Infecțiile respiratorii, principala cauză de deces în cazul copiilor născuți prematur

Medici invitați

Dimensiune font:

| 24-10-2022 07:06

 Sezonul rece aduce mereu probleme de sănătate, cele mai frecvente fiind virozele * foarte grave sunt infecțiile cauzate de Virusul Sincițial Respirator, vinovat de multe afecțiuni * copiii, în special prematurii,  reprezintă una dintre categoriile cele mai expuse, motiv pentru care medicii recomandă imunizarea * în cazul celor cu vârste mai mici de doi ani, tratamentul este gratuit

Dragostea pentru copii și dorința de a fi mereu sănătoși sunt premisele unei campanii de informare privind afecțiunile cauzate de Virusul Sincițial Respirator și modalitatea prin care cei mici pot fi imunizați. Demersul, susținut și de trei medici din Iași, este foarte important, dată fiind gravitatea infecțiilor respiratorii cauzate de acest virus despre care marea majoritate nu știe foarte multe detalii, deși stă la baza multor boli de sute de ani. Infecțiile cu VSR sunt principala cauză de morbiditate și mortalitate la copii și adulți, iar 20 la sută dintre copii mor din cauza infecțiilor respiratorii. „Sunt medic de 30 de ani și de tot atât timp îmi este teamă de acest virus care creează mari probleme în rândul copiilor, mai ales al celor născuți prematur ori cu diferite malformații congenitale. Mai bine de 60 la sută din infecțiile respiratorii sunt date de virusul sincițial respirator. Trebuie spus că atacă la orice vârstă, are ca perioadă de manifestare din octombrie și până în mai. Este responsabil inclusiv de otite, latingite, de apariția acelui wheezing (respirație șuierătoare - n.r.) care îi sperie pe părinți și pe medici pentru că poate duce la acel nedorit astm bronșic, a precizat dr Iuliana Picioreanu, medic primar de Medicină de Familie, medic Instructor-formator, coordonator al Grupului de Lucru „Sănătatea copilului” al Societății Naționale de Medicina Familiei. Informațiile au fost oferite în cadrul unei conferințe de presă dedicate aceste campanii de informare cu privire la VSR și imunizării împotriva lui. Este foarte important de spus că infecția cu acest virus oferă o imunitate pe termen scurt, de aceea este nevoie de imunizare repetată, mai exact de aplicarea a cinci doze (substanța activă fiind palivizumab – n.r.) , în reprize lunare.

Toamna, când începe școala, e frig și aglomerat, iar virusul circulă foarte repede. La aceasta se adaugă moștenirea noastră ca nație, mai exact o deficiență de vitamina D. Astfel, asistăm în fața atacului unui virus care nu ne anunță și nu ne dă imunitate decât pe termen scurta mai adăugat dr Iuliana Picioreanu. Medicul a atras atenția și asupra mortalității infantile, România fiind a șaptea țară din coada Europei.

VSR poate cauza infecții pulmonare grave

La majoritatea copiilor, VSR determină, în general, simptome ușoare, asemănătoare unei răceli. La la copiii cu anumiți factori de risc, VSR poate cauza infecții pulmonare grave cum sunt pneumonia sau bronșiolita, cu inflamația căilor aeriene mici și acumularea mucusului, ceea ce determină apariția dificultăților de respirație. Din categoriile de risc fac parte copiii născuți prematur și cei cu malformații congenitale cardiace, în cazul cărora o infecție cu VSR poate amâna intervenția chirurgicală care le-ar putea salva viața. „În cazul acestor copii, bolile infecțioase duc la cele mai multe decese, pneumonia fiind principala cauză. VSR este a doua cauza de deces la copiii mai mici de una an, după malarie, a atras atenția, în cadrul aceleiași întâlniri, și conf. univ. dr. Alina Luca, medic primar de Pediatrie și Cardiologie pediatrică și șeful Secției de Cardiologie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria”, Iași. Mai mult, copiii mai mici de 24 de luni care au boli cardiace cronice au un risc sporit de a se infecta cu VSR, ceea ce duce la o rată a spitalizării de cinci ori mai mare, cu costuri financiare, sociale și emoționale foarte mari.  „Cheltuielile totale de spitalizare pot fi de trei ori mai mari, a spus dr Luca, adăugând că 11 la sută dintre tratamentele chirurgicale au fost întârziate din acest motiv.

Imunizare obligatorie pentru prematuri

Ca urmare, pledoaria pentru imunizarea împotriva acestui virus a venit firesc, cu atât mai mult cu cât nu există un vaccin pentru combatarea lui,  dar sunt disponibile medicamente care pot fi utile în cazul copiiilor predispuși la infecții grave cu VSR. Mămica și familia bebelușului vulnerabil sunt sfătuiți să păstreze constant legătura cu medicul. Acesta este în măsură să recomande conduita necesară și măsurile terapeutice care să îl protejeze pe cel mic în sezonul infecțios.

Una dintre întrebările ridicate a fost de ce copiii prematuri sunt cei mai expuși acestei infecții, iar răspunsul a fost oferit de către prof. univ. dr. Luminița Păduraru, medic primar neonatologie și pediatrie la Centrul Regional de Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrica-Ginecologie Cuza-Vodă”: „Copilul preia imunitatea de la mamă în trimestrul al treilea de sarcină, iar dacă el se naște mai devreme este clar că nu va avea această protecție. Mai mul, el nici nu și-o poate asigura singur, deci pericolul în fața bolilor crește exponențial. Prematurii sunt predispuși la boala cronică pulmonară, iar din acest motiv vaccinarea este obligatorie. Este nevoie de multă prevenție fiindcă altfel micuțul va suferi foarte mult, la fel și familia”. Mai mult, băiețeii născuți prematur sunt mai expuși decât fetițele, deci este nevoie de o atenție și mai mare. Potrivit specialiștilor prezenți la dialog, imunizarea poate începe încă din maternitate, însă aici discuțiile sunt lungi fiind nevoie de mult mai multe campanii de informare. „Suntem la coada Europei în ceea ce privește imunizarea, care în alte țări este obligatorie în cazul copiilor născuți cu vârste de până la 35 de săptămâni. Ei bine, la noi nu este așa, deși avem o rată destul de ridicată de prematuritate, care este apanajul țărilor sărace, au mai spus specialiștii. Imunizarea pentru Virusul Sincițial Respirator, se face în 80 de țări din lume, de mai bine de 20 de ani. În România, situația este total diferită, deși un astfel de tratament este gratuit în cazul copiilor mai mici de doi ani. Oricine se poate imuniza, însă doar pentru cei mai mici este gratuit. Recomandarea o pot face atât medicii pediatri, cât și cei de familie.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Caseta 1

Riscul de infectare al copilului cu Virusul Sincițial Respirator poate fi redus prin câteva metode simple de prevenție: spălarea frecventă a mâinilor și îndrumarea celor din jur să facă la fel, evitarea zonelor aglomerate și interacțiunea cu alți copii mici, în special cu cei care prezintă răceală sau febră, menținerea jucăriilor, hainelor și așternuturilor curate și evitarea fumatului în casă sau în apropierea copilului. Epidemiile de VSR pot să apară oricând pe parcursul anului. De obicei, acestea au loc în lunile mai reci, de iarnă și durează în medie 5 - 6 luni. Sezonul infecțios cu VSR poate varia în funcție de regiune, în România acesta desfășurându-se din octombrie până în martie.

Detalii pe www.desprevsr.ro

 

Caseta 2

Campania educațională despre prevenirea infecțiilor cu Virus Sincițial Respirator (VSR) în rândul copiilor este organizată sub egida Asociatiei de Neonatologie din Romania, a Societății Romane de Pediatrie, a Asociației Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii?
22/11/2024 11:37

Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii? Magneziul joacă un rol important in sănătatea cardiovasculară, insă nu toate formele administrate printr-un tratament sunt la fel de eficiente pentru pe ...

Pacienții cu dizabilități, expuși unui risc major de sănătate din cauza deciziilor legislative
21/11/2024 15:01

O decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputatilor a generat ingrijorări majore in randul specialistilor si pacientilor, punand in pericol accesul persoanelor cu dizabilităti la servicii m ...

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii
21/11/2024 13:32

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in Indi ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:09

  Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau ...

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei