Ieșenii, îndemnați să doneze celule stem
Dimensiune font:
În acest sfârşit de săptămână, centrul donatorilor voluntari de la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, în colaborare cu Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi, îşi propun să organizeze o campanie pentru a determina ieşenii să doneze celule stem necesare salvării vieţii bolnavilor de leucemie. Astfel va fi celebrată „Ziua internaţională a donatorului de Celule Stem Hepatopoetice”.
Campania se va desfăşura sâmbătă, între ore 9,00 şi 16,00 în Parcul Copou. lângă Teiul lui Eminescu. Şapte echipe de câte 2 voluntari se vor deplasa pe Bulevardul Carol din Copou, Bulevardul Ştefan cel Mare, Bulevardul Independenţei, pentru a distribui materiale informative.
Duminică, în cea de-a doua zi a campaniei, punctul central al echipei va fi instalat pe Bulevardul Ştefan cel Mare, lângă Primăria Municipiului Iaşi. Alte şapte echipe de câte doi voluntari se vor deplasa până la Palatul Culturii, Strada Cuza Vodă, Piaţa Unirii, pentru a distribui materiale informative.
Pentru a marca evenimentul, duminică seara, clădirea UMF "Grigore T. Popa Iaşi" va fi luminată în alb, roşu şi albastru în semn de recunoştinţă faţă de donatorii voluntari de Celule Stem Hepatopoetice din toată lumea. „Scopul acestei campanii este de a creşte gradul de informare şi de conştientizare în rândul populaţiei generale privind necesitatea dezvoltării bazei de date cu voluntari potenţiali donatori de celule stem hematopoetice în România. În acest fel putem fi mai aproape unii de alţii de a creşte şansa la viaţă a bolnavilor ce necesită un transplant de celule stem hematopoetice de la un donator neînrudit. Aşteptăm pe toţi cei interesaţi să ne viziteze în locaţiile menţionate in program pentru a se informa, a fi consiliaţi si a se înscrie în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hemetopoetice. În registru se pot înscrie persoane sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 ani, cu inima deschisă spre a ajuta un pacient ce îşi încearcă şansa la viaţă sperând în efectuarea unui transplant medular”, a spus dr. Elena Albu, coordonatorul Centrului de donatori de celule stem hamatopoetice.
În aceleaşi locaţii, va fi prezentă şi o Unitate Mobilă de Screening de Cancer Col Uterin, unde femeile pot veni să facă gratuit testare HPV şi testul Babeş Papanicolaou. Testările au loc în cadrul proiectului de screenig ONCOPREV derulat de IRO şi Fundaţia Enable în şase judeşe din Nord Estul ţării, indiferent dacă sunt sau nu asigurate medical. „Femeile care vin la testare trebuie să aibă vârsta între 25 şi 64 de ani. Cele cu vârsta între 25 şi 29 de ani fac test Babeş Papnicolau, iar cele între 30 şi 64 de ani beneficiază de genotipare HPV. Indiferent de categoria de vârstă, persoanele care vor să îşi facă astfel de testări nu trebuie să aibă un diagnostic confirmat de cancer de col uterin şi nu trebuie să fi participat la screening de cancer de col uterin în ultimii 5 ani. Femeile eligibile au nevoie doar de buletin şi copie de buletin. Nu e nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie. Procedura este nedureroasă, dar salvează vieţi. Li se vor prelua secreţii de la nivelul colului uterin”, a spus managerul Institutului Regional de Oncologie, Mirela Grosu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau