Rusia a luat Avdiivka și vrea la Gurile Dunării. Soluțiile unui general român dacă vom deveni vecini cu rușii

30_11zon

Dimensiune font:

| 19-02-2024 18:53

Generalul (r) care a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles, Virgil Bălăceanu, avertizează că, după ce au capturat Avdiivka, rușii ar putea ajunge la gurile Dunării în doi-trei ani. România trebuie să treacă de pe acum la pregătirea populației, a teritoriului și a economiei pentru apărare, pentru a descuraja orice eventuale intenții agresive ale rușilor.

Armata Ucrainei s-a retras de la Avdiivka, ultimul bastion în fața trupelor ruse și ultimul oraș important din Donbas aflat până în 2024 sub control ucrainean.

Anunțul a fost făcut de generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor din zonă, relatează AFP. „Conform ordinului primit, (ne-am) retras din Avdiivka pe poziţii pregătite în prealabil”, a scris el pe Telegram. Decizia a fost luată de Kiev după luni de lupte şi intensificarea atacurilor forţelor ruse pentru a cuceri acest oraş încă din octombrie, provocând numeroase pierderi şi distrugeri.

În faţa unei penurii de muniţii şi în inferioritate numerică pe câmpul de luptă, forţele ucrainene şi-au anunţat retragerea în noaptea de vineri spre sâmbătă. Este o „decizie corectă" pentru a „salva cât mai multe vieţi posibil", a justificat, sâmbătă, la Munchen, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a lansat un apel aliaţilor săi occidentali pentru a livra mai multe echipamente ţării sale, insistând asupra armelor cu rază lungă de acţiune, capabile să lovească mai în adâncime trupele ruse.

Aceasta este cea mai mare victorie simbolică a Rusiei după eşecul contraofensivei de la Kiev, vara trecută, și după capturarea unui alt bastion important ucraiean, în 2023. Situația se poate dovedi extrem de gravă pentru ucraineni, admit mulți analiști occidentali, retragerea forţelor ucrainene din Avdiivka deschizând calea pentru cea mai mare victorie a Rusiei de la capturarea Bahmut, în mai 2023, și le facilitează rușilor controlul regiunilor Donețk și Luhansk.

Potrivit AFP, retragerea ucrainenilor din Avdiivka este dovada „costului inacţiunii" Congresului american, care blochează un ajutor militar suplimentar de 60 miliarde de dolari Kievului, a denunţat sâmbătă Casa Albă

Un scenariu de coșmar

Generalul (r) care a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi a fost şef al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei, Virgil Bălăceanu, lansează un avertisment serios după căderea Avdiivkai în mâinile rușilor. Acum, există serios riscul ca rușii să captureze în cel mult doi-trei ani Odesa și porturile ucrainene de la Dunăre și astfel România să ajungă să aibă granițe comune cu Rusia, terestre, aeriene, maritime și fluviale.

nimic

Generalul Virgil Bălăceanu. FOTO: MApN

Ocuparea Odesei și a porturilor de pe Dunăre, coroborată cu cucerirea întregului Donbas, le-ar permite rușilor să sugrume complet economia Ucrainei.

„Ca atare, pe fondul unor probleme economico-financiare grave, pot provoca nemulțumiri, mișcări sociale puternice care ar putea aduce la putere alți polticieni care sunt mai favorabili Federației Ruse”, adaugă generalul.

În continuare, el a explicat care ar putea fi planurile rușilor: „Rușii mai au de cucerit sub jumătate din oblastul Donețk. Cucerirea Avdiivka deschide de-a lungul unei austostrăzi (H20) direcția de acțiune. Mai sunt 100 de kilometri, nu 1.000, până la orașele Kramatorsk, Sloviansk, să luăm în calcul și Lîman. Sunt trei localități care, odată cucerite, înseamnă că Donabsul este în mâinile rușilor. Cu Meritopol, cu Mariupol, cu Kramatorsk, Severodonetsk. Cu tot ceea ce înseamnă Donbasul – resurse minerale, industrie siderurgică, care chiar dacă a fost distrusă, poate fi refăcută.”

Și asta nu e tot, spune generalul român. Rușii pot profita de o anumită degringoladă din tabăra ucraineană și pot cuceri și alte localități.

„O țintă ar fi Luganskul, pentru că, dacă se cucerește Severodonetsk și se creează condiții favorabile de apărare pe râul Oskil, Kupianskul fiind în Harkov, și Luganskul ar fi în totalitate în mâinile rușilor. Deci vom avea două regiuni – Donețk și Lugansk, care erau împărțite între ucraineni și secesioniști, în mâinile rușilor”, atenționează el.

Să ne facem temele în ceasul al 12-lea

E momentul, spune el, ca România să se pregătească pentru orice situație.

„Rușii au inițiativa, problemele de apărare ale ucrainenilor sunt serioase, sprijinul occidental nu e bine conturat. Ca atare, să revenim la nevoile de apărare ale României și să gândim scenariul care schimbă paradigma de apărare când Federația Rusă va avea graniță maritimă, terestră, aeriană și fluvială cu noi, cu probabilitate destul de ridicată în următorii doi-trei ani.”

Vestea bună ar fi, spune el, că probabilitatea de conflict între Federația Rusă și NATO e foarte scăzută. Vestea proastă e că nimic nu poate fi exclus 100%.

„Probabilitatea de conflict în perspectivă scade pe măsură ce NATO investește mai mult în apărare, pe măsură ce statele membre NATO, societățile civile, au o cultură de securitate și o înțelegere a nevoilor de apărare. Efortul pe care îl face România financiar, efortul pe care ar trebui să-l facă societatea, alături de refacerea rezervei armatei, efortul pe care ar trebui să-l facem economic de refacere a industriei de apărare înseamnă că perspectiva războiului este cu atât mai îndepărată”, adaugă generalul.

„Însă, iată, creșterea capacității de apărare și decurajare a NATO nu va îndepărta, de exemplu, o Rusie care ar ajunge la gurile Dunării. Ea ar rămâne istoric la gurile Dunării. Trebuie, din acest moment, să trecem la pregătirea populației, a teritoriului și a economiei pentru apărare, să construim o armată solidă și o rezervă operațională calificată. E momentul T 0 al paradigmei apărării! Să-l luăm în considerare! Nu se poate realiza ce am discutat, în următorii doi-trei ani, sunt necesari cel puțin 10. Iar dacă rușii ajung să ne fie vecini, ar trebui să creștem bugetul de apărare de la 2,5% la 3 sau chiar 4%, pentru a-i descuraja”, încheie generalul Bălăceanu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:48

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
22/06/2024 13:23

 După atmosfera senzatională creată la München, cu ocazia partidei Romania - Ucraina, suporterii tricolorilor sunt asteptati din nou in număr masiv. Partida din această seară dintre Romania si ...

Alertă meteo - Se întorc furtunile în jumătate de țară. Cealaltă jumătate e sub cod roșu de caniculă/ HARTĂ
22/06/2024 10:58

  Administratia Natională de Meteorologie (ANM) a emis multiple avertizări meteo pentru următoarele zile, semnaland fenomene meteorologice extreme care vor afecta diverse regiuni ale tării. Prima AVE ...

Urât caracter! Radu Banciu se trezește grohăind aiurea despre Edi Iordănescu
21/06/2024 23:18

Intr-o emisiune recentă la PrimaSport, Radu Banciu, autoproclamatul expert in fotbal si critic „de mare clasă”, a reusit să-si depăsească propriile standarde de negativism. După o victorie spectaculoa ...

Marine Le Pen: Lui Macron nu-i va rămâne decât demisia!
21/06/2024 23:04

Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen a apreciat vineri că preşedintelui Emmanuel Macron nu-i va rămane „decat demisia pentru a ieşi potenţial din criza politică” declanşată prin dizolvarea ...

Peste 70% din carnea de pui de la LIDL „este contaminată cu germeni rezistenți la antibiotice”. Raport devastator la nivel european
21/06/2024 22:25

O mare parte din carnea de pui de la Lidl este contaminată cu germeni rezistenti la antibiotice. O analiză microbiologică la nivel european, promovată de mai multe organizatii pentru drepturile animalelor, ...

RMGC a pierdut definitiv licența de exploatare de la Roșia Montană
21/06/2024 22:16

Agentia Natională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anuntat joi seară că nu va prelungi licenta de exploatare la Rosia Montană, detinută de compania Rosia Montană Gold Corporation, in care firma Gabriel Re ...

Traficant de droguri, prins cu 8 kg de canabis
21/06/2024 14:51

Un traficant din Capitală a fost prins de procurorii DIICOT in timp ce transporta 8 kilograme de canabis, drogurile fiind aduse din Spania, iar la scurt timp a fost prins şi un complice al acestuia, cei doi f ...

Statele Unite introduc un moratoriu la nivel mondial: suspendă livrările de sisteme Patriot către alte ţări, pentru a da prioritate Ucrainei
20/06/2024 22:45

Statele Unite au anunţat joi că Ucraina va avea de acum inainte prioritate in furnizarea de sisteme antiaeriene Patriot, iar livrările acestora către alte ţări vor fi suspendate Administraţia americană ...

O locomotivă a luat foc în mers. Șase călători s-au evacuat înainte de sosirea salvatorilor
20/06/2024 19:40

O locomotivă a unui Tren Regio a luat foc in mers, pe raza judetului Olt, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit electric. Sase călători au reusit să coboare din tren inainte de sosirea echipajelor de ...

România donează Ucrainei un sistem Patriot
20/06/2024 17:27

Consiliul Suprem de Apărare a Tării a decis joi donarea unui sistem de rachete Patriot către Ucraina, anuntă Cotroceniul. Donatia se face cu conditia continuării negocierilor cu aliatii NATO pentru ca Rom ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei