Cum se manifestă miopia și care sunt metodele de corecție
Dimensiune font:
Miopia este un viciu de refracție frecvent întâlnit care se referă la deficiențe de vedere la distanță. În miopie, vederea de aproape este clară, în timp ce la distanță obiectele și persoanele sunt distinse neclar. Această afecțiune oculară poate fi tratată prin purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact corective. În cazuri complexe, miopia poate fi tratată și cu chirurgie refractivă pentru a nu se ajunge la orbire.
Controalele oftalmologice periodice pot indica schimbări la nivelul ochilor, motiv pentru care miopia poate fi descoperită la debut și tratată corespunzător. Îți explicăm în continuare ce este miopia, cum se manifestă aceasta și care sunt metodele de corecție pentru acest viciu de refracție.
Ce este miopia?
Miopia este o tulburare a vederii în care obiectele aflate în apropiere par clare, iar cele de la distanță sunt neclare. Există mai multe tipuri de miopie, uneori problemele încep să se manifeste în copilărie sau adolescență și tind să se graveze în timp. Dacă miopia mică este cea catalogată sub 3 dioptrii, în miopie forte sunt peste 10 dioptrii și se poate ajunge la 30 de dioptrii sau chiar la mai multe.
În miopie, razele de lumină ce ar trebui să fie focalizate în spate, pe retină pentru o imagine clară, se refractă incorect, adică în fața retinei, ceea ce determină formarea imaginilor în ceață sau neclare la distanță.
Cauzele apariției miopiei?
- Factori genetici - miopia se transmite în familie;
- Corneea aflată în partea din față a ochiului poate fi prea curbată, iar lumina nu este focalizată corect;
- Globul ocular este mai lung decât în mod normal, razele de lumină nu ajung pe retină, iar vederea este încețoșată.
Cum se manifestă miopia?
- Imagini neclare ale obiectelor aflate la distanță;
- Necesitatea de a închide parțial pleoapelor pentru a vedea mai bine la distanță;
- Dureri de cap;
- Ochi obosiți.
Un alt semn al miopiei poate fi reprezentat de faptul că există tendința de apropiere a obiectelor, precum o carte pentru a putea citi, de a freca ochii și de a clipi excesiv în speranța obținerii unei imagini mai clare.
Dacă ziua imaginile sunt neclare, în întuneric este cu mult mai greu de văzut ceva. Șofatul devine periculos și pe timp de zi, dar mai ales noaptea pentru persoanele cu această problemă.
Metode de corecție a miopiei
Miopia este viciul de refracție care se poate corecta cu lentile cu dioptrii cu minus sau negative. Poate fi vorba de ochelari de vedere sau chiar lentile de contact de corecție a miopiei, depinde de indicațiile medicale pe care le ai și de nevoile tale. Indiferent de metoda de corecție a miopiei pentru care optezi este important să alegi produse de calitate, din magazine de profil, cu tradiție pe piață, pentru a te asigura că vei avea o vedere clară și corectă.
Ceea ce trebuie să știi este că atât lentilele ochelarilor de vedere, cât și lentilele de contact de corecție au o singură putere dioptrică pe întreaga lor suprafață, adică sunt monofocale. Explicația este simplă, ai nevoie de ochelarii de vedere sau de lentile de contact pentru corectarea problemelor vederii la distanță.
Ultima variantă de corecție a miopiei este reprezentată de chirurgia refractivă care este recomandată de medicul specialist în anumite condiții pentru a preveni complicațiile grave.
Impactul miopiei asupra calității vieții
Pe lângă imposibilitatea de a distinge obiectele aflate la distanță, dacă ai miopie și nu te tratezi poți risca să dezvolți o altă problemă oculară, dezlipirea de retină, o afecțiune gravă care poate conduce la orbire. Dacă ai miopie severă este foarte posibil să prezinți un risc mai mare de apariție a glaucomului, cataractei sau a altor boli oculare, așadar consultul medical de specialitate este esențial.
Afecțiunile oftalmologice își pun amprenta asupra activităților zilnice. Controalele oftalmologice periodice, alături de o dietă echilibrată, un stil de viață sănătos, purtarea ochelarilor de soare și a celor de protecție adecvați activităților desfășurate, renunțarea la vicii și practicarea exercițiilor fizice periodice sunt metode pentru promovarea sănătății ochilor.
Acest articol oferă informații generale despre miopie care nu pot înlocui un diagnostic avizat. Mergi la medic dacă crezi că te confrunți cu tulburări de vedere și respectă indicațiile specialistului!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau