Cum să alegi și să folosești corect cricul auto

cric-auto(1)

Dimensiune font:

| 21-06-2024 11:19

Cum să alegi și să folosești corect cricul auto
Indiferent dacă este vorba de schimbarea unei roți pe un drum noroios sau de efectuarea unor intervenții mai complexe sub mașină, cricul auto reprezintă un element esențial pentru orice șofer sau mecanic auto. Vom analiza, în acest articol, diferitele tipuri de cricuri disponibile și cum să le folosești în mod corect și sigur.

Modele de cricuri auto
Există o varietate de cricuri auto, fiecare potrivit pentru anumite nevoi. Iată ce tipuri de cricuri poți folosi, în funcție de activitățile tale:
Cricul mecanic
Cricul mecanic este o soluție simplă și accesibilă pentru schimbarea roților în situații de urgență. Cu toate acestea, aceste cricuri sunt limitate în capacitatea lor de ridicare și sunt potrivite doar pentru lucrări ușoare.
Ele necesită o suprafață plană și solidă pentru utilizare și nu sunt recomandate pentru reparații sub mașină sau pentru ridicarea vehiculelor grele. Cu toate acestea, sunt portabile și convenabile pentru utilizarea în situații de urgență.
Cricul pneumatic
Cricul pneumatic este preferat în special în medii industriale și de construcții, datorită capacității lui de a ridica greutăți mari. Funcționând cu ajutorul aerului comprimat, un cric pneumatic este eficient și poate ridica greutăți de peste 3.5 tone.
Este util într-o varietate de aplicații, de la service-uri auto la șantiere de construcții, datorită versatilității sale și capacității de ridicare la înălțimi mari. Cu toate acestea, utilizarea acestui tip de cricuri necesită unele cunoștințe tehnice și o sursă de alimentare cu aer comprimat.
Cricul hidraulic
Cricul hidraulic este un dispozitiv esențial în atelierele auto, pentru ridicarea vehiculelor. Funcționând pe principiul hidraulic al fluidelor incompresibile, acest tip de cric utilizează presiunea generată de un lichid special, pentru a ridica încet și sigur mașinile sau alte sarcini grele.
Un avantaj major al cricurilor hidraulice este capacitatea lor de a ridica greutăți mari, cu puțin efort fizic din partea utilizatorului.
Cricul electric
Cricurile electrice reprezintă o inovație în lumea echipamentelor auto, oferind o soluție eficientă și comodă pentru ridicarea vehiculelor. Aceste dispozitive funcționează cu ajutorul unei surse de alimentare electrică și sunt echipate cu un motor electric, care acționează mecanismul de ridicare.
Principala lor caracteristică este capacitatea de a ridica și a coborî vehiculul, cu o simplă apăsare a unui buton, eliminând necesitatea de a pompa manual sau de a acționa un mecanism de ridicare.
Cum se folosește corect un cric auto
Pentru a utiliza corect un cric auto, urmează acești pași simpli:
Stabilește locul potrivit: identifică punctul de ridicare recomandat de producătorul vehiculului. Acesta poate fi menționat în manualul mașinii sau pe pragurile caroseriei.
Pregătește cricul: asigură-te că cricul este complet asamblat și funcțional. Verifică starea tălpilor și a mecanismului de ridicare, pentru a evita accidentele.
Pozitionează cricul: plasează cricul în mod corespunzător, sub punctul de ridicare al vehiculului. Asigură-te că talpa cricului este stabilă pe sol și că este aliniată corect cu punctul de ridicare.
Ridică vehiculul: folosind mânerul sau mecanismul de ridicare al cricului, începe să ridici vehiculul, lent și uniform. Monitorizează poziția vehiculului pe măsură ce îl ridici, pentru a evita dezechilibrările sau alunecările.
Susține vehiculul: odată ce roata este ridicată suficient de sus pentru a permite schimbarea sau reparația, fixeaz-o în loc, folosind suporturi de siguranță sau alte mijloace adecvate de susținere.
Efectuează lucrările necesare: îndepărtează roata sau efectuează reparațiile necesare sub vehicul în condiții de siguranță, asigurându-te că respecți toate măsurile de precauție.
Coboară vehiculul: după ce lucrările sunt finalizate, îndepărtează suporturile și coboară vehiculul lent și controlat, folosind cricul.
Strânge cricul: după ce vehiculul este pe sol și cricul este îndepărtat, asigură-te că cricul este complet strâns și stocat în condiții sigure.
Măsuri suplimentare de siguranță
Pentru siguranța maximă, iată câteva măsuri suplimentare de luat în considerare:
Nu sta sub mașină: evită să stai sub mașină, când folosești cricul.
Folosește frâna de mână: asigură-te că frâna de mână este trasă, pentru a preveni mișcarea mașinii.
Verifică cricul: asigură-te că acesta este în bună stare și că nu este ruginit sau deformat.
Folosește cricul pe o suprafață plană: evită utilizarea cricului pe suprafețe înclinate sau instabile.
Cum se poate folosi greșit un cric auto
Utilizarea incorectă a cricului poate duce la accidente grave. Iată 2 exemple de erori de evitat:
Fixarea necorespunzătoare a cricului: fixarea incorectă poate duce la alunecarea mașinii de pe cric.
Folosirea unui cric defect: un cric ruginit sau deformat poate ceda sub greutatea mașinii.
Un cric auto poate fi un aliat de încredere în situații de urgență pe drum, dar este important să-l folosești corect și în siguranță, pentru a evita accidentele. Alege tipul de cric potrivit nevoilor tale și asigură-te că urmezi întotdeauna instrucțiunile de utilizare ale producătorului.
sursa foto: Shutterstock

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Comarna, cu sediul in sat Comarna, comuna Comarna, Str. Dreptatii nr. 465, judetul Iasi, telefon/fax 0232.238.900, e-mail: comarnaiasi @yahoo.com, cod fiscal 4540640. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -cladire in suprafata de 69 mp si teren aferent in suprafata de 250 mp, situat in T42, Parcela CC 1867-1868, nr. cadastral 63013, CF 63013, in intravilanul satului Comarna, comuna Comarna, nr. 112, judetul Iasi, ce apartine domeniului privat al Comunei Comarna, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comarna nr. 39/31.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se poate consulta pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria comarna.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartiment Secretariat din cadrul Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 30Lei/exemplar, ce se achita la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 24.07.2024, ora 16.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 01.08.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.08.2024, ora 10.00, Sala de sedinte a Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Raducaneni, comuna Costuleni, sat Cozia, judetul Iasi -sediu temporar, telefon 0232.292.315, fax 0232.273.999, e-mail: judecatoria- raducaneni-gref @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2024
 3 greșeli de evitat când cumperi panouri fotovoltaice
09/07/2024 16:47

 3 greseli de evitat cand cumperi panouri fotovoltaice Panourile fotovoltaice au devenit o alegere din ce in ce mai populară pentru foarte multi oameni. Nu este de mirare de ce se intamplă acest lucru - ...

  Sacrificiul în iubire. Tiparul credinței că dragostea se poate cumpăra
04/07/2024 15:51

În lumea complexă a relatiilor umane, iubirea este deseori idealizată si privită ca un sentiment pur, lipsit de conditii materiale. Cu toate acestea, există un tipar adanc inrădăcinat in anumite per ...

Cum Creezi un Cont PayPal pentru a-ți Alimenta Contul de Cazino
03/07/2024 16:57

 PayPal este una dintre cele mai populare si de incredere metode de plată online, folosită de milioane de oameni din intreaga lume. Cu ajutorul PayPal, poti efectua tranzactii rapide si sigure, inclusiv ...

Cele Mai Bune Oferte de Rotiri Gratuite Fără Depunere
03/07/2024 16:54

 Rotirile gratuite fără depunere sunt printre cele mai atractive bonusuri oferite de cazinourile online. Acestea permit jucătorilor să incerce jocuri de sloturi fără a risca proprii bani si să aibă ...

Cum alegem o mașină de spălat rufe?
03/07/2024 12:02

 Alegerea masinii de spălat potrivite este crucială pentru a asigura o curătare eficientă a hainelor si pentru a economisi energie si apă pe termen lung. În primul rand, trebuie să mentionăm, ...

5 cele mai frecvente întrebări despre livrarea mărfurilor din China pe mare
03/07/2024 10:41

 De obicei, importatorii incepători au o multime de intrebări legate de transportarea mărfii din China. Am pregătit răspunsuri la cele mai frecvente dintre ele. În plus, puteti afla mai multe i ...

Bricege de camping: Instrumente indispensabile pentru iubitorii de natură
01/07/2024 17:04

Bricege de camping: Instrumente indispensabile pentru iubitorii de natură  Pentru cei care iubesc să petreacă timp in natură, un briceag de camping este un instrument esential care nu ar trebui să li ...

Sensibilitatea la copii. De la înțelegere la îmbrățișare
01/07/2024 16:15

 Sensibilitatea la copii este un subiect complex si profund, care necesită atentie si intelegere din partea părintilor, educatorilor si comunitătii. Această trăsătură, manifestată printr-o intensit ...

 Vrei să renunţi la suplimentele alimentare? Iată ce alimente să incluzi în dieta ta
28/06/2024 15:15

 Vrei să renunţi la suplimentele alimentare? Iată ce alimente să incluzi in dieta ta Suplimentele alimentare nu sunt intotdeauna o idee bună. Dacă medicul tău nu ţi-a recomandat astfel de suplimen ...

 4 aspecte-cheie de luat în calcul pentru a-ți adapta magazinul online la nevoile și așteptările clientului viitorului
27/06/2024 10:06

4 aspecte-cheie de luat in calcul pentru a-ti adapta magazinul online la nevoile si asteptările clientului viitorului   În pietele online, peste o treime din consumatori au incercat diferite ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei