„Menținerea unei bune hidratări a organismului reprezintă cea mai importantă modificare a stilului de viață”
Dimensiune font:
* „Fructele și legumele proaspete sunt foarte bogate în apă, săruri minerale și vitamine, fiind o soluție ideală prin care putem reintroduce micronutrienții pierduți prin transpirație, pentru a face față mai bine celor mai călduroase zile. Trei porții de legume și 2-3 fructe de sezon pe zi sunt suficiente pentru a ne ajuta în lupta cu temperaturile ridicate din timpul verii și pentru a ne redobândi starea de bine”, susţine nutriţionista Adina Rusu
Căldurile extrem de ridicate înregistrate în timpul acestei veri pot avea efecte asupra organismului nostru. Însă o alimentație sănătoasă, echilibrată și cu un conținut ridicat de apă, poate ajuta la contracararea efectelor neplăcute.
Căldura estivală crește cantitatea de apă pierdută prin transpirație și, prin urmare, crește și viteza de deshidratare a organismului nostru.
În special în zilele călduroase, este fundamental să suplimentăm aportul de lichide cu cel puțin 20-30% față de cantitatea consumată în mod uzual. „Atenție, însă, consumul unei cantități mai mari de lichide nu înseamnă suplimentarea consumului de băuturi alcoolice, carbogazoase sau îndulcite! Spre deosebire de apă, aceste băuturi stimulează eliminarea unei cantități și mai mari de apă din organism, crescând deshidratarea și făcându-ne să ne simțim și mai obosiți. Același efect apare și în cazul cafelei, al ceaiurilor și al altor băuturi ce conțin cofeină, atunci când sunt consumate în exces”, spune nutriţionista Adina Rusu.
De aceea, pentru buna hidratare a organismului este ideal să consumăm apă pe tot parcursul zilei, chiar și dacă nu a apărut senzația de sete, întrucât, până la apariția senzației de sete, simptomele deshidratării pot să se fi instalat deja.
„Trei porții de legume și 2-3 fructe de sezon pe zi sunt suficiente pentru a ne ajuta în lupta cu temperaturile ridicate din timpul verii și pentru a ne redobândi starea de bine”, spune nutriţionista Adina Rusu.
Cu toţii ştim că prin transpirație, corpul nostru nu pierde doar apă, ci și săruri minerale și vitamine hidrosolubile, motiv pentru care, pe parcursul verii, ne putem simți mai obosiți și lipsiți de energie. „Fructele și legumele proaspete, de sezon, reprezintă o metodă foarte bună prin care îi putem readuce organismului nutrienții pierduți. În special în timpul sezonului estival, natura ne oferă o gamă largă de fructe și legume, parcă pentru a satisface gusturile fiecăruia dintre noi și mai ales pentru a ne atrage atenția asupra importanței lor. Astfel, fructele și legumele proaspete sunt foarte bogate în apă, săruri minerale și vitamine, fiind o soluție ideală prin care putem reintroduce micronutrienții pierduți prin transpirație, pentru a face față mai bine celor mai călduroase zile. Trei porții de legume și 2-3 fructe de sezon pe zi sunt suficiente pentru a ne ajuta în lupta cu temperaturile ridicate din timpul verii și pentru a ne redobândi starea de bine”, a spus Adina Rusu.
Este important să ne ajutăm corpul să funcționeze eficient
Un alt aspect căruia trebuie să-i dăm importanță pe parcursul verii este faptul că digestia încetinește din cauza căldurii. Din acest motiv este important să ne ajutăm corpul să funcționeze eficient. „În primul rând, este foarte important să respectăm programul meselor principale ale zilei. Distribuirea alimentelor pe parcursul zilei în mese mici și dese ajută la o mai bună distribuire a energiei pe parcursul zilei, la menținerea glicemiei la un nivel cât mai constant, astfel încât să ajungem la prânz și la cină fără a avea o senzație puternică de foame. De asemenea, este necesară reducerea consumului de alimente procesate și bogate în grăsimi, limitând preparatele care conțin, de exemplu, smântână, unt, maioneză, sau prăjeli. Sunt de preferat alimentele proaspete, ușor digerabile și bogate în apă, eventual gătite la aburi, astfel încât aportul de vitamine și minerale să rămână neschimbat”, a spus Adina Rusu.
Trebuie să fim atenţi la faptul că unele dintre alimentele populare pe timpul verii pot supraîncărca sistemul digestiv, ceea ce duce la o cheltuială semnificativă de energie pentru organism și chiar la generarea, în urma digestiei, a unei cantități suplimentare de căldură. „Astfel, dintre macronutrienți, proteinele sunt cel mai greu de digerat, generând și cea mai mare cantitate de căldură. Așa se poate explica de ce, în urma efortului depus pentru digestia cărnii de la grătarul cu prietenii, ne putem simți de parcă am fi alergat la maraton, deși doar am stat la masă și am mâncat. Același efect îl poate cauza și consumul de alcool sau condimentarea excesivă a alimentelor. Nu în ultimul rând, mai ales în zilele călduroase de vară, este esențial să respectăm metodele de conservare a alimentelor pe care le consumăm. Conservarea deficitară a alimentelor ne expune la un risc mai mare de a contacta bacterii intestinale care pot provoca gastroenterite și pot contribui la deshidratare”, a spus nutriţionista Adina Rusu.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau