Canicula pune în pericol viața animalelor de companie
Dimensiune font:
Meteorologii anunță că luna iulie va aduce temperaturi foarte ridicate la nivel național. Astfel, zilele caniculare vor deveni o obișnuință iar medicii deja au intrat în alertă și încearcă să instruiască populația. Cu toate acestea, nu doar oamenii au de suferit din cauza căldurii și a soarelui. Și animalele de companie trebuie să fie protejate pe perioada verii, iar acest lucru, chiar dacă pare simplu, nu este deloc de neglijat, susțin specialiștii. „Sosirea verii implică, automat, și creșterea temperaturii și apariția caniculei. Astfel, sănătatea animalelor poate fi pusă în pericol. Există riscul să apară insolația la animale, iar hipertermia poate conduce la leziuni celulare grave și ireversibile și la apariția unei stări de șoc care poate continua chiar până la decesul animalului. Este important să atragem atenția asupra expunerii la soare a patrupezilor și să dăm câteva sfaturi pentru a preveni insolația. Există anumite simptome de care trebuie să ținem cont: gâfâitul puternic, respirația bucală, hipersalivația, voma, diareea și incoordonarea în mers sunt doar câteva dintre acestea. Astfel, dacă observăm aceste lucruri, înseamnă că necuvântătorul a fost afectat de temperatura ridicată”, a precizat medicul veterinar Ioan Ancuța, manager al clinicii Amfia Vet.
Cum putem ajuta animalele să treacă peste perioada caniculară
Conform medicilor veterinari, există câteva mici detalii de care trebuie să ținem cont dacă vrem ca animalele de companie să nu dezvolte probleme de sănătate pe perioada sezonului cald. Astfel, este indicat să le asigurăm necesarul de apă proaspătă și să le plimbăm la orele dimineții sau seara, când temperaturile sunt mai scăzute. Totodată, medicii susțin că prietenii blănoși nu trebuie să fie tunși foarte scurt pe perioada sezonul cald, acesta fiind unul dintre obiceiurile pe care le au mulți proprietari de animale. „Apa proaspătă este foarte necesară. Nu trebuie să le dăm foarte multă apă, dar ea trebuie schimbată foarte des. Totodată, apa nu trebuie să fie rece, cum obișnuiesc multe persoane, trebuie să fie la temperatura camerei, într-un recipient de inox. Animalele trebuie să fie plimbate dimineața, între orele 6 și 8 și nu trebuie să le lăsăm în mașină sau în alte spații închise, cu temperaturi crescute. Trebuie să conștientizăm faptul că insolația este o urgență medicală în această perioadă. Dacă animalul nu reușește să își regleze temperatura prin mijloace naturale, este necesar să facem o vizită la medicul veterinar”, adaugă medicul ieșean.
Totodată, acesta a vorbit și despre animalele fără stăpân, care trăiesc pe străzile orașelor. Acesta susține că autoritățile locale ar trebui să fie foarte atente în această perioadă a anului și să sporească vizitele în cartiere. Astfel, câinii ar putea fi ridicați și duși la adăpost, unde primesc îngrijirea corespunzătoare. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau