Ischemia acuta reprezinta intreruperea brusca a circulatiei arteriale la nivelul unui membru si se datoreaza obstructiei bruste a unei artere importante la nivelul sau, cel mai frecvent afectate fiind membrele inferioare • De multe ori, pacientii ajung sa fie vazuti de chirurgul vascular mult prea tarziu pentru ca membrul respectiv sa mai poata fi salvat • Trebuie retinut ca, pentru a se putea vindeca fara sechele, restabilirea fluxului arterial trebuie realizata in primele 6 ore
In fiecare an, in Romania, sunt amputate aproximativ 5.000 de membre, un numar foarte mare comparativ cu alte tari europene, majoritatea acestora fiind de cauza vasculara. Un procent important ar putea fi evitat nu prin interventii chirurgicale deosebite, in ceea ce priveste performanta medicala, ci prin cateva masuri simple de educatie si organizare. Ar trebui luate in discutie doua situatii oarecum diferite, desi in ambele sunt afectate arterele: ischemia acuta si ischemia cronica.
Ischemia acuta reprezinta intreruperea brusca a circulatiei arteriale la nivelul unui membru si se datoreaza obstructiei bruste a unei artere importante la nivelul unui membru, cel mai frecvent afectate fiind membrele inferioare. Artera obstruata poate fi anterior normala, obstructia datorandu-se unui material strain (embolus) ce s-a format intr-un alt loc in arborele arterial (cord, aorta abdominala) si a migrat, oprindu-se acolo unde diametrul vasului este mai mic decat al embolusului (embolia arteriala acuta). Obstructia poate surveni si pe o artera bolnava, situatie in care, pe langa situatia descrisa pe arterele normale, materialul ce realizeaza obstructia se poate forma chiar la locul obstructiei unde conditiile si vasul bolnav permit aceasta (tromboza arteriala acuta).
De multe ori, pacientii ajung sa fie vazuti de chirurgul vascular mult prea tarziu pentru ca membrul respectiv sa mai poata fi salvat. Aceasta se datoreaza de foarte multe ori pacientului, care, din diferite motive (etichetarea durerii drept reumatismala; imposibilitatea de a ajunge la medic, neexistand mijloc de transport; sfarsit de saptamana cand medicul de familie nu este etc.) ajunge la spital mult prea tarziu pentru ca membrul respectiv sa mai poata fi salvat, sau, daca se reuseste salvarea lui, aceasta sa se faca cu anumite sechele, si implicit cu costuri foarte mari si perioade lungi de spitalizare.
Fluxul arterial trebuie restabilit in primele 6 ore
Trebuie retinut ca, pentru a se putea vindeca fara sechele, restabilirea fluxului arterial trebuie realizata in primele 6 ore. Orice persoana, mai ales cele care se stiu cu fibrilatie atriala, care simte brusc o durere la nivelul unui membru, ce iradiaza in lungul acestuia, insotita de amorteala piciorului, paliditatea pielii si colabarea venelor, trebuie sa se prezinte fara intarziere la serviciul de urgente, indiferent daca are sau nu bilet de trimitere.
Ischemia cronica a membrelor se caracterizeaza prin reducerea debitului sangvin ce ajunge prin artere la un membru, din cauza reducerii calibrului arterelor, pana la infundarea lor completa. In consecinta, la muschii membrului respectiv nu mai ajunge sange suficient pentru efectuarea unui efort fizic. Pacientul va resimti aceasta ca o durere aparuta la mers, cel mai frecvent in musculatura gambelor. Durerea face pacientul sa se opreasca pentru a se odihni, dupa care poate sa-si reia mersul. Distanta la care apare durerea este la inceput mai mare, apoi se reduce progresiv, pentru ca in stadiile avansate pacientul sa prezinte durere de repaus. In acest stadiu, debitul arterial nu mai este suficient nici pentru conditii de repaus. De aici pana la ultima faza, in care apare modificarea aspectului piciorului cu ulceratii si necroze, nu mai e decat un pas. Pacientii care prezinta o astfel de suferinta, mai ales cei fumatori sau cu diabet zaharat, trebuie sa se prezinte la medicul de familie pentru a fi indrumati catre un chirurg vascular.
Adauga comentariul tau