Implantul dentar: la ce să așteptați în timpul și după procedură

ze4

Dimensiune font:

| 19-04-2023 10:52

 Dacă te vei afla vreodată în situația de a avea nevoie de înlocuirea unuia sau a mai multor dinți, sunt șanse foarte mari să ți se recomande implanturile dentare. Acestea sunt dispozitive medicale cu o formă asemănătoare celei a unui șurub, confecționate, de obicei, din titan, care se inserează în maxilar pentru a înlocui rădăcina unui dinte lipsă și a susține o lucrare protetică. La ora actuală, sunt considerate cea mai modernă și eficientă soluție de înlocuire a dinților lipsă, în special atunci când se dorește obținerea unui rezultat ce va asigura o funcționalitate și o estetică similară cu cea a dinților naturali.[1] Ce presupune o procedură de tipică de inserare a unui implant dentar și la ce poți aștepta pe parcursul și după finalizarea acesteia vei descoperi în rândurile de mai jos. 

Etapele principale ale procesului de implantare dentară

Procesul de implantare dentară implică mai multe etape, în funcție și de tipul de implanturi dentare folosite, și poate dura câteva luni până la finalizare. Primul pas când optezi pentru un tratament cu implant dentar de ultima generație la Clinica LLL Dental îl reprezintă însă întotdeauna consultația inițială. Este etapa în care se evaluează starea generală a sănătății orale a pacientului, se efectuează radiografii dentare și orice alte investigații consideră stomatologul tău că ar fi necesare și se discută opțiunile de tratament disponibile. Rezultatul este un plan de tratament personalizat.

Odată stabilite toate aceste detalii, se poate trece la următoarea etapă a tratamentului, cea în care medicul stomatolog va insera implantul în osul maxilar sau mandibular, în locul dintelui lipsă. După plasarea implantului, se suturează incizia prin care s-a obținut acces la os. Această intervenție se realizează sub anestezie locală și poate dura de la câteva zeci de minute până la câteva ore, în funcție de complexitatea cazului și de numărului de implanturi dentare ce trebuie inserate. 

Urmează ceea ce poate fi considerată cea mai lungă, dar și cea mai importantă etapă a unui tratament cu implanturi dentare - fuziunea suprafeței implantului cu osul din jurul său. Acest proces poartă denumirea de osteointegrare și este esențial pentru succesului tratamentului, garantând stabilitatea și rezistența implantului. Această etapă poate dura între 3 și 6 luni. Între timp, se pot plasa lucrări protetice temporare care vor ține locul dinților tăi pe parcursul acestei perioade de vindecare. 

După ce gingia s-a vindecat complet și medicul stomatolog s-a asigurat că implantul s-a integrat în os, se poate trece la ultima etapă a tratamentului, cea a plasării a lucrări protetice fixe finale, realizează în laboratorul de tehnică dentară, pe baza unei amprente digitale.[2] 

La ce să te aștepți după operația de implant dentar 

Datorită anesteziei, procedura de inserare a implantului dentar nu va fi dureroasă. Totuși, după finalizarea acesteia, este posibil să apară o oarecare durere sau disconfort. Aceste simptome pot fi însă gestionate cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare și analgezice. Medicul îți va spune exact ce și cum trebuie să iei. Tot el îți va oferi toate informațiile necesare privind îngrijirea corectă a zonei implantului, atât în perioada imediat următoare, cât și pe parcursul lunilor în care se așteaptă vindecarea gingiei. Ți se va explica exact ce trebuie să faci din punct de vedere al igienei orale, ce alimente poți consuma și pe care trebuie să le eviți, dar și când trebuie să te prezinți la control pentru ca medicul să poată stabili dacă procesul de vindecare decurge așa cum ar trebui.  

Pe termen lung, după finalizarea tratamentului, implanturile dentare nu necesită o îngrijire specială. Ți se va sublinia însă importanța menținerii igienei orale corecte și a vizitelor periodice la stomatolog. Acestea din urmă sunt esențiale pentru depistarea și tratarea la timp a oricărei probleme dentare și nu pot fi neglijate, indiferent de starea sănătății tale orale și de procedura stomatologică efectuată.[1][3]

Implantul dentar este o soluție eficientă și durabilă pentru înlocuirea dinților lipsă, oferind rezultate estetice și funcționale deosebite. După cum am văzut mai sus, întreg procesul poate dura câteva luni, timp în care se vor parcurge mai multe etape. Rezultatul final merită însă cu siguranță așteptarea. 

 

Bibliografie: 

  1. „Dental Implants”, WebMD, www.webmd.com/oral-health/guide/dental-implants#. Accessed 10 Apr. 2023.
  2. „What to Expect - the Dental Implant Experts - AAID-Credentialed Dentists”, www.aaid-implant.org/what-are-dental-implants/what-to-expect/. Accessed 10 Apr. 2023.
  3. „What to Expect during a Dental Implant Procedure”, Verywell Health, www.verywellhealth.com/what-to-expect-during-a-dental-implant-procedure-1059372#. Accessed 10 Apr. 2023.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Săptămâna naţională de conştientizare a infertilităţii - Palatul Parlamentului va fi iluminat în roz şi bleu
04/11/2024 14:26

Clădirea Palatului Parlamentului va fi iluminată in culorile roz şi bleu, luni, marţi şi miercuri, intre orele 17,00 - 21,00, pentru a marca Săptămana naţională de conştientizare a fenomenului social ...

Pui sau porc, ce îngrașă mai puțin: Mihaela Bilic, dezvăluiri despre consumul de carne
04/11/2024 10:16

Mihaela Bilic a vorbit despre consumul de carne. Potrivit specialistei, ar trebui să consumăm cat mai multă carne, pentru că aceasta contine proteine „complete”, toti cei 9 aminoacizi esentiali in canti ...

Institutul Regional de Oncologie Iași – proiect: „ONCO-PERFMED – Performanță pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iași”
03/11/2024 11:28

  Iasi - 03 NOIEMBRIE 2024       Anunt de presă    Titlu proiect: „ONCO-PERFMED – Performantă pentru pacientul oncologic la ...

Institutul Regional de Oncologie Iași – proiect: „ONCO-PERFMED – Performanță pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iași”
02/11/2024 11:40

  Iasi - 02 NOIEMBRIE 2024       Anunt de presă    Titlu proiect: „ONCO-PERFMED – Performantă pentru pacientul oncologic la ...

De ce terapia este mereu o alegere bună
01/11/2024 14:53

De ce terapia este mereu o alegere bună Probabil că ai mai auzit pană acum de diferite tipuri de terapii si poate că nu le-ai dat importantă, insă există momente in viată in care fiecare dintre noi ar ...

Pericol pentru pacienții din România: Paracetamolul și metforminul riscă să fie retrase de pe piață
01/11/2024 12:37

Pacientii din Romania ar putea rămane fără acces la medicamente esentiale precum paracetamolul si metforminul, din cauza obstacolelor legislative si administrative si a lipsei consultării autoritătilor cu ...

Lecțiile toamnei pentru o minte sănătoasă
31/10/2024 17:37

Toamna este anotimpul care ne atrage, an de an, intr-un dans al culorilor calde, al brizelor răcoroase si al sentimentului profund de reintoarcere la sine. Dincolo de peisajul frunzelor arămii si mirosul ca ...

Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care
31/10/2024 11:00

Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care "prinde" din ce in ce mai mult. Germenii sunt de fapt semintele de plante care nu pot incolti decat cu ajutorul apei. Procesul de germinare pre ...

Tuberculoza a bătut COVID-ul. Anul trecut, peste 8 milioane de oameni s-au îmbolnăvit
31/10/2024 09:04

Tuberculoza devine principalul ucigas infectios: provocări si progrese in eradicarea unei boli seculare Tuberculoza (TB) a depăsit COVID-19 in 2023, devenind principala cauză de deces din bolile infectioase ...

Oţetul - efecte surprinzătoare asupra depresiei
29/10/2024 13:37

Oţetul - efecte surprinzătoare asupra depresiei Cercetătorii au descoperit că o doză zilnică de otet ar putea ameliora simptomele depresiei, sugerand că viitoarele tratamente ar putea include cateva l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei