Boală ciudată ce te poate înnebuni: Afectează peste 1 miliard de oameni și nu are remediu
Dimensiune font:
Un studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford, publicat pe 5 aprilie 2022 în revista Brain Communications, a încercat să găsească modalități de a gestiona și trata o afecțiune de care suferă peste 1 miliard de oameni. Tinitusul reprezintă starea anormală în care o persoană aude un sunet ca un țiuit în creier, fără a fi provocat de o sursă externă.
Afecțiunea denumită tinitus nu numai că poate fi enervantă pentru cei care suferă, dar ea poate avea și un efect grav asupra sănătății mintale, provocând adesea stres sau depresie, potrivit Science Alert.
Experții de la Universitatea Oxford susțin că cel puțin 15% din populația lumii suferă de tinitus, adică aproximativ 1,185 de miliarde de oameni (iar până la 30% a experimentat această afecțiune), o boală pentru care nu există un remediu în prezent.
Așadar, găsirea unei modalități de a gestiona sau trata mai bine aceasta ar putea ajuta sute de milioane de oameni din întreaga lume. Un domeniu de cercetare care ne poate ajuta să înțelegem mai bine tinitusul este somnul.
Există multe motive pentru asta. În primul rând tinitusul este o percepție fantomatică. Acesta este momentul în care activitatea creierului nostru ne face să vedem, să auzim sau să mirosim lucruri care nu există.
Majoritatea oamenilor experimentează percepții fantomă doar atunci când dorm. Dar pentru persoanele care suferă de tinitus, ei aud sunete fantomă în timp ce sunt treji.
Al doilea motiv este că tinitusul modifică activitatea creierului, anumite zone ale acestuia pot fi mai active decât ar trebuie să fie, în mod normal. Acest lucru poate explica cum se întâmplă percepțiile fantomă.
Intensitatea tinitusului se poate schimba pe parcursul zilei. Investigarea modului în care se modifică tinitusul în timpul somnului ne-ar putea oferi un control direct asupra a ceea ce face creierul pentru a provoca fluctuații în intensitatea afecțiunii.
Înseamnă că putem fi capabili să manipulăm somnul pentru a îmbunătăți starea pacienților și eventual să dezvoltăm noi tratamente pentru tinitus. S-a observat că pacienții cu tinitus au un somn mai puțin profund decât ceilalți oameni fără aceste simptome.
Studiul arată că un somn profund este greu afectat de tinitus și astfel ajută pacienții să suprime acele sunete fantomatice auzite în timpul zilei. Trebuie menționat faptul că tinitusul grav poate avea evoluții severe și genera sechele importante asupra sănătății mintale, de aceea de la primele simptome este necesară o vizită la medic.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau