Cazul Tesloianu zdruncină din temelii încrederea șubredă în actul medical. „Este o lovitură și pentru medici, și pentru pacienți“
Dimensiune font:
Cazul medicului Dan Tesloianu, de la Spitalul Spiridon din Iaşi, a şocat o ţară întreagă şi a ajuns chiar şi în presa internaţională. Acesta este acuzat că refolosea dispozitive medicale luate de la cadavre.
„Simţim că oamenii îşi pierd încrederea în noi"
Faptul că oamenii şi-au pierdut încrederea în medici şi în calitatea actului medical se simte şi în spitale, susţine medicul ieşean. Astfel, de la izbucnirea scandalului, cadrele medicale au început să se confrunte cu reticenţa oamenilor.
„Un asemenea caz este în primul rând revoltător, nu doar pentru pacienţi, cât şi pentru doctorii care aleg să îşi facă meseria într-un mod corect şi cinstit. Este o pată imensă pe sistemul medical din România, o pată care nu va ieşi uşor. Noi, medicii tineri, trebuie să luptăm mult mai mult pentru a recâştiga încrederea pacienţilor. Este clar şi normal că aceştia au devenit mult mai reticenţi faţă de noi, că nu mai au încredere în noi. Din păcate, orice pădure mai are şi uscăciuni, dar nu trebuie să generalizăm. Dacă acest medic a recurs la asemenea practici, nu înseamnă că toţi doctorii vor proceda la fel", a spus medicul.
De ce aleg tinerii doctori să părăsească ţara
O altă problemă importantă pentru sistemul sanitar din România este reprezentată de faptul că foarte mulţi tineri absolvenţi de Medicină aleg să părăsească ţara. Conform celor relatate de medicul ieşean, acest lucru se întâmplă atât din cauza condiţiilor existente în spital, cât şi din cauza imaginii pe care o are sistemul sanitar românesc.
„Pentru un doctor tânăr, terminarea studiilor reprezintă momentul în care alege dacă să lucreze în România sau să plece peste hotare. Mulţi tineri pleacă din ţară, din cauza condiţiilor de lucru, a neajunsurilor din spitale, dar şi din cauza imaginii pe care o are sistemul sanitar din România. Un astfel de caz, care este foarte mediatizat, cauzează foarte multe probleme. Cine şi-ar dori să lucreze într-un spital care este asociat cu un asemenea scandal? Sperăm ca lucrurile să fie lămurite cât mai curând şi acesta să fie un caz singular", adaugă medicul ieşean.
Ce cred pacienţii despre această situaţie
Prezenţi în proximitatea Spitalului Spiridon din Iaşi, reporterii Adevărul au reuşit să discute cu pacienţii care se îndreptau către unitatea medicală. Astfel, ieşenii au dezvăluit că încrederea lor în medici a scăzut şi că de acum vor fi mult mai atenţi la serviciile medicale pe care le primesc.
„Vă daţi seama că o astfel de veste ne afectează în primul rând pe noi, pacienţii. Cum mai merg eu acum la spital, la controale? Am inima cât un purice, vă daţi seama. Dacă nici în doctori, la care te duci să te facă bine, nu mai poţi avea încredere, înseamnă că ţara noastră se duce de tot la vale", ne-a spus o ieşeancă înainte de a păşi pe poarta Spitalului Spiridon.
De cele mai multe ori, românii nu sunt mulţumiţi de condiţiile existente în spitalele de stat. Cu toate acestea, aveau încredere în doctori.
„Condiţiile din spitale sunt asa cum le cunoaşte toată lumea, cum vedem la televizor. Cu siguranţă ultimul lucru pe care ţi-l doreşti este sa fii internat. Sunt multe lipsuri în spitale, dar mereu am avut încredere în medici. Acum, de când s-a aflat toată situaţia asta, cred că noi, românii, începem să ne temem și de ei. Salariile, din ce ştiu eu, le au destul de mari. Dar, ştiți cum este, ai mai mult, vrei mai mult. Mergem în continuare la ei, că nu avem încotro. Sănătatea noastră depinde de ei", a declarat un ieşean care fusese la Spitalul Spiridon pentru un control.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau