Merișoarele calmează durerile articulare și reduc glicemia
Dimensiune font:
Merișoarele, cunoscute popular și că „insulina verde”, sunt consumate de cel puțin 400 de ani, prima referință istorică a lor fiind într-o carte despre triburile amerindiene. Fructele de merișor sunt bogate în antioxidanți, recunoscuți că și apărători ai organismului în lupta cu radicalii liberi, conțin vitamine și minerale, fiind considerate unele dintre cele mai sănătoase din lume. În ele se regăsesc provitamina A, vitaminele B1, B2, C, minerale, precum fosfor, potasiu, calciu, tanini, fibre alimentare, flavonoide, saponine, acizi grași esențiali și nu numai.
În merișoare se găsește proantocianidina, un antioxidant de 20 de ori mai puternic decât vitamina C. Acesta inhibă creșterea celulelor canceroase, iar o cură din sucul lor poate fi un bun tratament complementar. Considerate antibiotice naturale și surse puternice de antioxidanți, fructele de merișor au importante beneficii, printre care inhibarea dezvoltării celulelor canceroase. Studiile specialiștilor arată că merișoarele ajută la creșterea nivelului de colesterol bun și la scăderea nivelului de colesterol rău, în cazul persoanelor care suferă de diabet, la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de homocisteina, diminuând riscul de inflamare a vaselor de sânge și la creșterea mobilității vaselor de sânge la pacienții care suferă de boli cardiovasculare. Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de merișor sunt calmarea durerii provocate de artrita și de reducere a inflamațiilor. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Kuopio, Finlanda, s-a constatat că aceste fructe conțin cantități mari de quercetina, un pigment prezent în multe fructe, legume, flori, care are proprietăți antiinflamatorii puternice. Fiind o sursa bogată de calciu, merișoarele ajuta la prevenirea apariției pietrelor la rinichi. Mai mult, întăresc sistemul osos și reduc riscul de apariție a osteoporozei. De asemenea, fructul nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al persoanelor cu diabet. Merișorul conține o concentrație scăzută de fructoză, ajutând, astfel, la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau