Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO

Dimensiune font:

| 16-12-2022 12:40

Se spune despre avocaţi că sunt rigizi, uneori fără suflet, că sunt în stare să calce şi pe cadavre ca să câştige un proces. Pentru mulţi dintre ei, cea mai mare „dependenţă” a exercitării profesiei este victoria. Unii reuşesc să adauge la satisfacţiile meseriei şi bucuria oferită de pasiuni, aşa cum este şi cazul Gabrielei Viscreanu, unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi de drept penal din Baroul Bacău. Când nu este la Tribunal, ea pledează pentru artă - pictează, scrie versuri şi proză  

 Aţi întâlnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi în vârstă mergând greoi ori în baston, cărând o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au în priviri? Li s-a strâns acolo, în ochi, strălucirea victoriilor pe care le-au obţinut de-a lungul timpului. Satisfacţiile profesionale, victoria unui proces contează mai mult decât neplata unui rest de onorariu sau a faptului că cineva a uitat să-ţi mulţumească. Aceste satisfacţii au convins-o că şi-a ales cel mai frumos „stil de viaţă” şi pe Gabriela Viscreanu, unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi de drept penal din Baroul Bacău. Ea este omul care reuşeşte să îmbine în cel mai fericit mod cazonul sălii de judecată cu arta ridicată la cel mai înalt nivel. Puţini dintre cei care o văd pledând în instanţă ştiu că în timpul liber scrie versuri, proză, desenează şi pictează dumnezeieşte.

„În universul meu caut de fiecare dată bucuria”
Se spune despre avocaţi că sunt rigizi, uneori fără suflet, că sunt în stare să calce şi pe cadavre ca să câştige un proces. Reuşeşte avocatul Gabriela Viscreanu să infirme această mentalitate? „E cel mai greu să vorbeşti despre tine. Dacă ar fi să fac o prezentare strictă - sunt avocat, licenţiată în drept, absolvent al Facultăţii de Psihologie - Asistenţă socială, master în Drept european, absolvent al Şcolii de Artă, Secţia pictură-grafică. Dincolo de orice prezentare sunt un om normal, doar că am găsit universul meu în care caut de fiecare dată bucuria, frumosul, armonia, binele, iertarea şi credinţa”, spune Gabriela Viscreanu.
Când nu este la bară, pictează, scrie proză şi versuri. Aparent două lumi diferite. În realitate pentru ambele îţi trebuie pe lângă pregătire şi harul de ajunge la inima celor ce te ascultă, a celor cu care interacţionezi, a celor care îţi privesc lucrările de grafică şi pictură, a celor care îţi citesc versurile şi proza. Până la urmă prin ceea ce spui şi faci nu eşti decât un tămăduitor de suflete. „Lumea din instanţă m-a făcut să preţuiesc şi mai mult binele, adevărul, dreptatea, frumosul, bunătatea, libertatea şi m-a călăuzit în ceea ce priveşte iscusinţa cuvântului. O pledoarie întemeiată, expusă frumos, şi mai ales cu suflet, este cea care dă speranţe, care poate aduce libertatea unui om, cea care îl face să reflecteze la condiţia lui. Prin cuvânt trebuie să ajungi la mintea şi inima omului”, a continuat avocata. Cu cât eşti mai pregătit şi convingător te bucuri de succes.

„Avocatura seamănă mult cu medicina”
Uneori nu satisfacţia financiară, aşa cum ar crede mulţi, este mobilul principal într-un proces, cât cea profesională. Te bucuri că ai reuşit şi asta te motivează să mergi mai departe pregătindu-te din ce în ce mai mult. „Până la urmă avocatura seamănă mult cu medicina. Dacă nu eşti pregătit, «pacientul» moare. Seamănă mult cu teologia - cel pe care-l reprezinţi te priveşte că pe un duhovnic, trebuie să ştii tot sau în cea mai mare parte, cât îţi spune justiţiabilul ca să ştii cum îl aperi. Avocatura este şi actorie şi când spun acest lucru nu va gândiţi la o simulare a ceea ce faci. Intri în universul de viaţă a celui pe care-l aperi, încerci să-i explici gestul făcut, să-i găseşti circumstanţe, trăieşti fiecare cuvânt spus ca un actor pe scenă”, este de părere Gabriela Viscreanu. Apoi vine un alt rol, pe care-l înveţi, pe care îl trăieşti, îl expui, iar pronunţarea în dosar este cortina care cade.
Dosarul şi ceea ce îţi spune inculpatul, justiţiabilul, este un scenariu. O succesiune de cadre cu un final. Îţi trebuie analiză, sinteză, implicare, exprimare, convingere, trăire, iar aplauzele le auzi în suflet atunci când eşti şi tu şi justiţiabilul mulţumit. Un avocat trebuie în mod clar să fie pregătit în diverse domenii - să cunoască şi arta oratoriei, să aibă cunoştinţe de medicină, economie, contabilitate, finanţe, psihologie şi diverse alte specialităţi, o cultură generală care să-i permită să abordeze speţele cât mai bine posibil cu rezultate maxime. „Este o adevărată alchimie. Este, dacă vreţi, similarul amestecului de culoare. Un tablou alb-negru îţi creează o anumită stare de spirit, un tablou întunecat îţi aduce o umbră de tristeţe, o furtună surprinsă pe pânză de pictură îţi transmite neliniştea. Un amestec de culori calde îţi aduce bucurie, un peisaj cu o deschidere spre infinit te face să te simţi liber”, a adăugat avocata.

Cineva care nu ar cunoaşte-o şi care i-ar vedea picturile sau desenele pentru prima oară ori i-ar citi poeziile sau proza nu ar bănui că sunt rodul creaţiei unui avocat, mai ales de penal. Cine ştie, o fi poate suferinţa acumulată din eşecuri descătuşată în tablouri sau în poezie. Veţi spune probabil că am expus partea frumoasă a avocaturii. „Suferi atunci când ţi-ai fi dorit mai mult de la o pronunţare, suferi când nu reuşeşti să ajungi la rezultatele pe care ţi le-ai fi dorit într-o speţă. De fiecare dată însă mă întreb: «Dacă aş fi fost eu cel care judecam ce-aş fi făcut? Aş fi fost convins de vinovăţia sau nevinovăţia celui pe care l-am aparat, aş fi procedat altfel de cum a procedat instanţa?» E greu să-ţi pui astfel de întrebări pentru că trebuie să priveşti detaşat, să nu te implici emoţional”, este credinţa avocatului.

Până la urmă şi-n profesie, şi-n viaţă nu toate pot fi aşa cum ţi le doreşti. Privită în ansamblu, avocatura este o artă, şi cum în artă sunt diverse curente, şi pledoariile avocaţilor diferă între ele. „Arta te acaparează, o trăieşti, o expui, o împărtăşeşti, te bucuri de ea, este viaţă. Aşa se-ntâmplă şi în pictură, în grafică unde las imaginaţia să creeze, să aşeze ceea ce sufletul simte, ceea ce vezi în lucrurile cotidiene în esenţa lor, dincolo de ele, ceea ce gândeşti, ceea ce ţi-ai dori, ceea ce trăieşti”, a pledat pentru frumos Gabriela Viscreanu. Versurile şi proza semnate de ea au ca temă iubirea, infinitul, zborul, tot ceea ce face că sufletul să fie liber, ca inima să fie fericită. „Când mă aşez în faţa şevaletului sau la masa de scris mă rup de lumea în care m-am referit la încadrări juridice, în care oamenii nu se înţeleg şi ajung la judecată, în care uneori vocea banului şi a bogăţiei pământene este mai tare decât glasul sângelui, în care oamenii s-au născut buni dar s-au pervertit în timp, în care oamenii sunt împărţiţi în vinovaţi şi nevinovaţi…”, a mărturisit avocatul.

Şi avocaţii plâng câteodată
Frumosul vine în mod special din artă, din ceea ce vezi, din ceea ce asculţi, din ceea ce scrii, din ceea ce citeşti, dar condiţia socială a unora îi ţine departe de o astfel de sferă. Din păcate, segmentul consumatorului de artă nu este foarte mare. „Am avut însă bucuria să constat că nu sunt singurul avocat cu preocupări în ceea ce priveşte scrisul, proză, versuri. Am întâlnit în lumea magistraţilor iubitori de artă, de poezie, chiar pictori, ceea ce m-a făcut încă o dată să constat că dincolo de profesiile noastre suntem oameni sensibil, iubitori de frumos, de cuvânt, de viaţă, de tot ce încânta sufletul”, a recunoscut Gabriela Viscreanu.
Nu este o ruşine să ai un insucces, iar prin eşec putem ajunge, corectând unele etape, la mari realizări. Privind la omul cu robă te întrebi dacă a izbucnit vreodată în plâns după o nereuşită. „M-aş bucura ca şi cei care ajung în faţă instanţei, dincolo de tragicul situaţiei, să descopere atât în magistraţi, cât şi în avocaţi oamenii adevăraţi, cu trăiri cu sentimente, şi să-nţeleagă că odată aflaţi în judecată, oricât de mult l-ar impresiona pe un magistrat o speţă trebuie să aplice legea, că omeneşte sunt înţeleşi, dar legea este sancţionatorie. Poate n-o să credeţi, dar uneori şi avocaţii plâng, pentru că pun suflet în ceea ce fac şi îi marchează fiecare speţă în parte. De fapt suntem depozitari ai multor poveşti de viaţă, ai multor dezamăgiri şi speranţe ale celor din jur”, a continuat povestea avocatul băcăuan.

Ca avocat, aperi şi oameni nevinovaţi, dar şi persoane pentru care niciun magistrat din lume nu le-ar da vreo şansă de câştig. „Evident că nu aperi numai nevinovaţi, că numărul celor nevinovaţi este mai mic sau cu mult mai mic decât cel al vinovaţilor, unii dintre ei îşi recunosc vină, şi regretă. E un lucru nobil să aperi. Când am asistat la necropsii mi-am confirmat încă o dată cât de trecător este omul. Că nimic nu merită în viaţă să-i răpească libertatea. Am văzut oameni săraci şi demni, dar şi bogaţi şi pătaţi… Am înţeles încă o dată că în faţă lui Dumnezeu, în faţa morţii şi în faţă legii, toţi sunt egali”, este credinţa Gabrielei Viscreanu.


Între Codul Penal şi cărţile de poezie
Ea a fost apărător în dosare diverse: terorism, trafic de persoane, trafic de droguri, omoruri, evaziuni fiscale, infracţiuni economice, transfrontaliere, furturi, lovituri cauzatoare de moarte, loviri şi alte violenţe, contrabandă şi lista dosarelor penale ar putea să continue. Primul ei dosar penal în care a asigurat apărarea a fost un furt de şină de cale ferată. „Fiecare dosar mi-l amintesc în amănunt, fişierele creierului nostru sunt pline de speţe, aici nu poţi să dai «delete». Studiezi dosarele, aperi, pledezi, scrii concluzii pentru dosare acasă, uneori te prinde dimineaţă scriind, îţi neglijezi de foarte multe ori problemele personale, între timp trebuie să răspunzi şi la telefoanele primite, fiecare client consideră problema lui cea mai importantă, poţi să explici o dată, de două ori, de trei ori acelaşi lucru unui justiţiabil, trebuie să ajungi la aceeaşi oră în mai multe săli de judecată, uneori te-mparţi între mai multe instanţe din localităţi diferite; niciodată nu ştii câţi neuroni îţi mor într-o zi, înveţi şi răbdarea, şi dezamăgirea şi artă concilierii, şi chiar şi înfrângerea”, a recunoscut avocatul. Eşti într-o competiţie cu tine şi cu ceilalţi. Îţi propui de fiecare dată să fii cel mai bun. Te străduieşti să fii cel mai bun dacă îţi iubeşti profesia, şi n-o priveşti că o sursă de venit, ci ca pe însăşi viaţă ta. Pentru Gabriela Viscreanu, avocatura este o artă, la fel ca pictura, grafica, poezia pentru care pledează.
Florin CRĂCIUN

 

Aşa am înţeles că pentru ca oamenii să nu ajungă în situaţii limită, în situaţii culpabile şi în postura de vinovaţi trebuie să avem grijă de sufletul lor, iar sufletul se hrăneşte cu frumos, cu bine, cu înţelegere, cu armonie, cu adevăr, cu credinţă, cu dreptate, cu bunătate”- Gabriela Viscreanu


Aşa am văzut dorul inimii, am surprins psihologia irisului, am conciliat două lumi sub un semn al făgăduinţei, am surprins lacrima ascunsă, gândurile cum pleacă de la noi spre ceilalţi, creierul conectat, scară îngerilor sau iubirea”- Gabriela Viscreanu

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei