Medicul Virgil Musta a realizat tabelul evolutiei COVID. Cum poate fi evitata faza critica a bolii

0000   media-147833598102430800

Dimensiune font:

| 01-01-2021 23:26

 Medicul Virgil Musta a realizat un tabel al fazelor COVID si a tras un nou semnal de alarma pentru cetateni. Medicul sustine ca tot mai multi romani nu se prezinta la medic in momentul in care apar primele simptome ale infectiei cu COVID.

Medicul Virgil Musta a tras o concluzie in urma unei analize pe care a realizat-o in Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes", inca de la inceputul pandemiei de coronavirus, relateaza
pressalert.ro.

Acesta a postat un mesaj pe o retea de socializare pentru a ajuta oamenii sa previna evolutia spre forme critice.

"Toate concluziile sunt realizate pe baza observatiilor de pana acum, dar inca nu putem avea pretentia ca evolutia bolii urmeaza 100% descrierea la toti pacientii sau ca fazele bolii se succed in timp exact la intervalele de zile prezentate.

Uneori, evolutia este foarte rapida, se precipita, iar in decurs de cateva zile, pacientul evolueaza spre stadiul sever. Acest lucru se intampla mai ales la tineri fara factori de risc, dar a caror imunitate declanseaza o furtuna de citokine, care foarte greu mai poate fi oprita," tine sa precizeze Virgil Musta.

 

Postarea medicului Virgil Musta

Intelege fazele bolii COVID-19 si vei sti cum sa actionezi la timp!

Dragi membri City Doctors,

Postez aceste randuri pentru a va ajuta si mai mult sa preveniti evolutia spre forme critice, in cazul infectiei cu SARS-CoV-2.

Aceste recomandari vin ca urmare a observatiilor pe care le-am putut face in ultima perioada la pacientii Covid-19 internati la spitalul Victor Babes din Timisoara, din care a rezultat faptul ca cca. 80% dintre cei care din pacate au decedat au venit tarziu la
spital, iar eu am convingerea ca o mare parte dintre ei, puteau fi salvati daca veneau mai devreme.

Ca sa intelegeti cat mai usor ce stim pana acum legat de fazele de evolutie a bolii, o sa le explic in text mai jos, dar si in sinteza in graficul pe care il vedeti la postare.

Recomand sa copiati undeva expicatiile de mai jos, sa le aveti la nevoie si sa le trimiteti si altor persoane despre care stiti ca au fost depistate pozitiv.

Daca stii cum evolueaza boala si ce trebuie facut, esti mult mai linistit, inclusiv mental!
Perioada de incubatie

* din momentul contactarii virusului, acesta ajunge la nivelul nasului si gatului si urmeaza o perioada medie de 5-7 zile (dar poate ajunge si pana la 14 zile) in care virusul se multiplica. Se numeste perioada de incubatie. Pacientul nu prezinta simptome, dar dupa cateva zile de la contactul cu persoana care i-a transmis virusul poate deveni contagios, chiar inaintea aparitiei primelor simptome.

Faza I

* dupa perioada de incubatie urmeaza primul stadiu propriu-zis al bolii, cand incepe conflictul dintre virus si mecanismele de aparare ale organismului. Acest conflict produce initial modificari minime inflamatorii in organism, ce duc la aparitia primelor simptome, ce se pot intinde pe o durata de cca 5-7 zile de la aparitia lor.

Cum poate fi recunoscut acest prim stadiu:

* apar simptome precum: febra sau subfebrilitati, frisoane, furnicaturi, durere in gat, durere de cap, de muschi, uneori dureri toracice, pierderea gustului si mirosului, oboseala, lipsa de pofta de mancare sau altele. Poate aparea unul sau mai multe dintre semnele de mai sus. Aceste simptome nu sunt totusi foarte intense in acest stadiu si dureaza doar cateva zile, apoi se diminueaza sau chiar dispar. Pacientii respira bine, saturatia de O2 este peste 98% (daca nu exista o boala cronica din cauza careia saturatia era scazuta si inaintea simptomelor) si starea generala nu este foarte influentata putand desfasura activitati obisnuite;

* in cazul in care, cantitatea de virus ce intra in organism nu este foarte mare, iar imunitatea organismului este buna (competenta), atunci virusul este neutralizat si boala se opreste in acest stadiu. In triunghiul galben din grafic este reprezentata cantitatea de virus si se poate vedea cum aceasta scade (de la baza spre varful triunghiului) datorita actiunii imunitatii, pana la eliminarea completa din organism;

In cazul in care cantitatea de virus este mare, iar imunitatea este totusi buna, boala se prelungeste pentru ca sistemul imunitar lupta cu boala, iar in urma conflictului dintre virus si imunitate apare o reactie inflamatorie mai intense, posibil si tulburari de coagulare.
Cum se recunoaste aceasta situatie:

* pacientii aflati in aceasta situatie prezinta simptome mai intense sau prelungite, poate aparea si o usoara scadere a saturatiei, dar peste 93%, dar in final, sistemul imunitare, cu un usor sprijin medicamentos (dar numai recomandat de medic) reuseste sa blocheze evolutia bolii spre forme severe. De aceea, este important ca medicul de familie sa te monitorizeze zilnic, pentru a acorda la timp sprijinul necesar stoparii evolutiei bolii!!!

Cel mai bine este ca boala sa fie descoperita in aceasta prima faza, deoarece, chiar daca va exista o cantitate mai mare de virus, medicamentele antivirale (prescrise numai de catre medic) acordate la timp ajuta organismul sa invinga virusul in acest stadiu.

Totodata, daca stim ca simptomele de mai sus sunt cauzate de infectia cu SARS-CoV-2, suntem mai precauti la semnele posibile de severitate pe care le veti vedea mai jos si putem actiona mai rapid, motiv pentru care este recomandata testarea PCR la primele suspiciuni intemeiate.
Uneori, faza I nu este perceputa de pacienti, din cauza unei simptomatologii minore, iar pacienti pot constientiza boala direct in faza II, aspect ce poate incurca evaluarea clinica a pacientului. De aceea, este important sa ne analizam bine, pe baza acestor explicatii, pentru a evalua corect situtia.

Pana acum, la aproximativ 60% dintre bolnavi, cei care se incadreaza la forme asimptomatice si usoare, boala s-a oprit in aceasta prima faza.

Faza II

* in cca. 20% din cazuri, in special datorita unei incarcaturi mari de virus si a unei imunitati incompetente, (se pare ca acest lucru este determinat si genetic), boala evolueaza si trece in faza 2, cand organismul, pentru a se apara, declanseaza modificari inflamatorii si de coagulare, care pot incepe sa distruga chiar propriul organism. Se declanseaza niste reactii in cascada, care sunt foarte greu de oprit. In acest moment, prezenta la spital pentru evaluare si interventia medicala este esentiala!!! si trebuie sa fie rapida, pentru ca boala sa nu avanseze spre faza III;

* incepand cu faza II, virusul depaseste practic prima linie de aparare de la nivelul nasului si faringelui si trece in sange, ajungand in alte organe, mai frecvent in plamani, dar si in sistemul nervos, inima, ficat, rinichi, pancreas, intestin, declansand afectarea acestor organe.

Cum se recunoaste acest stadiu

Apare in zilele 7-10 de la aparitia primelor simptome si poate fi identificat prin:
o simptome precum febra mare prelungita, care dureaza peste 7 zile sau reaparitia febrei dupa ce o perioada disparuse, tuse seaca obositoare, dureri toracice, oboseala foarte mare, eventual dureri musculare intense ca la
gripa si in special senzatia de lipsa de aer, care poate fi monitorizata prin determinarea saturatiei de oxigen, cu un pulsoximetru. In aceasta etapa saturatia de O2 poate scadea pana la 90%.

- analize specifice de laborator, care arata intensitatea sindromuui inflamator si a modificarilor de coagulare;

- radiologie, care arata gradul de afectare pulmonara. In formele medii, pana la 50% din plamani sunt afectati.

In prima perioada a acestei faze, cand simptomele nu sunt agravate si sunt sub control, iar saturatia este peste 93% putem ramane la domiciliu pentru a fi monitorizati si tratati de medicul de familie, dar numai dupa ce am fost totusi la spital pentru evaluare.

Din momentul in care simptomele sub forma descrisa mai sus, sunt intense si persista sub medicatia primita sau chiar se intensifica, este esential sa mergem din nou la spital pentru evaluare si posibil internare!!! Orice moment pierdut poate duce la modificari atat de importante in organism incat evolutia negativa sa nu mai poata fi pur-si-simplu oprita!

Faza III

* este stadiul in care inflamatia este important (creste in intensitate de la varful spre baza triunghiului roz din grafic), apar tulburari de coagulare, cascadele patogenice declansate sunt foarte greu de oprit din cauza inertiei lor, iar distructia de la nivelul plamanilor si a altor organe este importanta, conducand spre forme severe de boala (cca. 10-15 % din cazuri pana acum) sau spre forme critice (cca. 5-10% din cazuri pana acum);

* formele critice de boala necesita interventie in sectia de terapie intensiva;

* in organism poate aparea o hiper-reactie imuna ce produce o furtuna de citokine, cu distructie rapida si severa a aproape tuturor organelor. La nivelul plamanilor nu se mai pot face schimburile de gaze, iar oxigenul nu mai ajunge la celulele din diferite organe, acestea mor, afectand organul respectiv. Se instaleaza insuficienta multipla de organ sau apar complicatii ca infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, tromboze, hemoragii masive sau alte complicatii majore, care duc la decesul pacientului.

Cum se recunoaste acest stadiu:

* pacientul are un istoric de boala de peste 14 zile de la primele simptome;

* starea generala se inrautateste brusc, saturatia de oxigen SaO2 scade sub 90%, astenia este marcanta, tusea poate fi intensa, pacientii nu mai pot desfasura nicio activitate, uneori prezinta si tulburari neurologice, somnolenta, stare confuzionala etc;

* biologic, apare o inflamatie masiva, tulburari de coagulare, cresterea citokinelor si a lactatului care indica oxigenare insuficienta la nivelul celulelor din organism;

* pulmonar, afectarea cuprinde peste 50% din suprafata plamanilor;

Din pacate, in ultimul timp, tot mai multi pacienti se prezinta la spital in aceste forme avansate de boala, din diferite motive (fie ca nu doresc sa se interneze din principiu, fie ca se considera rezistenti si ca pot depasi singuri boala, fie ca ei considera ca nu au factori de risc, fie ca nu identifica semnele de boala etc), fapt ce m-a determinat de fapt sa va prezint acest material!

LA CE NE AJUTA SA INTELEGEM FAZELE DE EVOLUTIE A COVID-19

Toate cele de mai sus sunt menite a va ajuta sa stiti exact ce sa faceti, in functie de identificarea corecta a stadiului bolii, astfel incat sa puteti interveni la timp, pentru a nu evolua rapid spre forme severe sau critice.

CE RECOMAND SA FACETI

1. In primul rand, daca aveti oricare dintre simptomele prezentate mai sus, testul PCR va ajuta sa identificati corect si la timp stadiul bolii si actiunile specifice;

2. Daca testul este pozitiv, luati imediat legatura cu medicul de familie, expilcati-i cat mai exact istoricul si simptomele prezente, el va va indruma pe mai departe. Daca nu considera ca e cazul sa va spuna sa mergeti la spital (conform celor prezentate de d-voastra) si va recomanda tratamentul pentru acasa, mentineti oricum legatura permanenta cu medicul de familie si mentionati imediat orice schimbare in evolutia simptomelor;

3. Daca apar simptomele explicate mai sus pentru faza II (sau mai grav, pentru faza III), pe langa anuntarea medicului de familie, trebuie sa sunati la 112, pentru deplasare obligatorie si rapida la spital pentru evaluare. Aici se masoara saturatia de oxigen, se recolteaza analize specifice si se face radiologie, iar in functie de rezultate (care vor indica exact gradul de severitate) si de locurile disponibile, se hotaraste daca se recomanda internarea imediata sau tratamentul la domiciliu sub supravegherea medicului de familie.

Daca vi se recomanda internarea, ar fi bine sa nu refuzati (se recomanda atunci cand se considera ca in spital se poate gestiona mai bine forma d-voastra de boala), pentru ca de cele mai multe ori, pacientii care au refuzat internarea au revenit cu o forma mult mai grava, in unele cazuri nemaiputandu-se face nimic pentru a-i salva.

4. Anuntati si alte persoane despre care stiti ca au covid-19 in legatura cu modul in care sa actioneze corect si la timp, trimitandu-le aceste explicatii. Le puteti salva viata!

5. Aveti incredere in personalul medical, in medicii specialisti, in cercetatori, sunt oameni care isi dedica energia si experienta pentru a ajuta concret la depasirea acestei perioade foarte grele.

Va mai spun ca, in judetul Timis, pentru a-i ajuta pe medicii de familie sa gestioneze mai bine pacientii covid-19 care se trateaza acasa, am construit platforma informatica Pandemic Controller, unica in tara, care ii ajuta sa stadializeze boala in functie de rezultatele analizelor obtinute la evaluarea din spital si, totodata, face recomandari de terapie, in conformitate cu protocolul national, cu ghidul de terapie recomandat medicului de familie si cu experienta noastra de pana acum. In plus, prin programul Oxigen pentru Timisoara (realizat in colaborare cu
primaria Timisoara si cu ONG-uri locale), pacientii care se trateaza acasa pot beneficia gratuit de pulsoximetru si de concentrator de oxigen, la recomandarea medicului de familie.

Mentionez ca toate concluziile de mai sus sunt realizate pe baza observatiilor de pana acum, dar inca nu putem avea pretentia ca evolutia bolii urmeaza 100% descrierea de mai sus la toti pacientii sau ca fazele bolii se succed in timp exact la intervalele de zile prezentate. Uneori, evolutia este foarte rapida, se precipita, iar in decurs de cateva zile, pacientul evolueaza spre stadiul sever. Acest lucru se intampla mai ales la tineri fara factori de risc, dar a caror imunitate declanseaza o furtuna de citokine, care foarte greu mai poate fi oprita.

Asadar, cele prezentate mai sus sunt informatii orientative, bazate pe cele observate de mine pana acum, dar consider ca pot fi foarte valoroase pentru a va ghida modul corect de actiune si, sper eu, pentru a salva vieti!

Va multumesc si va doresc multa sanatate!

 
 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii?
22/11/2024 11:37

Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii? Magneziul joacă un rol important in sănătatea cardiovasculară, insă nu toate formele administrate printr-un tratament sunt la fel de eficiente pentru pe ...

Pacienții cu dizabilități, expuși unui risc major de sănătate din cauza deciziilor legislative
21/11/2024 15:01

O decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputatilor a generat ingrijorări majore in randul specialistilor si pacientilor, punand in pericol accesul persoanelor cu dizabilităti la servicii m ...

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii
21/11/2024 13:32

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in Indi ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:09

  Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau ...

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei