Dispneea sau senzația de lipsă de aer: de ce apare și cum se poate trata

7dc7288ca5f44c4a56b9115c51f15310_optimized

Dimensiune font:

| 12-06-2024 10:09

Dispneea sau senzația de lipsă de aer: de ce apare și cum se poate trata

Dispneea este termenul medical folosit pentru a descrie senzația de lipsă de aer. Nu este o afecțiune, ci un simptom ce poate apărea la persoane de toate vârstele, inclusiv la bebeluși sau la copii. În unele cazuri, cauzele sale sunt relativ inofensive. În altele însă, poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave. Mai multe informații despre posibilele explicații pentru apariția dispneei și opțiunile disponibile pentru tratarea sa vei descoperi mai jos!

Cauzele apariției dispneei
Există o multitudine de cauze care pot duce la apariția dispneei. Exercițiile fizice sau orice alt tip de efort fizic intens, de exemplu, pot face o persoană să respire cu dificultate. Această dispnee de efort se poate manifesta prin simptome precum presiune toracică, gâfâit, anxietate sau chiar atac de panică, însă, în mod normal, dispare de la sine, la scurt timp de la oprirea efortului. Fumatul este, de asemenea, una dintre principalele cauze ale dispneei la adulți. Alte posibile cauze ale dispneei sunt reprezentate de temperaturile extreme, obezitatea sau altitudinea înaltă.
În unele cazuri, respirația greoaie poate fi declanșată de afecțiuni cum ar fi astmul, bronșita cronică, edemul pulmonar, embolia pulmonară, infecțiile pulmonare sau scolioza. De asemenea, anumite condiții neurologice sau otorinolaringologice (ex: laringita) pot duce la dispnee, ca și sarcina (în special în ultimul trimestru), unele afecțiuni cardiace (ex: infarctul miocardic, hipotensiunea arterială, insuficiența cardiacă), anemia sau anxietatea.
Dispneea poate fi cauzată și de inhalarea unor substanțe chimice, de praf sau de diverși alergeni.

Când trebuie să mergi la medic?
În general, se recomandă vizita la medic oricând dispneea apare în lipsa unui efort fizic solicitant. După cum am văzut mai sus, dispneea poate fi un simptom al unei game largi de afecțiuni, unele dintre ele suficient de severe pentru a necesita intervenție imediată. Aceeași recomandare este valabilă și atunci când dispneea este foarte severă, este acompaniată și de alte simptome ori se agravează.
Un consult medical poate ajuta la identificarea cauzei dispneei și la stabilirea unui plan de tratament adecvat. Este întotdeauna mai bine să încercăm să prevenim decât să tratăm, iar o vizită la medic poate fi primul pas în prevenirea unor complicații grave de sănătate.

Cum se tratează dispneea?
Primul pas în tratarea dispneei este identificarea și tratarea cauzei de bază. În funcție de această cauză se va decide dacă și de ce tip de tratament este nevoie. De exemplu, dacă dispneea apare ca urmare a efortului fizic, nu este nevoie de niciun tratament - simptomele pot dispărea după ce te odihnești. În cazul în care dispneea este cauzată de astm, medicul poate recomanda antiinflamatoare și bronhodilatatoarelor, iar dacă o infecție bacteriană este cauza, tratamentul cu antibiotice este necesar pentru combaterea acesteia. Vor exista și situații în care va fi recomandată o intervenție chirurgicală. Un astfel de tratament poate fi necesar atunci când cauza este reprezentată de insuficiență cardiacă ori o altă afecțiune cardiacă pentru gestionarea căreia nu este suficient tratamentul medicamentos.
Există însă și posibilitatea ca tratamentul recomandat să privească schimbarea stilului de viață. În cazul în care dispneea este cauzată de obezitate, dieta alimentară și un program de exerciții fizice pot ajuta la scăderea în greutate și, prin asta, la tratarea dispneei.
Alături de aceste tratamente specifice, există o serie de măsuri care pot preveni agravarea sau reapariția dispneei. Printre acestea se numără renunțarea la fumat, protejarea împotriva fumatului pasiv, evitarea factorilor poluanți, evitarea temperaturilor extreme, efectuarea regulată a exercițiilor fizice, menținerea greutății normale și adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase.
Dispneea nu reprezintă în mod obligatoriu un motiv de panică, dar poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale. Este important să consulți un medic pentru a afla care este cauza exactă a acelei senzații de lipsă de aer pe care ai observat-o și, dacă este cazul, pentru a primi un tratament adecvat!
Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol nu pot înlocui vizita la medic. Dacă te confrunți cu dispnee sau alte simptome neplăcute, programează-te la o consultație pentru a beneficia de un diagnostic clar și de tratamentul potrivit!
Sursa: https://www.medlife.ro/articole-medicale/dispneea-cum-se-manifesta-de-ce-apare-si-cum-se-trateaza


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Ministerul Sănătății organizează duminică, 17 noiembrie 2024, concurs național de intrare în rezidențiat
17/11/2024 12:09

 Peste 10.000 de absolventi de medicină din intreaga tară s-au inscris la concursul de intrare in rezidentiat, care va avea loc astăzi. Acesta se va desfăsura in centrele universitare Bucuresti, Cluj- ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Ministrul Rafila: Nu există restricţii la numărul paturilor de paliaţie şi a finanţării de la CNAS
16/11/2024 00:26

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii in privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de ...

Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei
14/11/2024 19:57

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentand credite bugetare, pentru plata integral, in luna decembrie 2024, a materialelor şi prestărilor de servi ...

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului
14/11/2024 10:59

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului Ziua Mondială a Diabetului, marcată in fiecare an la data de 14 noiembrie, a fost lansată in anul 1991 de Federatia Internatională de Diabet (IDF) cu scopul pro ...

Studiu britanic: Consumarea unui pumn de nuci pe zi poate reduce riscul de demență
12/11/2024 12:10

Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete” care stimulează creierul, ascunse deja in alimentatia noastră, potriv ...

Pneumonia,  cea mai mare afecţiune cauzatoare de moarte în rândul adulţilor şi în cel al copiilor
11/11/2024 10:30

În fiecare an, Ziua Mondială de Luptă impotriva Pneumoniei oferă activistilor, organizatiilor si indivizilor posibilitatea de a coordona actiuni de constientizare si de a atrage atentia asupra gravită ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei