pentru o lună, iar rezultatele chestionarului au arătat că un student român cheltuie în medie 1.400 de lei pe lună pentru a se întreţine în perioada studiilor. Această sumă reprezintă media cheltuielilor unui student în România în ceea ce priveşte costurile de cazare, mâncare, transport, igienă personală, cheltuieli necesare procesului de învăţare şi bani de buzunar”, au detaliat reprezentanţii ANOSR. Diana MOLDOVANU

 

 

1.400 LEI

Este costul lunar estimat de ANOSR pentru întreţinerea unui student

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei