Alergia la ambrozie, o problemă gravă în creștere
Dimensiune font:
Ambrozia, o buruiană banală, a devenit o problemă majoră de sănătate publică în multe țări din cauza alergiilor severe pe care le provoacă.
Ambrozia este o plantă invazivă originară din America de Nord. În ultimii ani, aceasta a devenit tot mai răspândită în Europa, inclusiv în România. Ambrozia produce o cantitate foarte mare de polen, care poate fi transportată pe distanțe lungi de vânt. Polenul de ambrozie este unul dintre cei mai puternici alergeni cunoscuți, iar persoanele afectate pot acea la simptome strănut, mâncărimi la nas sau ochi, congestie nazală, lăcrimare, mâncărimi la gât, până la dificultăți de respirație, astm bronșic, eczeme, erupții cutanate, simptome digestive sau chiar anafilaxie în cazurile cele mai grave. Se poate merge până la dermatită alergică sau anafilaxie (o reacție alergică gravă și potențial letală). Deși evitarea completă a polenului de ambrozie este dificilă, mai ales în perioadele de înflorire, există măsuri care pot fi luate pentru a reduce expunerea și a ameliora simptomele. Una ar fi utilizarea de antihistaminice și medicamente corticosteroide pentru controlul simptomelor sau purtarea ochelarilor de soare în zilele cu vânt. Menținerea ferestrelor închise în zilele cu concentrații mari de polen, instalarea de filtre de aer în locuință pentru a reduce intrarea polenului, obligatorie fiind consultarea unui alergolog pentru a evalua severitatea alergiei și pentru recomandări de tratament
Este esențial ca persoanele afectate să fie conștiente de riscuri și să ia măsuri preventive pentru a-și proteja sănătatea. De asemenea, eforturi la nivel comunitar și guvernamental pentru combaterea răspândirii ambroziei și informarea publicului pot contribui semnificativ la reducerea impactului acestei alergii.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau