Dispneea sau senzația de lipsă de aer: de ce apare și cum se poate trata
Dimensiune font:
Dispneea sau senzația de lipsă de aer: de ce apare și cum se poate trata
Dispneea este termenul medical folosit pentru a descrie senzația de lipsă de aer. Nu este o afecțiune, ci un simptom ce poate apărea la persoane de toate vârstele, inclusiv la bebeluși sau la copii. În unele cazuri, cauzele sale sunt relativ inofensive. În altele însă, poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave. Mai multe informații despre posibilele explicații pentru apariția dispneei și opțiunile disponibile pentru tratarea sa vei descoperi mai jos!
Cauzele apariției dispneei
Există o multitudine de cauze care pot duce la apariția dispneei. Exercițiile fizice sau orice alt tip de efort fizic intens, de exemplu, pot face o persoană să respire cu dificultate. Această dispnee de efort se poate manifesta prin simptome precum presiune toracică, gâfâit, anxietate sau chiar atac de panică, însă, în mod normal, dispare de la sine, la scurt timp de la oprirea efortului. Fumatul este, de asemenea, una dintre principalele cauze ale dispneei la adulți. Alte posibile cauze ale dispneei sunt reprezentate de temperaturile extreme, obezitatea sau altitudinea înaltă.
În unele cazuri, respirația greoaie poate fi declanșată de afecțiuni cum ar fi astmul, bronșita cronică, edemul pulmonar, embolia pulmonară, infecțiile pulmonare sau scolioza. De asemenea, anumite condiții neurologice sau otorinolaringologice (ex: laringita) pot duce la dispnee, ca și sarcina (în special în ultimul trimestru), unele afecțiuni cardiace (ex: infarctul miocardic, hipotensiunea arterială, insuficiența cardiacă), anemia sau anxietatea.
Dispneea poate fi cauzată și de inhalarea unor substanțe chimice, de praf sau de diverși alergeni.
Când trebuie să mergi la medic?
În general, se recomandă vizita la medic oricând dispneea apare în lipsa unui efort fizic solicitant. După cum am văzut mai sus, dispneea poate fi un simptom al unei game largi de afecțiuni, unele dintre ele suficient de severe pentru a necesita intervenție imediată. Aceeași recomandare este valabilă și atunci când dispneea este foarte severă, este acompaniată și de alte simptome ori se agravează.
Un consult medical poate ajuta la identificarea cauzei dispneei și la stabilirea unui plan de tratament adecvat. Este întotdeauna mai bine să încercăm să prevenim decât să tratăm, iar o vizită la medic poate fi primul pas în prevenirea unor complicații grave de sănătate.
Cum se tratează dispneea?
Primul pas în tratarea dispneei este identificarea și tratarea cauzei de bază. În funcție de această cauză se va decide dacă și de ce tip de tratament este nevoie. De exemplu, dacă dispneea apare ca urmare a efortului fizic, nu este nevoie de niciun tratament - simptomele pot dispărea după ce te odihnești. În cazul în care dispneea este cauzată de astm, medicul poate recomanda antiinflamatoare și bronhodilatatoarelor, iar dacă o infecție bacteriană este cauza, tratamentul cu antibiotice este necesar pentru combaterea acesteia. Vor exista și situații în care va fi recomandată o intervenție chirurgicală. Un astfel de tratament poate fi necesar atunci când cauza este reprezentată de insuficiență cardiacă ori o altă afecțiune cardiacă pentru gestionarea căreia nu este suficient tratamentul medicamentos.
Există însă și posibilitatea ca tratamentul recomandat să privească schimbarea stilului de viață. În cazul în care dispneea este cauzată de obezitate, dieta alimentară și un program de exerciții fizice pot ajuta la scăderea în greutate și, prin asta, la tratarea dispneei.
Alături de aceste tratamente specifice, există o serie de măsuri care pot preveni agravarea sau reapariția dispneei. Printre acestea se numără renunțarea la fumat, protejarea împotriva fumatului pasiv, evitarea factorilor poluanți, evitarea temperaturilor extreme, efectuarea regulată a exercițiilor fizice, menținerea greutății normale și adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase.
Dispneea nu reprezintă în mod obligatoriu un motiv de panică, dar poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale. Este important să consulți un medic pentru a afla care este cauza exactă a acelei senzații de lipsă de aer pe care ai observat-o și, dacă este cazul, pentru a primi un tratament adecvat!
Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol nu pot înlocui vizita la medic. Dacă te confrunți cu dispnee sau alte simptome neplăcute, programează-te la o consultație pentru a beneficia de un diagnostic clar și de tratamentul potrivit!
Sursa: https://www.medlife.ro/articole-medicale/dispneea-cum-se-manifesta-de-ce-apare-si-cum-se-trateaza
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau