Albirea părului poate fi oprită. Descoperirea făcută recent de oamenii de știință răstoarnă tot ce se știa până acum despre îmbătrânire
Dimensiune font:
Oamenii de știință care studiază foliculii de păr la șoareci ar putea să fi descoperit în sfârșit un mecanism din spatele modului în care părul albește. Acest lucru i-ar putea ajuta și la a descoperi noi modalități de a stopa sau chiar inversa procesul.
La nivel de bază, știm deja că părul devine alb atunci când celulele care au rolul de a produce pigment numite melanocite sunt insuficiente. Totuși, încă nu înțelegem pe deplin de ce sau cum se întâmplă asta sau dacă există o modalitate de a o preveni.
Un nou studiu adaugă acum câteva detalii suplimentare despre întregul proces și cum iau naștere și se dezvoltă melanocitele. Aceste celule sunt derivate din celulele stem ale melanocitelor – McSC – din foliculul de păr și pe aceste celule stem se concentrează cele mai recente cercetări.
Se pare că, pe măsură ce îmbătrânim, acești precursori ai celulelor producătoare de pigment se „blochează” într-o regiune numită umflătură foliculară și încetează să se transforme în melanocite în număr suficient pentru a umple șuvița de păr în creștere cu culoare.
În testele efectuate pe șoareci, după un proces de îmbătrânire forțată, numărul de foliculi de păr cu McSC-uri depuse în umflătura foliculului a crescut de la 15% la aproape 50%. Aceste celule nu se mai regenerau sau se maturizau în celule care puteau produce pigment și rămâneau blocate ca McSC.
„Studiul nostru se adaugă la înțelegerea noastră de bază a modului în care celulele stem ale melanocitelor funcționează pentru a colora părul. Noile mecanisme descoperite ridică posibilitatea ca aceeași poziție fixă a celulelor stem melanocitelor să existe la om. Dacă da, prezintă o cale potențială pentru inversarea sau prevenirea albirii părului uman, ajutând celulele blocate să se miște din nou între compartimentele foliculilor de păr în curs de dezvoltare”, spune dermatologul Qi Sun de la Universitatea din New York.
Cercetătorii au descoperit că McSC, spre deosebire de alte tipuri de celule stem, pot comuta între o stare pură de celule stem și ceea ce este cunoscut sub numele de stare de amplificare a tranzitului (TA). Aceasta este un fel de stare la jumătatea distanței dintre o celulă stem și o celulă melanocitară plină.
Se pare că această stare TA este importantă pentru sănătatea McSC și pentru producția continuă de culoare a părului, dar echipa a descoperit că posibilitatea de a trece în modul TA depinde de semnalele din anumite locații de care celulele sunt tăiate atunci când sunt blocate în umflăturile foliculare.
Toate acestea încă trebuie observate în foliculii de păr umani, desigur, dar este posibil ca aceleași mecanisme să fie în joc și în părul nostru. Mai departe, această cercetare ar putea oferi chiar o modalitate de a trata părul pentru a nu-și pierde culoarea.
„Aceste rezultate identifică un nou model prin care dediferențierea este parte integrantă a întreținerii celulelor stem homeostatice și sugerează că modularea mobilității McSC poate reprezenta o nouă abordare pentru prevenirea albirii părului”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.
Motivul pentru care părul albește când îmbătrânim
Cu alte cuvinte, MsSC-urile se pot deplasa pentru a schimba stările în moduri în care alte celule stem nu o fac și se pare că această mobilitate și această plasticitate sunt cruciale pentru producția continuă de melanină prin melanocite.
Celulele stem foliculare nu sunt necesare pentru a trece la celulele foliculare. Deci, în timp ce generația de melanocite se oprește, foliculul în sine poate continua să împingă o nouă creștere a părului, spun cercetătorii. Acest lucru explică parțial de ce părul nostru poate continua să crească chiar și atunci când își pierde culoarea, spun cercetătorii.
Este demn de remarcat că există și alte mecanisme în joc și aici, nu totul se datorează MsSC, astfel că din studiile anterioare știm, de asemenea, că genetica și nivelul de stres sunt implicate în albirea părului pe măsură ce îmbătrânim.
„Pierderea funcției asemănătoare cameleonului din celulele stem al melanocitelor este cea care poate fi responsabilă pentru înrudirea și pierderea culorii părului. Aceste descoperiri sugerează că motilitatea celulelor stem al melanocitelor și diferențierea reversibilă sunt cheia pentru menținerea părului sănătos și colorat”, spune dermatologul Mayumi Ito, de la Universitatea din New York în lucrarea publicată în Nature.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau