Ochelari de vedere. Mituri pe care le demontăm și despre care ai nevoie să știi

Copertă articole OptikTataru

Dimensiune font:

| 14-10-2022 08:06

 Poți declanșa sau agrava anumite patologii oculare dacă porți ochelari de vedere? Pot da ochelarii de vedere un fel de dependență pentru ochi sau este posibil să ai nevoie de ei pe tot parcursul vieții?

 

Aceste întrebări reflectă doar câteva dintre miturile care au apărut legate de purtarea ochelarilor. Probabil că ai auzit și tu zvonuri despre cum ochelarii dăunează vederii și că pot crea dependență pentru ochi. 

 

Pentru că specialiștii sunt cei în măsură să-ți răspundă la astfel de întrebări, în acest articol demontăm aceste mituri. Astfel, vei putea să iei decizii informat și să ai grijă de sănătatea ochilor tăi fără să fii influențat de afirmațiile nefondate.

 

Este posibil să declanșezi sau să agravezi anumite patologii oculare dacă porți ochelari de vedere

 

Problemele de vedere sunt cauzate de erorile de refracție și apar, de obicei, ca urmare a înaintării în vârstă sau modificării formei globilor oculari. 

 

Din fericire, ochelarii nu declanșează și nici nu înrăutățesc anumite afecțiuni, ci ajută la focalizarea luminii pe retină. Motivele pentru care oamenii ajung să poarte ochelari sunt:

1. suferă de miopie (incapacitatea de a vedea clar obiectele aflate la distanță)

2. suferă de hipermetropie (incapacitatea de a vedea clar obiectele aflate la distanțe apropiate)

3. suferă de astigmatism (obiectele apropiate și cele aflate la distanță sunt neclare)

4. suferă de presbiopie (afecțiune care apare o dată cu înaintarea în vârstă. Incapacitatea de a vedea clar de aproape)

 

Degradarea capacităților vizuale este inevitabilă pe măsură ce înaintezi în vârstă, iar majoritatea oamenilor cu vârsta de peste 45 de ani au nevoie de ochelari de vedere. 

 

Dacă este dificil pentru tine să focalizezi bine textul sau ai nevoie să mijești ochii pentru a citi este posibil să ai nevoie de ochelari. 

 

Medicul oftalmolog îți poate spune cât de sănătoși sunt ochii tăi și ce ai putea face ca să previi apariția afecțiunilor. 

 

Ochii devin dependenți de ochelarii de vedere

 

Purtarea ochelarilor pentru o perioadă lungă de timp nu schimbă structura ochilor, ci te ajută să vezi lucrurile mai clar. 

 

Nu există o dependență de ochelari de vedere, ci doar nevoia de a vedea lucrurile clar. Practic, oamenii simt această nevoie atunci când nu poartă ochelari.  

 

Știind că poți să vezi lucrurile din jur fără probleme cu ajutorul ochelarilor, este dificil să renunți la ei și să revii la a vedea încețoșat. 

 

În plus, nu este sănătos pentru ochi. Dacă afecțiunea nu este tratată, ea se poate înrăutăți. Dacă vezi încețoșat și nu porți ochelari, nu faci decât să-ți forțezi ochii să focalizeze. Apar apoi dureri de cap, dureri ale ochilor și incapacitatea de concentrare. 

 

Totuși, vederea se modifică în timp. Ca să menții afecțiunile sub control sau să ai grijă de sănătatea ochilor este important să mergi la un control periodic. 

 

Ce se întâmplă dacă nu porți ochelarii potriviți pentru afecțiunea ta

O rețetă pentru ochelari incorectă sau cumpărarea ochelarilor din supermarket îți va afecta în mod clar vederea. Ochelarii îți vor provoca dureri de cap și oboseală, în primă fază. Când se întâmplă asta, contactează medicul oftalmolog și programează-te la un consult. 

 

În cazul copiilor, o rețetă incorectă poate avea urmări mai mari. Dacă copilul este predispus la miopie, rețeta greșită poate să crească riscul apariției patologiei. Din această cauză este important să acorzi atenție comportamentului copilului în momentele când poartă ochelarii. Dacă se încruntă sau nu vrea să îi poarte, programează-l din nou la un consult și cere sfatul medicului.

 

Frecvența utilizării ochelarilor de vedere

Nu există o regulă generală legată de cât timp trebuie să porți ochelarii de vedere. În funcție de nevoile pe care le ai, medicul oftalmolog îți va spune în ce condiții este necesar să porți ochelarii. 

 

Cu toate că există numeroase mituri despre ochelari, aceștia sunt nu agravează problemele ochilor. Te ajută să vezi mai clar, să elimini durerile ochilor și ale capului, să te concentrezi mai bine și să te bucuri de lumea din jurul tău la maxim.

 

Dacă am omis o întrebare importantă pentru tine, te invităm să ne scrii. Unul dintre medicii oftalmologi specialiști de la Optik Tataru îți va răspunde punctual, oferindu-ți toate informațiile de care ai nevoie.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

 De ce să bei ceai Kombucha? Află ce beneficii îți aduce
18/11/2024 10:14

 De ce să bei ceai Kombucha? Află ce beneficii iti aduce Ai mai auzit pană acum de ceaiul Kombucha si de beneficiile pentru sănătate cu care vine la pachet pe langă gustul revigorant si delicio ...

Ministerul Sănătății organizează duminică, 17 noiembrie 2024, concurs național de intrare în rezidențiat
17/11/2024 12:09

 Peste 10.000 de absolventi de medicină din intreaga tară s-au inscris la concursul de intrare in rezidentiat, care va avea loc astăzi. Acesta se va desfăsura in centrele universitare Bucuresti, Cluj- ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Ministrul Rafila: Nu există restricţii la numărul paturilor de paliaţie şi a finanţării de la CNAS
16/11/2024 00:26

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii in privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de ...

Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei
14/11/2024 19:57

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentand credite bugetare, pentru plata integral, in luna decembrie 2024, a materialelor şi prestărilor de servi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei