Care sunt riscurile pentru sănătate ale consumului de lapte? Când te ajută, când îți face rău?

lapte   6553300

Dimensiune font:

| 03-03-2024 13:44

Care sunt riscurile pentru sănătate ale consumului de lapte? Când te ajută, când îți face rău? sunt îngtrebpări la care medicina a încercat să ofere răspunsuri.

 

 


Laptele de vacă poate furniza proteine, calciu și vitaminele B-12 și A, printre alte beneficii. Acesta poate fi o parte nutritivă a unei diete variate.

 

Laptele de vacă este un aliment de bază zilnic pentru mulți oameni și a fost așa de milenii. Deși este încă un aliment popular, studii recente sugerează că laptele ar putea avea efecte nocive asupra organismului. Cu toate acestea, alte cercetări evidențiază beneficiile pentru sănătate ale produselor lactate.

Care sunt riscurile pentru sănătate ale consumului de lapte? Când te ajută, când îți face rău?
Așadar, care este adevărul? Citiți mai departe pentru a afla care sunt avantajele și dezavantajele laptelui, precum și câteva alternative pe care ați putea dori să le luați în considerare dacă nu tolerați laptele sau alegeți să nu-l beți, scrie healthline

Laptele este considerat un aliment integral. Acesta furnizează 18 din 22.

 

 

De asemenea, laptele oferă:
fier

seleniu

vitamina B-6

vitamina E

vitamina K

niacină

tiamină

riboflavină

Conținutul de grăsimi variază. Laptele integral conține mai multe grăsimiSursa sigură decât alte tipuri:

grăsimi saturate: 4,5 grame

grăsimi nesaturate: 1,9 grame

colesterol: 24 miligrame (mg)

 

Beneficiile laptelui
Controlul apetitului

Consumul de lapte nu a fost legat de creșterea în greutate sau de obezitate și poate ajuta la reducerea poftei de mâncare. Un studiu mai vechi de 49 de persoaneSursa de încredere a arătat că lactatele i-au ajutat pe oameni să se simtă mai sătui și au redus cantitatea de grăsimi pe care au mâncat-o în general.

Unele studiiSursa de încredere au arătat că aportul de lactate integrale nu este asociat cu o greutate corporală mai mică. Iar unele au arătatSursa de încredere că aportul de lactate, în general, poate preveni creșterea în greutate.

Dezvoltarea oaselor
Laptele poate contribui la îmbunătățirea greutății și a densității osoase la copii, potrivit unui studiu din 2015. De asemenea, reduce riscul de fracturi în copilărie.

 

Cercetări mai vechiSursa de încredere arată că femeile însărcinate care au avut o dietă sănătoasă care includea multe alimente bogate în lactate și calciu au avut copii cu o creștere și o masă osoasă mai bune, în comparație cu femeile care au urmat diete mai puțin sănătoase.

Laptele furnizează, de asemenea, proteine care sunt necesare pentru a construi și menține oase, dinți și mușchi sănătoși. O ceașcă de lapte furnizează aproximativ 7-8 grameSursă sigură de proteine din cazeină și zer.

Sănătatea oaselor și a dinților
O ceașcă de lapte conține aproape 30 la sută din sursa sigură din necesarul zilnic de calciu pentru adulți. Laptele conține, de asemenea, potasiu și magneziu. Aceste minerale sunt importante pentru sănătatea oaselor și a dinților.

Majoritatea laptelui are adaos de vitamina D. O ceașcă de lapte îmbogățit conține aproximativ 21 la sutăSursă sigură din cantitatea zilnică recomandată. Vitamina D este o vitamină importantă care joacă multe roluri în organism, inclusiv promovarea absorbției calciului și a mineralizării oaselor.

Prevenirea diabetului
Diabetul de tip 2 este o boală caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr în sânge. Diabetul vă poate crește riscul de:

boli de inimă

accident vascular cerebral

boli de rinichi.

Efecte secundare negative ale laptelui
Acnee: Un studiu din 2016 a constatat că adolescenții cu acnee au consumat cantități mai mari de lapte degresat sau degresat. Lactatele cu conținut scăzut de grăsimi pot declanșa, de asemenea, acneea la adulți. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora legătura dintre dietă și acnee.

Alte afecțiuni ale pielii
Unele alimente pot agrava eczema, inclusiv laptele și produsele lactate, potrivit unei analize cliniceSursa de încredere.

Cu toate acestea, un studiu din 2018 a constatat că femeile însărcinate și cele care alăptează și care au adăugat un probiotic în dieta lor au redus riscul copilului lor de eczemă și alte reacții alergice legate de alimente.

Lactatele pot fi, de asemenea, un aliment declanșator pentru unii adulți cu rozacee. Pe de altă parte, un studiu recentSursa de încredere sugerează că lactatele pot avea de fapt un efect pozitiv asupra rozaceei.

Alergii
Până la 7,5 la sută dintre copii au o alergie la lapte, estimează unii experți. Aceasta poate provoca reacții cutanate, cum ar fi eczeme, și simptome intestinale, cum ar fi: colici, constipație diaree

Alte reacții grave includ:
respirație șuierătoare

dificultăți de respirație

scaun cu sânge

Copiii pot trece de o alergie la lapte. Adulții pot dezvolta, de asemenea, o alergie la lapte.

Cancer

Excesul de calciu din lapte și din alte alimente poate crește riscul de cancer de prostată. Zaharurile din lapte pot fi legate de un risc ușor mai mare de cancer ovarian.

Intoleranța la lactoză
Laptele de vacă are o cantitate mai mare de lactoză decât laptele de la alte animale. O analiză din 2017Sursa de încredere estimează că 65 până la 70% din populația lumii are o anumită formă de intoleranță la lactoză. Majoritatea persoanelor cu această afecțiune pot adăuga în siguranță cantități mici de lactate în dieta lor. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Ministrul Rafila: Nu există restricţii la numărul paturilor de paliaţie şi a finanţării de la CNAS
16/11/2024 00:26

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii in privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de ...

Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei