5 cauze ale durerilor de picioare și opțiuni de tratament
Dimensiune font:
Membrele inferioare sunt responsabile pentru deplasările zilnice și pentru mobilitatea pe care o percepem ca garantată, așadar durerile care pot apărea brusc sau treptat ne îngrijorează, pe drept cuvânt. În acest articol poți descoperi câteva dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de picioare și câteva idei de tratament.
Varicele
Varicele dau adeseori senzația de picioare grele. Edemele care se pot asocia pot determina disconfort la mers. Ulcerațiile care pot agrava evoluția unor varice netratate sunt de-a dreptul dureroase.
Varicele apar ca urmare a unei insuficiențe venoase. Cea mai bună metodă de a le preveni, eficientă și ca tratament, este evitarea statului în picioare pentru perioade lungi de timp. O viață activă, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, hidratarea adecvată sunt doar câteva metodele de a scăpa de disconfortul varicelor. Există și o serie de opțiuni chirurgicale de tratament, despre care poți discuta cu un specialist în chirurgie vasculară.
Tendinita
Tendinita reprezintă inflamația unui tendon și poate fi extrem de dureroasă, reducând semnificativ mobilitatea. După perioada inițială de repaos, mobilizarea treptată cu ajutorul tehnicilor de kinetoterapie și tratamentelor de fizioterapie - de pildă, tratamentul cu ultrasunete - ajută la grăbirea vindecării și la prevenirea retracției tendinoase.
Tratamentul tendinitei depinde de cauzele acesteia și se realizează în mai multe faze. Este nevoie de îndrumarea medicului ortoped pentru o vindecare completă și prevenirea recidivelor.
Ateroscleroza
Arterele sunt responsabile cu transportul sângelui oxigenat către fiecare celulă din organism. Ateroscleroza este definită ca o îngustare a arterelor, care își pierd elasticitatea ca urmare a unei acumulări de colesterol. Prin urmare, atunci când este localizată la nivelul arterelor periferice, ateroscleroza afectează țesuturile de la nivelul picioarelor, care pur și simplu nu primesc suficient oxigen.
Fluxul sanguin redus determină durere, în special la nivelul gambelor. Tratamentul variază în funcție de intensitatea simptomelor, de localizarea și gravitatea blocajelor. Există metode minim invazive de tratament care contribuie la restabilirea circulației.
Artrita
Artrita reprezintă inflamația uneia sau mai multor articulații. Afecțiunea poate determina umflare, durere sau înroșire în zona afectată. Cel mai adesea sunt afectate articulațiile genunchilor și șoldurilor, dar fenomenele artritice se pot instala la orice nivel.
Artrita se tratează patogenic, cu ajutorul antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a corticoizilor. Se pot efectua infiltratii intraarticulare, se pot administra suplimente alimentare cu rol antiinflamator și de refacere a cartilajelor afectate. Există și diverse metode de fizioterapie care contribuie la o convalescență mai scurtă.
O variantă particulară de artrită este guta - o afecțiune acută determinată de acumularea de acid uric la nivelul articulațiilor. Cel mai frecvent este afectată articulația degetului mare de la picior, dar puseele dureroase se pot manifesta și în alte zone. În absența unui tratament, guta poate distruge cartilajul articular, determinând o limitare severă a mobilității. Tratamentul medicamentos, menit să scadă concentrația de acid uric din sânge, trebuie completat cu modificări ale dietei.
Hernia de disc
Hernia de disc este o problemă localizată la nivelul coloanei vertebrale, care constă în deplasarea unui disc intervertebral într-o poziție excentrică. Această deplasare exercită presiune asupra unui nerv care, la rândul său, generează contracturi musculare și durere.
În funcție de cât de mult este deplasat discul herniat, de simptomele pe care le determină și de modul în care răspund acestea la tratament, se poate opta pentru diverse variante terapeutice. Într-o primă fază se va interveni prin administrarea de antiinflamatoare care să reducă disconfortul, procedee de fizioterapie care să remedieze contractura musculară și kinetoterapie pentru consolidarea musculaturii. Numai în cazul în care aceste metode rămân fără rezultat, i se va propune pacientului intervenția chirurgicală pentru reducerea presiunii asupra radacinilor nervoase afectate.
Durerile de picioare pot avea cauze variate, localizate la nivelul piciorului sau la nivelul coloanei vertebrale. Ele pot fi provocate de probleme osteoarticulare, osoase, musculare, circulatorii sau nervoase și pot fi tratate cu o combinație între medicație, fizioterapie și kinetoterapie și, uneori, intervenții chirurgicale.
Sursa foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau