Noi proceduri pentru pacientii COVID-19. In cazul asimptomaticilor, nu va mai fi necesara retestarea dupa cele 14 zile de izolare

virus  51837800

Dimensiune font:

| 10-09-2020 13:07

 Noi reguli intra in vigoare pentru internarea si circuitul pacientilor suspecti de COVID-19 sau confirmati cu aceasta boala.

Potrivit unui document publicat miercuri seara in Monitorul Oficial, se schimba procedurile prin care pacientii cu COVID-19 sunt preluati de 
spitale si exista precizari importante in privinta pacientilor asimptomatici. Daca stau in izolare acasa, vindecarea acestora va fi declarata de medicul de familie, iar retestarea lor dupa 14 zile nu va mai fi necesara.

Noul Ordin al ministrului Sanatatii privind modalitatea de aplicare de catre Directiile de Sanatate Publica, de catre INSP, spitale, serviciile de 
ambulanta si medicii de familie a masurilor in situatia de risc epidemiologic generata de COVID-19 reglementeaza reguli mai clare pentru DSP-uri, carora li se spune ce trebuie sa faca in momentul in care nu au personal medical suficient - trebuie sa ceara sa fie detasat, dar cel mai important este faptul ca in acest ordin este schitat traseul pacientului COVID-19 pozitiv.

Anexa 1


Foto: Anexa 1/ Ordinul ministrului Sanatatii - traseu pacient COVID-19


Ce trebuie sa faca un pacient care are simptome de COVID-19
Un pacient care are simptome de infectie respiratorie acuta, ramane in primul rand acasa, suna la 112 si la medicul de familie, apoi asteapta ambulanta, care il va transporta la o unitate medicala pentru o examinare a simptomelor. Daca deja are simptome grave, este internat in spital, i se acorda ingrijiri si i se face intre timp testul.

 
 



Daca are simptome uzuale, i se recolteaza probe pentru test, dupa care rezultatul va fi trimis la DSP si DSP-ul comunica rezultatul pacientului.

Un alt aspect important: pacientii care au simptomatologie de COVID-19, pe care medicii o pot vedea la un CT sau in urma unei radiografii, chiar daca testul COVID-19 este negativ, vor fi tratati ca si pacientii COVID-19, deci ca fiind infectati si va fi repetat testul la 48 de ore.

Ce se intampla daca testul COVID-19 este pozitiv

 
 
Advertisement: 1:34
 
 
 
 
 
 


Pacientii confirmati cu COVID-19 sunt directionati apoi de catre DSP-uri, tot prin serviciile de ambulanta, pentru evaluare la spitale. Transportul lor se prioritizeaza in functie de gravitatea pacientului respectiv.

Pacientii asimptomatici, dar fara modificari biologice pot fi izolati in spital sau acasa, in functie de ce decide medicul, iar pacientul asimptomatic cu factori de risc sau forme usoare poate fi izolat in spitalele de faza 1 sau 2 sau acasa, decizia apartinand tot medicului.

Formele medii si severe vor fi internate in spitale care au terapie intensiva, iar perioada de internare o stabileste medicul.

Cum se rezolva urgentele medicale la pacientii COVID-19
O noutate este ca urgentele medico-chirurgicale din unitatile de primiri 
urgente sau din spitalele non-COVID care se pozitiveaza pe parcursul internarii vor fi transferate la spitale suport, insa numai dupa ce urgenta, problema chirurgicala, va fi rezolvata, iar starea de sanatate a pacientului este stabila.

In cazul in care urgentele medico-chirurgicale ale pacientilor cu COVID-19 din spitalele de faza 1 si 2 nu pot fi operate acolo, pacientii vor fi transferati in spitalele suport, cu masurile necesare de izolare si cu avertizarea in prealabil a spitalului. Practic, daca un pacient COVID-19 are nevoie de o operatie si este internat intr-un spital de boli infectioase unde operatia nu poate fi facuta, atunci el va fi transferat intr-un alt spital unde operatia se poate realiza.

Vindecarea asimptomaticilor, stabilita de medicii de familie. Nu vor mai face retestare dupa 14 zile de izolare
Ordinul de ministru detaliaza si criteriile de internare si de externare in cazul pacientilor COVID-19. Pacientii asimptomatici, care nu au modificari biologice pot fi izolati in spital sau acasa, in functie de cum decide medicul, iar vindecarea lor va fi stabilita de catre medicul de familie.

Daca sunt izolati acasa, ei vor ramane in izolare timp de 14 zile, iar medicul de familie trebuie sa le supravegheze telefonic, zilnic, starea de sanatate si daca va constata ca in cele 14 zile nu apar simptome de boala, atunci medicul de familie va face o scrisoare medicala catre DSP si astfel, acest pacient este declarat vindecat si toate aceste date vor fi introduse in platforma oficiala, iar el va aparea in statistica persoanelor vindecate.

In cazul acestor asimptomatici, nu va mai fi necesara retestarea dupa cele 14 zile de izolare si isi pot relua activitatea, pot merge la serviciu, dar cu conditia ca alte zece zile, dupa cele 14 de izolare, sa pastreze distanta fata de colegii de serviciu, de exemplu, si sa poarte masca.

Reguli de igiena pentru pacientii aflati in carantina si izolare
De asemenea, sunt specificate pentru prima oara in detaliu reguli de igiena pentru persoanele care se afla in carantina si izolare. Acestor persoane li se spune si cum sa se spele pe maini, sa se stearga cu un prosop de hartie daca au, daca nu, cu un prosop pe care sa-l spele imediat.

Baile si toaletele trebuie dezinfectate cel putin o data pe zi cu substante pe baza de clor.

Hainele sau lenjeria de pat sau prosoapele de baie trebuie spalate la o temperatura de 60-90 de grade.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ciocolată retrasă urgent de la vânzare. Nu o consumați! Prezintă pericol pentru sănătate
10/05/2024 22:46

Un sortiment de ciocolată cu lapte a fost retras de pe pietă din cauza etichetării gresite. S-a descoperit că aceasta ar putea fi periculoasă pentru sănătate. Producătorul a decis rechemarea a cinci lot ...

Monica Pop spune ce nu s-a văzut în cazul lui Florin Piersic: 'Ei l-au ținut în viață!'
10/05/2024 18:54

Doctorul Monica Pop spune ce nu s-a văzut in cazul lui Florin Piersic. Managerul Spitalului de Oftalmologie Lahovari spune cine sunt adevăratii eroi, care l-au tinut in viată pe marele actor. „Nimeni nu s ...

Gheorghe Piperea: În urmă cu trei ani, șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească știrile false de la anti-vacciniști și să oblige toată lumea la injectare
10/05/2024 15:42

In urmă cu trei ani, seful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească stirile false de la anti-vaccinisti si să oblige toată lumea la injectare, căci numai vaccinul poate opri ...

Spitalul Foișor, informații de ultimă oră despre Florin Piersic, după ce a fost operat de urgență; acum este la ATI
09/05/2024 20:25

Actorul Florin Piersic a fost transferat, joi, la Spitalul de Ortopedie "Foişor", unde a fost supus unei interventii chirurgicale de urgentă. Artistului i-a fost extrasă proteza de genunchi şi i s-a implant ...

Florin Piersic, transferat în stare gravă la Spitalul „Foișor” din București
09/05/2024 16:47

Marele actor Florin Piersic a fost transferat, in „stare generală gravă” la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular „Foisor” din Bucuresti, a anuntat institutia medicală, int ...

În fiecare an, aproape o mie de femei mor de cancer ovarian
08/05/2024 14:45

În Romania, 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian si mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. Global Cancer Observatory atrage atentia că fenomenul este ingrijorător si ...

Cardul național de sănătate se mută pe telefon. Medicii de familie: „Alte cheltuieli!”
08/05/2024 09:50

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anuntat că sistemul cardului national de sănătate urmează să fie refăcut, deoarece este invechit tehnic. Mai mult, cardul va fi disponibil inclusiv in format elect ...

De sărbători, românii au sunat la 112 de aproape 160.000 de ori!
08/05/2024 09:36

În perioada 1 – 6 mai, la nivel national, operatorii STS au preluat si procesat 159.660 de apeluri primite la numărul de urgentă 112. Dintre acestea, 59,11% (94.383) au reprezentat cazuri de urgen ...

Aparatură pentru amenajarea unui cabinet stomatologic - Ce nu trebuie să-ți lipsească
08/05/2024 09:35

Aparatură pentru amenajarea unui cabinet stomatologic - Ce nu trebuie să-ti lipsească Amenajarea unui cabinet stomatologic este un proces complex care presupune atentie sporită la detalii si o intelegere ...

Peste 22.000 de copii şi adolescenţi suferă de afecţiuni psihice, susține ASSMB
06/05/2024 20:03

Peste 22.000 de copii şi adolescenţi din Romania suferă de afecţiuni psihice, sustine Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), actuala infrastructura fiind total depăsită. In a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei