Auditul de mediu: ce este și de ce este esențial pentru companii?

a47f9d4ad2487329d24cd0af823f2fa4(1)

Dimensiune font:

| 21-06-2024 08:49

 Sursă foto: Shutterstock 

Responsabilitatea companiilor de a se asigura că își desfășoară activitatea într-un mod care respectă mediul înconjurător este mai mare ca niciodată. Un instrument important în acest proces este auditul de mediu. Dar ce presupune exact un audit de mediu și de ce este atât de important pentru companii? Pentru a descoperi răspunsurile la aceste întrebări și multe altele, citește acest articol în întregime!

Ce este un audit de mediu?

Auditul de mediu este o evaluare complexă ce are drept scop verificarea conformității operațiunilor unei organizații cu legislația și standardele de mediu în vigoare. Este o procedură sistematică și documentată, esențială pentru a evita posibilele amenzi și sancțiuni generate de nerespectarea normelor de mediu. 

Un alt aspect important este că auditul de mediu nu doar că asigură conformitatea cu legea, dar îmbunătățește și practicile de mediu ale organizației. Prin identificarea aspectelor de mediu asociate cu procesele de fabricație, prelucrare, operare sau prestări servicii, auditul de mediu permite dezvoltarea și implementarea unor practici și proceduri mai eficiente.

În plus, un audit de mediu bine realizat poate conduce la reducerea riscurilor și costurilor prin identificarea timpurie a potențialelor probleme de mediu. Pentru a face față acestor complexități, te pot ajuta experții din acest domeniu. Descoperă cum poți realiza rapoartele de audit de mediu cu Sigad.ro!

Importanța Auditului de Mediu pentru companii

Ai verificat vreodată cât de „verde" este compania ta? Așa cum am explicat deja, auditul de mediu este procesul prin care o companie se analizează pe sine pentru a determina conformitatea cu legile de mediu în vigoare și pentru a identifica moduri de a îmbunătăți practicile sale ecologice. Însă de ce este acest proces esențial pentru succesul pe termen lung al organizației tale?

1. Auditul de mediu te asigură că respecți toate reglementările. În caz contrar, amenzile și sancțiunile pot fi costisitoare, atât din punct de vedere financiar, cât și în ceea ce privește reputația companiei. Auditul de mediu te ajută să eviți aceste complicații.

2. Auditul de mediu îți oferă șansa de a identifica și de a îmbunătăți punctele slabe în practicile tale de mediu. Acest proces poate conduce la eficiență operațională sporită, reducere a consumului de resurse și generare mai mică de deșeuri.

3. Responsabilitatea socială și reputația sunt tot mai importante în societatea modernă. Consumatorii și alte părți interesate acordă o mare importanță responsabilității sociale corporative. Un audit de mediu poate demonstra angajamentul companiei tale față de protejarea mediului, ceea ce poate îmbunătăți relațiile cu aceste părți interesate.

Tipuri de audit de mediu:

Auditul de mediu este un instrument util în gestionarea responsabilităților de mediu ale unei companii. Însă, înainte de a te angaja în acest proces, trebuie să înțelegi diferitele tipuri de audit de mediu și scopul fiecăruia:

· auditul privind obligațiile și responsabilitățile de mediu. Acesta se concentrează pe evaluarea conformității unei organizații cu legislația de mediu în vigoare. Auditul verifică dacă organizația își îndeplinește responsabilitățile de mediu, cum ar fi gestionarea deșeurilor, reducerea emisiilor sau conservarea resurselor;

· auditul de deșeuri. Acesta se concentrează pe gestionarea deșeurilor din cadrul unei organizații. Scopul acestuia este de a identifica modul în care deșeurile sunt colectate, stocate, tratate și eliminate, în vederea găsirii unor soluții pentru îmbunătățirea proceselor;

· auditul pentru management. Acesta vizează evaluarea eficienței sistemului de management de mediu al unei organizații. Acesta analizează politici, procese și proceduri legate de mediu pentru a se asigura că acestea sunt implementate corespunzător și contribuie la atingerea obiectivelor de protecție a mediului ale organizației;

· auditul privind poluările istorice ale amplasamentelor. Acest audit este utilizat pentru a identifica și evalua impactul poluării istorice asupra unui sit;

· auditurile privind calitatea unuia sau mai multor factori de mediu. Aceste audituri se concentrează pe evaluarea calității factorilor de mediu precum apa, aerul, solul etc. Acestea pot fi folosite pentru a determina impactul activităților unei organizații asupra mediului și pentru a identifica măsuri de îmbunătățire.

  

Prin identificarea riscurilor de mediu și implementarea măsurilor de reducere a impactului, organizațiile pot reduce costurile operaționale, pot îmbunătăți imaginea publică și pot obține un avantaj competitiv. Auditul de mediu contribuie la o conducere organizațională mai eficientă și mai durabilă, asigurând succesul pe termen lung al organizației.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
De ce este important să alegi scaunele de bucătărie potrivite?
27/09/2024 12:00

 Bucătăria este, cel mai adesea, spatiul in care se petrec cele mai frumoase momente alături de familie si prieteni. Fie că iei pranzul sau cina cu cei dragi sau că, pur si simplu, te relaxezi la o ca ...

Beneficiile apei de trandafir: Tradiție, frumusețe și sănătate într-o picătură de parfum
27/09/2024 09:15

Apa de trandafir este unul dintre cele mai rafinate si vechi elixire de frumusete, folosită de secole in ingrijirea pielii, ritualuri de sănătate si chiar in bucătărie. Originară din Persia antică, aceas ...

Ritualuri de frumusețe dimineața – Arta de a începe o zi nouă
27/09/2024 08:43

Diminetile nu sunt doar inceputul unei noi zile, ci si un moment sacru, in care ritualurile de frumusete devin un act de ingrijire personală, o celebrare a propriei esente. Într-o lume grăbită, in care ...

Ceasurile uitate. Mecanismele timpului în epoca modernă
26/09/2024 15:23

Într-o lume in care timpul curge rapid, marcat de sunetele discrete ale telefoanelor inteligente si de notificările care ne amintesc constant de următoarea sarcină, există o tăcere aparte in inima co ...

25 septembrie, Ziua Dăruirii
25/09/2024 09:52

La 25 septembrie 2024 este celebrată Ziua dăruirii. Celebrarea acestei zile, incepand din anul 2019, a fost instituită prin Legea nr. 355 promulgată la 27 decembrie 2018. Textul de lege, iniţiat de senato ...

Istoria bolilor venerice
24/09/2024 16:42

Bolile venerice, cunoscute si sub denumirea de boli cu transmitere sexuală (BTS), au o istorie indelungată si complexă, care reflectă nu doar evolutia medicală, ci si schimbările sociale si culturale. De ...

Beneficiile sucurilor verzi, o explozie de sănătate într-un pahar
22/09/2024 15:29

Într-o lume din ce in ce mai preocupată de alimentatia sănătoasă si echilibrată, sucurile verzi au devenit simbolul revitalizării naturale, oferind o solutie simplă si eficientă pentru cei care do ...

Bluze și salopete de damă: Tendințe și sfaturi de stil pentru fiecare ocazie
19/09/2024 16:26

Bluze si salopete de damă: Tendinte si sfaturi de stil pentru fiecare ocazie Atunci cand vine vorba de garderoba unei femei, bluzele si salopetele sunt piese vestimentare esentiale, care pot transforma inst ...

5 trucuri pentru a avea grijă de mașina ta
17/09/2024 10:46

Îti doresti o masină curată si functională, care să nu te lase in drum? Citeste articolul si află cum o poti avea. 5 trucuri pentru a avea grijă de masina ta Îngrijirea masinii poate păre ...

Planificarea Nuntii: De Ce Restaurantul Conteaza Mai Mult Decat Crezi
17/09/2024 10:04

Planificarea Nuntii: De Ce Restaurantul Conteaza Mai Mult Decat Crezi Planificarea unei nunti reprezinta o experienta unica si plina de emotii, iar alegerea locatiei perfecte poate influenta semnificativ succe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei