Care sunt cele mai vaccinate țări din UE (în cifre absolute) și cum stă România în clasamentul pe Uniunea Europeană

medic Vaccin-310x188

Dimensiune font:

| 08-01-2021 13:19

 Pe fondul unor critici la nivel european că procesul de imunizare a populației împotriva COVID-19 nu a fost bine organizat, Germania, Italia, Spania și Polonia sunt țările din UE care au cele mai multe persoane vaccinate în acest moment. Pe de altă parte, Olanda nici măcar nu a început procesul, iar Belgia avea până pe 6 ianuarie doar 700 de persoane vaccinate. România este în partea superioară a clasamentului (în cifre absolute, nu raportat la populație).


Europenii au ales să includă în prima categorie de persoane vaccinate anti-COVID19 atât medicii și personalul medical, precum și oamenii vârstnici și cei cu risc ridicat. 
Au existat diferențe de abordare, motivate în principal de vulnerabilitățile cu care s-a confruntat fiecare stat în prima parte a pandemiei, dar dincolo de acest lucru procesul de imunizare este în mare parte criticat ca fiind unul prea lent comparativ cu țări din afara spațiului comunitar (Statele Unite sau Israel, de exemplu). Acest lucru pe fondul creșterii numărului de cazuri de îmbolnăviri și a prelungirii restricțiilor în majoritatea țărilor europene.

 

Problemele întâmpinate sunt diferite de la țară la țară: 
Italia, de exemplu, se confruntă cu o lipsă de seringi, Spania nu are suficiente asistente medicale, în Franța procesul birocratic complicat a făcut ca această țară să vaccineze până pe 6 ianuarie doar câteva mii de persoane, iar Polonia trece printr-un scandal provocat de vaccinarea preferențială a unor vedete, care nu erau incluse în prima categorie stabilită de autorități.

La o analiză a felului cum s-a descurcat fiecare stat în parte până acum, se poate remarca că există un grup restrâns de state unde, în ciuda criticilor presei și a unei părți din populație, lucrurile merg mult mai bine decât media europeană.

Analiza de mai jos se bazează pe informațiile valabile la data de 6 ianuarie (acolo unde am găsit date mai recente, acestea sunt prezentate între paranteze).

Țări fruntașe în UE la vaccinarea anti-COVID19



Germania- 367 mii de vaccinați

Până pe data de 6 ianuarie, în Germania fuseseră deja vaccinate peste 367 de mii de persoane, în condițiile în care această țară își procurase 1,3 milioane de doze de vaccin (Pfizer). 150 de mii de persoane imunizate proveneau dintre persoanele vârstnice din azile și centre de îngrijire.

Un sondaj din decembrie făcut de YouGov arată că două treimi dintre germani sunt dispuși să se vaccineze, ceea ce arată că procentul scepticilor este în scădere. În același timp, există o oarecare presiune în societate ca autoritățile germane să se ocupe direct de achiziția dozelor de vaccin, nu prin intermediul UE, cum se întâmplă în prezent.

Italia- peste 300 de mii de persoane

Până la data de referință 6 ianuarie, în Italia au fost vaccinate peste 300 de mii de persoane, mai puțin de jumătate din numărul dozelor disponibile la momentul respectiv fiind folosite. Fiind una dintre cele mai afectate țări europene de pandemie, Italia se confruntă cu o oarecare nervozitate în rândul opiniei publice referitoare la încetinirea procesului de vaccinare.

Alte critici s-au referit la lipsa seringilor, a personalului calificat, dezorganizarea procesului și pauza în procesul de vaccinare cauzată de zilele libere de sărbători.

Spania- aproape 140 de mii de persoane vaccinate

În Spania, vaccinarea se face pe regiuni, iar aici s-au putut remarca diferențele de viteză între autoritățile regionale. 
Unele regiuni au reușit să consume peste 30% din dozele distribuite, altele de abia au ajuns la 5-6%.

Polonia- peste 100 de mii de persoane vaccinate

În Polonia, autoritățile spun că au vaccinat deja peste 100 de mii de persoane, asta în condițiile în care această țară trece zilele acestea printr-un 
scandal referitor la imunizarea peste rând a unor vedete și politicieni.

Țări codașe la vaccinarea anti-COVID19



Olanda

Până pe 6 ianuarie, Olanda nu începuse încă procesul de vaccinare cu dozele Pfizer, iar autoritățile spun că se vor concentra pe imunizarea populației cu AstraZeneca.

Belgia

În Belgia, campania a început pe 5 ianuarie, iar până pe 6 ianuarie doar 700 de belgieni fuseseră imunizați cu Pfizer, în condițiile în care acest vaccin este produs chiar pe teritoriul acestei țări. 
Presa locală e plină de acuzații la adresa autorităților care se mișcă extrem de lent și haotic. De exemplu, 10 mii de doze Pfizer, livrate în prima zi a anului 2021, zăceau încă în camerele frigorifice.

Franța

Cu 7 mii de persoane vaccinate până pe data de 6 ianuarie, Franța este unul dintre exemplele proaste de organizare în acest debut al campaniei de vaccinare. Presa locală acuză procesul birocratic complicat și greu de înțeles (de exemplu, ghidul de vaccinare în casele de bătrâni are 45 de pagini), alții dau ca exemplu de organizare Germania unde s-au amenajat spații mari de vaccinare („vaccinodroame”).

Alte critici se referă la numărul insuficient de doze procurate de autorități care au promis că până la sfârșitul lunii ianuarie vor să imunizeze 3,5 milioane de oameni, dar au numai 2 milioane de doze procurate până acum.

Cum este situația în celelalte state din UE



Austria- 6 mii de persoane vaccinate

Autoritățile au promis că până pe 12 ianuarie vor ajunge la 71 de mii de persoane imunizate.

Bulgaria - 5548 persoane vaccinate

Campania de vaccinare din Bulgaria a început cu un mic scandal: o parte din vaccinuri a ajuns în țară într-un camion al unei firme care produce hot dogs. Evident că imaginile au fost folosite de sceptici pentru a ridiculiza campania de vaccinare.

Croația-14 mii de persoane vaccinate

Croația s-a confruntat recent cu un cutremur devastator, astfel încât campania de vaccinare a trecut pe locul al doilea.

Cipru- 3900 de persoane vaccinate

Cehia- 15 mii de persoane vaccinate

Danemarca- peste 63 de mii de persoane

În Danemarca, ritmul de imunizare este foarte mare, în contextul în care numărul de cazuri a crescut alarmant. Vestea bună este că în această țară, încrederea populației în vaccin este ridicată.

Estonia- aproximativ 5 mii de persoane vaccinate

Finlanda- 7 mii de persoane vaccinate

Grecia- 16 200 de persoane deja vaccinate

Autoritățile au promis că vor ajunge la 220 de mii de persoane până la sfârșitul lunii.

Ungaria-21 de mii de persoane au fost deja vaccinate

Irlanda- 1800 de persoane vaccinate (date valabile până la 31 decembrie)

Letonia- 3800 de persoane vaccinate

Luxemburg- 1200 de persoane vaccinate

Malta- 1400 persoane (date valabile până pe 3 ianuarie)

Portugalia- 32 de mii de persoane vaccinate

În Portugalia, procentul cel care vor să se vaccineze a crescut spectaculos în decembrie până la 62% din populația țării.

Slovacia-7200 de persoane vaccinate

Slovenia- 9170 persoane vaccinate

Suedia - 40 de mii de persoane vaccinate

România- 41609 persoane vaccinate până pe 5 ianuarie (76400, date valabile pe 7 ianuarie).
 
 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii?
22/11/2024 11:37

Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii? Magneziul joacă un rol important in sănătatea cardiovasculară, insă nu toate formele administrate printr-un tratament sunt la fel de eficiente pentru pe ...

Pacienții cu dizabilități, expuși unui risc major de sănătate din cauza deciziilor legislative
21/11/2024 15:01

O decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputatilor a generat ingrijorări majore in randul specialistilor si pacientilor, punand in pericol accesul persoanelor cu dizabilităti la servicii m ...

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii
21/11/2024 13:32

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in Indi ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:09

  Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau ...

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei